Scitec Institute
Scitec Institute

Legyen szó profi vagy komoly amatőr sportolói célokról, nem lehet elég hangsúlyt fektetni a kiegyensúlyozott étrend fontosságára. De mi az, ami az alaposan átgondolt „menün” túl még számít, ha növelni akarjuk a teljesítményünket? Szász Máté biológussal, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetőjével beszélgettünk.

Szász Máté: Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a különböző sportágakban erősen keverednek a képességek, így nem mindegy, hogy az egyes olimpikonoknak milyen étrendet vagy táplálékkiegészítőket javaslunk. Miközben például a birkózás részben állóképességi sportág, nagyfokú robbanékonyság is kell hozzá. Arról nem is beszélve, hogy egy hatvan kilós birkózó igényei nagyban különböznek egy kilencven kilóséitól, mert míg az egyiknek tömegnövelésre lehet szüksége, a másiknak fogynia kell. Tehát nincs két egyforma sportoló, sem a célok, sem a testfelépítés, sem az állóképesség, sem a paraméterek tekintetében. Éppen ezért, amikor eljön hozzánk egy sportoló, mindent figyelembe veszünk. Először átesik egy komoly kivizsgáláson, közel 300 paraméter felmérése után alakítjuk ki nála a dietetikai protokollt az edzővel közösen, az olimpikon fő sportcéljainak megfelelően. A kapott eredmények alapján a szakértők kidolgozzák, és beépítik a táplálkozásába az ideális sporttáplálék-kiegészítő összetételt és étrend-kiegészítő termékeket. Emellett rendszeres nyomon követéssel segítjük a fejlődésüket.

Szász Máté biológus, a Scitec Institute sporttáplálkozási vezetője

Mit tapasztaltak, a magyar élsportolók mennyire tudatosak a táplálkozás terén? Pontosan miben és mekkora segítséget kellett nyújtani nekik?

Sz.M.: Nagyon meglepett bennünket, hogy a sportolók évtizedeken keresztül nemhogy a sporttáplálék-kiegészítőkre, de a táplálkozásra sem fektetnek nagy hangsúlyt. „– Szoktál reggelizni? – Van, hogy igen, van, hogy nem. – Mit és mikor eszel egy átlagos napon? – Nem tudom, változó.” Ezeket a válaszokat például egy olimpiai érmes kajakostól kaptuk. Hogy bepótoljuk a hiányosságokat, kitaláltuk, hogy létrehozunk egy tudományos intézetet, amely alkalmas arra, hogy folyamatos szakmai konzultációt biztosítson a hivatásos sportolóknak. A MOB is ezt ismerte fel, ezért kötött megállapodást a Scitec Institute-tal, ami a hivatalos sporttáplálkozási tanácsadója lett a Bizottságnak.

A Scitec Institute célja a sportteljesítmény fokozása és az egészség fejlesztése. Az Intézet egyénre szabott tanácsadást nyújt saját fejlesztésű, bizonyított módszertanát alkalmazva. Szakmai programjukkal alapvetően olimpikonokat és más élsportolókat készítenek fel, de ezek a prémium szolgáltatások elérhetőek szabadidő-sportolók számára is. Módszerük teljesen egyénre szabott megoldásokat kínál a komplex diagnosztika felállításával és az illető életmódjának maximális figyelembevételével. A legkorszerűbb InBody testösszetétel-méréssel és elemzéssel, a táplálkozási szokások, heti mozgástevékenységek és egyéni célok meghatározása alapján olyan – utánkövetéssel egybekötött – programot állítanak össze, amely hozzásegíti a sportolót a teljesítményének fokozására és a sikeres életvitelre.

További információ az Intézetről és szolgáltatásairól: https://scitec-institute.com/hu

Mindez a tudás és az említett módszerek hogyan tudnak hasznosulni az elhivatott amatőr sportolók szintjén?

Sz.M.: Azoknál a hobbi sportolóknál, akik legalább annyira érdeklődnek a saját teljesítményük iránt, mint egy profi versenyző, a megfelelő dietetikai beavatkozás, azaz tanácsadás, sokkal látványosabb eredményt tud hozni, mint egy élsportolónál. A hozzánk érkező olimpikonok jelenleg is a maximális teljesítményük kilencvenkilenc százalékát nyújtják, mi a borzasztóan nehezen megszerezhető további tizedszázalékok elérésében segítünk nekik. Aki viszont szeretne több Margit-sziget kört futni vagy indulna egy félmaratonon, maratonon, többnyire a saját teljesítménye hatvan százalékos maximumával rendelkezik. Ha az illető hozzánk fordul, az étrend által tudjuk fokozni az állóképességét, a regenerációját, a robbanékonyságát, ahogy csökkenthetjük a testzsírtömeget, az ízületi fájdalmakat és a gyulladást is.

A sporttáplálék-kiegészítők szerepet játszhatnak az amatőr sportolók felkészülésében?

Sz.M.: A sportolástól függetlenül, ahogy telik az idő, egyre jobban felértékelődik a táplálékkiegészítők szerepe. Például a zöldségek, a gyümölcsök és a gabonák mikrotápanyag-tartalma közel felére csökkent az elmúlt negyven-ötven évben. Míg az ötvenes években egy idényzöldség leszüretelése és az elfogyasztása között átlagosan három-négy nap telt el, ez most négy-öt hét, ami jelentős vitamintartalom-bomlást jelent. Az így fellépő hiányosságokat képesek a táplálékkiegészítők maradéktalanul pótolni. De természetesen egy jól összeállított étrend nélkül – ami mindennek az alapja – a táplálékkiegészítők sem fogják biztosítani az elvárt hatékonyságot. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy alaposan átgondolt étrendhez a kiegészítők bőven hozzá tudnak adni.

