Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

A menopauza, azaz a petefészkek hormontermelésének hanyatlása, ezzel együtt az ösztrogénszint csökkenése a női szervezet természetes folyamata. Tünetei rendszerint a negyvenes évek második felében, a változókor kezdetén jelentkeznek először. Manapság azonban – bizonyos külső tényezők, illetve betegségek és azok kezelése révén – sokkal több fiatal nőt is elérhetnek ezek a változókori folyamatok.

A hormonális átállás következtében, a nők szervezetében a petefészkek hormontermelése általában a negyvenes évek második felétől egyre hanyatlik, majd teljesen megszűnik. A petefészek működésének megváltozása, valamint a petesejtek mennyiségének fokozatos csökkenése teljesen természetes és elkerülhetetlen folyamat, amely már 40 éves kor körül is elindulhat úgy, hogy a változással, azaz a hormonszint-csökkenéssel járó tünetek évekig nem jelentkeznek látványosan.

Nagyban függ az egyéni adottságoktól, hogy kinél milyen mértékűek a hormonhiánnyal összefüggő problémák: befolyásolják a testi adottságok, az életkörülmények, a támogató környezet megléte vagy hiánya, illetve a lelki alkat egyaránt.

A rendkívül összetett testi és lelki tünetegyüttes rendszerint már a menstruáció elmaradását megelőző években jelentkezik, és a menopauzát (havi vérzés végleges elmaradását) követő 1-2 évben éri el tetőfokát. A menopauza általában 51 éves kor környékére tehető, azonban egyes betegségek hatására akár már jóval korábban is bekövetkezhet.

Mi a menopauza?

 

A természetes menopauza a legutolsó menstruációs vérzést jelenti egy nő életében. A változókornak vagy klimaxnak nevezett életszakaszban a petefészkek működésének fokozatos csökkenésével a női ciklus előbb szabálytalanná válik, a peteérés megszűnik. A petefészekhormonok, köztük az ösztrogén hiánya rövid távon kihat az egész szervezetre: a bőrre, a hajra, a kedélyállapotra, az általános közérzetre, a libidóra, a szexuális életre. Középtávú tünetként kialakul a húgyutakat és a hüvelyt is érintő hámsorvadás hüvelyszárazsággal, vizelettartási nehézségekkel, visszatérő alsó húgyúti és hüvelyfertőzésekkel.  Az ösztrogénhiány késői szövődményei pedig különböző anyagcserezavarokban mutatkoznak meg, így a zsír-, a szénhidrát-, a fehérje- és a csontanyagcsere is zavart szenvedhet. Mindez pedig fokozhatja komoly, akár életet veszélyeztető betegségek kialakulásának kockázatát: előfordulhat magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj, csontritkulás. Van, aki könnyen, panaszmentesen éli át a változókor kezdeti időszakát, de vannak, akik orvosi segítségre, menopauzális hormonterápiára szorulnak. Mások, akiknek kevésbé súlyosak a tüneteik, bízhatnak a gyógynövények erejében, illetve egyéb alternatív kezeléseket is kipróbálhatnak. A változókor általában a negyvenes években kezdődik és az ötvenes évek végéig lezárul.  A nyugati világban a menopauzások átlagéletkora 51,4 év, a nők 50 százalékánál ekkorra tehető az utolsó menstruációs vérzés. 55 éves korukra a nők 90 százalékát eléri a menopauza. A negyven év alatti menopauzát korai, a hatvan év felettit késői menopauzának hívják.

De melyek azok a betegségek, amelyek akár igen fiatalon is erős hatással lehetnek a szervezet hormontermelésére?

Belső folyamatok – a test természetes hormonellátása

Testünkben közel negyven hormon gondoskodik szervezetünk állandó, zavartalan működéséről. Hormont termel a pajzsmirigyünk, az agyalapi mirigyünk, de a mellékvese is, valamint ide sorolható a férfiak esetében a nemi hormonokat termelő here, illetve nőknél a petefészek. A női hormonok rendjét az ösztrogén és a progeszteron harmonikus együttműködése biztosítja. Ezek egyensúlya és folyamatos megléte határozza meg a női szervezet legfontosabb folyamatait: a ciklusosan bekövetkező peteérést, a megtermékenyülést és a beágyazódást, vagy annak hiányában a havi menstruációt.

