Még a jogsijukkal is szívnak majd az angolok a Brexit miatt

Még a jogsijukkal is szívnak majd az angolok a Brexit miatt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A britek kilépésével az EU nem fogadja el a brit jogosítványt. Van azonban egy kiskapu.

Vészesen közeleg az időpont, amikor a korábbi népszavazás eredménye miatt Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból. Azt már eddig is tudni lehetett, hogy a döntés igen komoly problémát okoz majd a briteknek, menet közben azonban egy sor olyan apróság is kiderül, ami a hétköznapi életet is befolyásolja majd.

Az AutoExpress beszámolója szerint most egy újabb ilyen dologra derült fény. Bár egyelőre hivatalos döntés még nem született, az Európai Bizottság szerint azok a brit autósok, akik az EU más országaiban szeretnének vezetni, erre nem lesz lehetőségük úgy, ahogy eddig.

©

A bizottság egyik előadásán arról beszéltek, hogy a britek számára az uniós jogon alapuló kötelezettségek mellett a jogok és az előnyök is megszűnnek. Mindez véget vetne a brit jogosítványok, járműnyilvántartási dokumentumok és szakmai alkalmassági bizonyítványok kölcsönös elismerésének.

Egy kibúvó lehet a britek számára: ha kiváltják a nemzetközi vezetői engedélyüket. Amelyik ország ugyanis aláírta a közúti közlekedésre vonatkozó 1949-es genfi határozatot, abban az országban a nemzetközi vezetői engedély birtokosa vezethet autót a saját jogosítványával.

Mindez jelenleg 5,5 fontba (kb. 2000 forint) kerül, és 12 hónapig érvényes. Ugyanakkor Németország például nem írta alá az egyezményt, így ott biztosan nem vezethetnek a britek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.