Cseh Laci személyre szabott táplálékkiegészítője

„Az utóbbi fél évben a szokásosnál jóval erőtlenebbnek éreztem magam, nem mentek túl jól az edzések. Ezt a táplálkozási felmérésnél elmondtam a szakembereknek, akik megvizsgáltak, és találtak nálam egy speciális anyagcsere-rendellenességet. Kiderült, hogy a vércukorszintem nem úgy viselkedik, ahogy kellene, a szénhidrátok iránti érzékenységem magasabb az átlagnál, ez okozhatta a problémát” – meséli Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, aki végül a Scitec Institute szakembereinek tanácsára egy speciális szénhidrátot, kezdett fogyasztani, ami csak táplálékkiegészítő formájában érhető el. „Most azt tapasztalom, hogy jobban bírom az edzéseket, kevésbé vagyok fáradt” – teszi hozzá a sportoló, aki épp a Scitec Institute-tól kapott mintaétrend alapján próbál berendezkedni. Mint mondja, most leginkább a szénhidrátbevitelre kell figyelnie. „A megfelelő táplálkozás mindenképpen nagyon fontos, akárcsak a kellő regeneráció. Nem szabad halálra edzeni magunkat, időnként kell hagyni némi pihenőt is, és oda kell figyelni a szervezet visszajelzéseire” – tanácsolja az ismert úszó az amatőr sportolóknak, akik növelnék, fejlesztenék a teljesítményüket.

Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó

A táplálékkiegészítőkkel kapcsolatban rengeteg fals információ cserél gazdát az edzőtermekben és az interneten, a feketepiacon cirkuláló kétes eredetű termékekről nem is beszélve. Ehhez képest hol és hogyan juthatunk hiteles információkhoz?

Sz.M.: Sajnos nagyon releváns a kérdés. A táplálkozástudománynak David Attenborough-kra lenne szüksége, azaz olyan szakemberekre, akik a mindennapokban az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismereteket széles körben átadják. Mi nagyon szeretnénk a szakmát közelebb hozni a hétköznapi emberekhez. Többek között ezért is fektetünk sok időt és energiát az oktatásba, illetve hoztuk létre a Scitec Institute-ot, hogy legyen egy bázis, ahol összegyűlik a hiteles információ. Ebben a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központjával kötött szerződésünk is segít bennünket, akik összegyűjtik számunkra a legújabb, legfontosabb témába vágó kutatási eredményeket és publikációkat.

Az elmélet hogyan hasznosulhat a gyakorlatban? Milyen praktikus tanácsokat adhatunk azoknak, akik amatőr sportolóként jobb sportteljesítményre és közérzetre vágynak?

Sz.M.: Ha elhatároztuk magunkat, ne csupán az edzéstervünket állíttassuk össze, hanem kérjünk táplálkozási tanácsokat is. Ezen a téren előremutató tendencia, hogy folyamatosan javul a fitness személyi edzés színvonala, és a profi edzők táplálkozástudományi ismeretei is egyre kiterjedtebbek. Ugyanakkor, ha valakinek komolyabbak a céljai, látogasson el egy kimondottan sportdietetikával foglalkozó szakemberhez/csapathoz, és állíttasson össze egy személyre szabott étrendet.

A MOB a Scitec Institute-ról  

„A Scitec Institute Sport- és Táplálkozástudományi Intézettel kötött megállapodásra fontos lépésként tekintünk” – állítja Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója. „Sosem lehet elegendő hangsúlyt fektetni a táplálkozásra, és az Institute is úgy látja, hogy e téren több sportoló és szövetség is képes lenne fejlődést elérni. Ez egy lehetőség minden sportoló számára, hogy ezzel is teljessé tegyük a felkészülésüket, mert a helyes, pontos táplálkozás fontos eleme a siker felé vezető útnak, az Intézet pedig ebben segíti őket” – hangsúlyozza a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója.

A tartalom a Scitec Institute megbízásából, a HVG BrandLab közreműködésével jött létre, előállításában a hvg.hu és a HVG hetilap szerkesztősége nem vett részt.

Az eredeti ár 215 százalékáért épít Mészáros Lőrinc cége jégcsarnokot Újpesten

Az eredeti ár 215 százalékáért épít Mészáros Lőrinc cége jégcsarnokot Újpesten

Trump kész megvétózni a kongresszus határozatát a rendkívüli állapotról

Trump kész megvétózni a kongresszus határozatát a rendkívüli állapotról

Benézték a tudósok, „nyugtalanítóan” kevesebb víz van a Földön, mint gondolták

Benézték a tudósok, „nyugtalanítóan” kevesebb víz van a Földön, mint gondolták

Pápai Joci nyerte A Dal második elődöntőjét

Pápai Joci nyerte A Dal második elődöntőjét

Megtaláltak egy 2 100 000 000 éves organizmus árulkodó „lábnyomait”

Megtaláltak egy 2 100 000 000 éves organizmus árulkodó „lábnyomait”

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója

Bajban a világ legnagyobb szerződéses félvezetőgyártója