Fontos azonban megjegyezni, hogy nemcsak ez a két „fő” hormon van egymásra hatással, hanem a testünkben termelődő többi hormon is, mint a kortizol, az inzulin vagy a pajzsmirigyhormonok. Ha a komplex rendszerben bármely betegség vagy akár stressz hatására zavar támad, a szervezet egész hormonháztartása, így az azok által vezérelt élettani folyamatok is felbolydulhatnak.

A tartós, súlyos fizikai megterhelés, az anorexia, egyes autoimmun reakciók, de például a mumpsz betegség vagy annak szövődményei is befolyásolhatják a szervezet hormonális működését. Mint ahogy fent írtuk, a szervezet természetes hormonellátása igen bonyolult, és meglehetősen finomra hangolt rendszer. Sokszor nem is gondolunk arra, hogy akár az egészségtelen és rendszertelen étkezés vagy a tartós stressz – egyebek mellett – a női hormonok működésére is hatással lehet.

Az evészavarok, különösen az anorexia esetén a nemi mirigyek normális működése teljesen felborul: a petefészekben nincs tüszőérés, a teherbe esés lehetősége és a havi vérzés egyaránt elmarad, de a nemi hormonok termelődésének visszaszorulásával a hüvely hámbélése is sorvadásnak indul. Az autoimmun betegségek, melyek érinthetnek egy mirigyes szervet, de akár az egész szervezetet is, szintén megzavarhatják a hormonális működést, kezelésük sok esetben az alkalmazott szteroidok mellett hormonpótlással jár.

Abban az esetben pedig, ha a női hormonrendszer sérül, jelentkezhetnek a menopauza tünetei, akár évtizedekkel korábban is. A hormonrendszer szabálytalan működése endometriózishoz is vezethet, amely ma Magyarországon minden tizedik, termékeny korban lévő nőt érint. A betegség során a méhnyálkahártya szövete nemcsak a méhen belül, hanem más női szerveken (petefészkek, petevezetékek és a kismedence egyéb területei), de akár a belekben is megjelenhetnek, különböző méretű cisztákat és hegesedéseket okozva.

A betegség kezelése jelenleg hormonterápiával lehetséges, amely átmeneti ugyan, de szintén felborítja a természetes hormonegyensúlyt a szervezetben, így ilyenkor is jelentkezhetnek a menopauza tünetei. Annak ellenére, hogy ez valóban a nők jelentős százalékát érintő betegség, sokan hosszú ideig nem jutnak pontos diagnózishoz, és éveken keresztül szenvednek a betegség tüneteitől.

Külső behatások – tartós betegségek, műtéti beavatkozások

Súlyos megbetegedés gyógyítása sok esetben csak a beteg szervek eltávolításával érhető el. Ha a betegség a hormontermelő szerveket, például a pajzsmirigyet vagy a petefészket érinti, az szintén következményekkel jár. A petefészek eltávolítása nemcsak daganatos megbetegedés, hanem súlyos endometriózis miatt is indokolttá válhat. Sajnos mindkettő előfordulhat fiatalabb korban is, a műtétet követő hormonhiánnyal összefüggő menopauzatünetek ezért már fiatalon is jelentkeznek.

De a daganatos megbetegedések során alkalmazott gyógyszeres vagy sugárterápia is befolyásolja a szervezet természetes hormonműködését, így ezekben az esetekben is számolni kell a hormonhiányos tünetek kezelésének különböző lehetőségeivel.

Legyen szó a menopauza természetes vagy korai megjelenéséről, minden esetben az első lépés a szakorvossal, endokrinológussal vagy nőgyógyásszal való konzultáció. Menopauzális hormonterápia (MHT) nem mindenkinél jöhet szóba: a fiatalabbaknál, hosszantartóan, illetve bizonyos betegségekben vagy azok fokozott kockázata esetén (pl. szív- és érrendszeri betegség, csontritkulás, sztrók, mellrák) ellenjavallt. Az ilyen páciensek, valamint a hormonkezelést teljesen elutasítók, továbbá azok számára, akiknek enyhe, vagy mérsékelt tünetei nem indokolják a hormonpótlást, léteznek természetes lehetőségek is a panaszok mérséklésére. A megelőzés érdekében pedig érdemes figyelni a rendszeres, egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra, a testmozgásra, valamint a mindennapos stressz visszaszorítására is.

