Remifemin Plus
Remifemin Plus
Tetszett a cikk?

A női test hormonális változásai – melyek testi és lelki tünetekkel, változásokkal és átalakulásokkal járnak – kiskamasz kortól egészen idős korig hatnak ránk. Habár számos helyen olvashatunk már ezekről a változásokról, vajon valóban tisztában vagyunk vele, mi miért történik a testünkben?

Ahogy az első menstruáció megérkezésével jelentős változások tapasztalhatók a női test működésében, úgy annak rendszertelenné válásával, majd elmaradásával hasonlóan nagy változások következnek be a női test és psziché funkcióiban. Mindamellett, hogy ez egy természetes folyamat, fontos, hogy tisztában legyünk azzal, melyek azok a betegségek vagy épp életmódbeli tényezők, amelyek ezt a folyamatot az életkorral összefüggésben, vagy esetleg művi módon felgyorsítják.

Tisztázzuk a fogalmakat!

Menopauza, korai klimax, perimenopauza: mind közkeletű, mindennap használatos fogalmak, azonban valóban tudjuk is, hogy melyik mikor, és minek hatására jelentkezhet, milyen tünetegyüttest foglal magába? Elsőként tegyünk rendet a fejekben!

A perimenopauza (peri = azt jelenti valami „körül”) az utolsó menstruációt megelőző és azt követő 1-2 évet jelenti. A menopauza pedig az utolsó menstruációs vérzés időpontját jelöli, bár gyakran használják ugyanezt a szót a klimaktérium, avagy változókor definiálására is. A klimax/klimaktérium tehát magában foglalja a menopauzát megelőző, és azt követő éveket, valamint a menopauza időpontját is.

Habár sokan azt gondolják, hogy a változókort jelző tünetek a nők nagy százalékát csak 50 éves kor körül érik el, sajnos különböző betegségek, műtéti beavatkozások, esetleg a nem kiegyensúlyozott hormonműködés miatt a tünetek egy része már jóval korábban, a harmincas évek végén, a negyvenes évek elején is megjelenhet, ez a korai menopauza vagy korai klimax esete. Tünetei – melyek leginkább az ösztrogénszint ingadozásához köthetők – nem eltérőek a természetes menopauza tüneteitől: a hőhullámoktól az alvászavarokon át egészen a hajhullásig terjedhetnek. Emellett megjelenhet még a pszichés feszültség, az ok nélküli hízás vagy épp az emésztési zavarok különböző formái is, de ez a tünetegyüttes szinte mindenkinél máshogyan jelentkezik.

A menopauza/klimax hátterében legfőképpen a petefészkek hormonoktermelésének csökkenése, majd végleges megszűnése áll, de a központi idegrendszer (hipotalamusz-hipofízis) változásai, és az immunrendszer gyengülése is befolyásolja.

A folyamat általában 45 év felett kezdődik, és több éven át eltart, de jelentkezését a genetika, továbbá szervezeten belüli hatások (betegségek, gyógyszerek, műtétek/kezelések), illetve külső tényezők (életmód, dohányzás stb.) is jelentős mértékben módosíthatják.

A kezdeti vérzészavarok mellett megjelennek a hőhullámok, a verejtékezés, majd hangulati és alvászavarok, de a gondolkodási képesség csökkenése is jelentkezhet, valamint hosszú távon csökken a csontállomány, gyengül az izomerő, továbbá szív- és érrendszeri problémák is előfordulhatnak.

A leggyakoribb és igen kellemetlen klimaxos tünetek – a hőhullámok és az izzadás – már a változókor korai szakaszában jelentkeznek, de később a húgyutakat- és nemiszerveket érintő, ún. urogenitális szindróma tüneteit (hüvelyszárazság, fájdalmas aktus, vizelettartási nehézségek), valamint a bőrt, körmöket és hajat érintő szembetűnő változásokat is szinte minden nő megtapasztalja.