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

50-es nő vagyok és társat keresek. De hogyan?

A szerelem és az ismerkedés nem a fiatalok kiváltsága. És nem igaz, hogy 50 felett már úgyis mindenki foglalt. Számos középkorú nő és férfi keresi azt a személyt, akivel megoszthatja az életét. 50 feletti hölgyeket kérdeztünk arról, hogyan keresik, vagy találták meg párjukat, milyen nehézségekbe ütköztek, és vannak-e mások számára is hasznos tanácsaik.

Remifemin Plus BrandChannel

Így lesz jó a szex a változókorban is

“Búcsúzni a szextől, ha eljön a klimax?”, “Változókor után rémálom a szex?” – ilyen és ehhez hasonló cikkek tömkelegét dobja fel a Google, ha rákeresünk a szex és menopauza szavakra. De tényleg ez az igazság? Ha jön a klimax, akkor biztosan nincs többé jó szex? Összegyűjtöttük az ilyenkor leggyakrabban jelentkező intim problémákat, azok okát és megoldásait is.

Remifemin Plus BrandChannel

Önt vajon érintik már a változókor tünetei? - Teszt!

Van, akinek már 40 éves kora előtt, van, akinek később érkezik el. Van, aki szinte semmit nem észlel belőle, van, akinek egy évtizedig is eltart. Töltse ki tesztünket, melyből kiderült, ön is az érintettek között van-e már.

Remifemin Plus BrandChannel

Ütköztettük a generációkat: mit tanácsol egymásnak anya és lánya?

Mind tudjuk, hogy létezik az az ősi női tudás, ami régen szinte szavak nélkül öröklődött generációról generációra. De mi a helyzet most? Felgyorsult világunkban hogyan és mit örökölnek lányaink? Rendhagyó kísérletünkben egy 53 éves anya és 22 éves lánya farkasszemet nézett egymással egy finom kávé mellett, hogy kimondjanak dolgokat, amik régen talán nem hangozhattak volna el. Mi pedig lejegyeztük.

Remifemin Plus BrandChannel

Közelít a menopauza? - Így álljunk hozzá pozitívan!

Nem kívánságműsor, hogy mikor érkezzen a változókor. Először még csak „finoman” közelít, kisebb jeleket adva magáról, aztán az idő múlásával egészen kiteljesedik. Ott van teljes valójával a mindennapokban és nincs mit tenni, el kell fogadni, együtt kell élni vele. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy úgy tekintünk rá, mint egy átutazó vendégre.

Remifemin Plus BrandChannel

Minden századik nőt érint a korai klimax

Ha a klimaxról beszélünk, akkor általában ötven körüli nőkre gondolunk. A menopauzához, vagyis a menstruáció végleges elmaradásához vezető hormonális változások általában a negyvenes évek második felében kezdődnek, és az ezzel járó jellegzetes panaszok általában az ötvenes évek elején tetőznek. Viszont egyre több nőnél jelentkeznek a szokásosnál korábban ezek a változások. Olyan nőkkel beszélgettünk, akik saját magukon észlelték a korai klimax tüneteit, és elmesélték nekünk a tapasztalataikat.

Remifemin Plus BrandChannel

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.

Remifemin Plus BrandChannel

A magyar nő, aki 50 felett borított mindent, és világgá ment

Változtatni sose késő, a kor pedig valóban csak egy szám. Közhelynek hangzik? Akkor pillantsunk bele Sándor Anikó életébe. Már elmúlt ötven, mikor felállt a főszerkesztői székből, és úgy döntött, világgá megy. Szó szerint. Tapasztalataiból könyveket írt, és sokak példaképévé vált azzal, hogy képes volt felállni és meg tudta változtatni a sorsát. A társadalom ma a negyven feletti nőket lejárt szavatosságú termékként kezeli, holott lehetne ez másként is.