Egyes friss kutatások azt is alátámasztják, hogy a cukorbetegség (diabétesz) a korai klimax/korai menopauza esélyét megháromszorozza. Ennek következtében a változókor tünetei akár már 40 éves korban is beköszönthetnek: a menstruációs periódusok szabálytalanok lesznek, a vérzés erőteljesebbé válhat, „fantom-periódusok” jelentkeznek, amelyeket az jellemez, hogy a tünetek hasonlítanak a menzesz előttiekhez, de vérzés nem következik be.

Fontos megjegyezni, hogy egyes gyógyszeres vagy hormonkezelések, melyeket különböző típusú nőgyógyászati betegségek (pl. az endometriózis), vagy például pajzsmirigy-rendellenesség tüneteinek enyhítésére alkalmaznak szintén előhozhatják a tünetek egy részét. De ide tartoznak a különböző műtétek is, melyek során a petefészket vagy akár a méhet is el kell távolítani, hiszen ezek a hormonális működést is gyökeresen átalakítják.

Mindezek mellett természetesen érdemes odafigyelni arra is, hogyan élünk a mindennapokban: mit eszünk, mit iszunk, mozgunk-e rendszeresen, dohányzunk-e, vannak-e más, egészségkárosító szenvedélyeink. Ahogy minden betegség és testi változás esetében, úgy a klimax idején is azzal tehetünk a legtöbbet saját fizikai és mentális jóllétünkért, ha odafigyelünk az életmódunkra, és ahol szükséges, ott radikális változásokat vezetünk be.

Mire figyeljünk?

Ha ebben az időszakban el akarjuk kerülni a hirtelen súlygyarapodást, akkor a táplálkozásunkban előtérbe kell helyeznünk a zöldségek, a gyümölcsök, a könnyen emészthető, rostban gazdag, gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztását a zsíros, cukros ételekkel szemben.

Sajnos a csontritkulás is az egyik következménye a menopauzának, aminek súlyosbodását a rendszeres mozgással, D-vitamin-pótlással és kalciumbevitellel csökkenteni lehet. Már napi fél óra sétával, kocogással vagy akár szobabiciklizéssel is sokat tehetünk izomzatunk és csontjaink hosszú távú egészségéért.

A különböző szívbetegségek is lehetnek hormonális változások következményei. Az ösztrogénszint csökkenésével megnövekszik a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata, melyet – a csontritkuláshoz hasonlóan – rendszeres mozgással, a káros szenvedélyek kiiktatásával és egészséges étrend kialakításával redukálni lehet.

A változókor nem a vég kezdete, sőt!

A hormonális változásokon túl a menopauzához kapcsolódó tévhitek is felelősek azért, hogy sokan sokkal nagyobb érzelmi megrázkódtatással élik meg ezt az időszakot. Először is a menopauza még nem jelenti azt, hogy az élet a végéhez közeledik, általában majdnem annyi van még hátra az életből, mint amennyi addig eltelt. Másodszor, a menopauza nem fogja megszüntetni a nőiességet és a szexuális életet. Sőt lehet, hogy idővel felszabadító lehet, hiszen már nem kell aggódni a terhesség és a menstruáció miatt. Arról nem is beszélve, hogy ez a nők életének az az időszaka, amikor már gyermekeik kirepültek a szülői házból, nem szorulnak már folyamatos figyelemre, így a felszabaduló energiákat másra lehet fordítani.

Végül, de nem utolsósorban azt se felejtsük el, hogy a menopauza/klimax nem betegség, a kialakult tünetek – legyen szó enyhébb vagy akár súlyosabb tünetekről – kezelhetők, és a páciens kérésére kezelendők is.

Hirdetés

Változókor könnyedén, hormonmentesen!

Hőhullámok, alvászavar, labilis hangulat – a klimax jellegzetes panaszai ötből négy változókorú nő mindennapjait keseríthetik meg. A hormonmentes Remifemin Plus két gyógynövény együttes erejével enyhíti a klimax kellemetlen testi és lelki tüneteit.

Vény nélkül kapható gyógyszer
www.remifemin.hu/

Remifemin Plus


Az oldalon elhelyezett tartalom a Remifemin forgalmazója, a Phytotec Hungária közreműködésével jött létre, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.

Remifemin Plus BrandChannel

Ötvenes nő vagyok, munkát akarok – egyáltalán nem lehetetlen!

Nem véletlenül tartunk munkakörünk vagy munkahelyünk megszűnésétől, főleg, ha érettebb korban ér minket egy ilyen életesemény. Szakemberek szerint viszont, ha nagyon lassan is, de észrevehető egyfajta pozitív változás a középkorúak munkaerőpiacán, ami új reményt adhat ennek a generációnak. Sőt, azt rebesgetik, nemsokára ki lehet jelenteni, hogy a régi ötvenes munkaerők az új negyvenesek.

Remifemin Plus BrandChannel

Hogyan teljesedjünk ki a változókor alatt? Interjú Lauter Adrienn pszichológussal

A változókori átalakulást és a vele járó kisebb-nagyobb kellemetlenségeket, akár nyűgöket senki nem tudja megúszni, de van egy jó hírünk: a világ attól még egyáltalán nem ér véget, mert nem jelentkezik többet a fájdalmas menstruáció. Ne írjuk le magunkat a menopauzával, inkább tekintsünk rá úgy, mint egy új lehetőségre. Többek között erről is beszélgettünk Lauter Adrienn pszichológussal.

Remifemin Plus BrandChannel

Menopauza: Ön is érintett már? - Tesztelje le!

Hőhullámok, erős izzadás, hangulatingadozások, a havi ciklus felborulása. A változókor többnyire a nők negyvenes éveiben kezdődik, de van, akinek előbb, és olyan is van, akit nem kínoznak meg annyira a tünetek. Cikkünkben egy teszt segítségével kiderülhet, hogy ön is érintett-e már.

Remifemin Plus BrandChannel

Közelít a menopauza? - Így álljunk hozzá pozitívan!

Nem kívánságműsor, hogy mikor érkezzen a változókor. Először még csak „finoman” közelít, kisebb jeleket adva magáról, aztán az idő múlásával egészen kiteljesedik. Ott van teljes valójával a mindennapokban és nincs mit tenni, el kell fogadni, együtt kell élni vele. Ezért a legjobb, amit tehetünk, hogy úgy tekintünk rá, mint egy átutazó vendégre.

Remifemin Plus BrandChannel

Változókori tünetek 40 év alatt – Egyre több nőt érint a korai menopauza

A menopauza, azaz a petefészkek hormontermelésének hanyatlása, ezzel együtt az ösztrogénszint csökkenése a női szervezet természetes folyamata. Tünetei rendszerint a negyvenes évek második felében, a változókor kezdetén jelentkeznek először. Manapság azonban – bizonyos külső tényezők, illetve betegségek és azok kezelése révén – sokkal több fiatal nőt is elérhetnek ezek a változókori folyamatok.

Remifemin Plus BrandChannel

Mi segíthet, hogy ne legyen rémálom a klimax?

Aki középkorú nő létére olyan szerencsés, hogy nem kínozzák erőteljes menopauzás tünetek, minden bizonnyal soha nem teszi fel a kérdést: hormonnal vagy anélkül? A kevésbé szerencsések számára azonban, akiknek a klimax rémálmokká változtatja a mindennapjaikat, komoly dilemma az ideális választás.

Remifemin Plus BrandChannel

Ütköztettük a generációkat: mit tanácsol egymásnak anya és lánya?

Mind tudjuk, hogy létezik az az ősi női tudás, ami régen szinte szavak nélkül öröklődött generációról generációra. De mi a helyzet most? Felgyorsult világunkban hogyan és mit örökölnek lányaink? Rendhagyó kísérletünkben egy 53 éves anya és 22 éves lánya farkasszemet nézett egymással egy finom kávé mellett, hogy kimondjanak dolgokat, amik régen talán nem hangozhattak volna el. Mi pedig lejegyeztük.