Vasárnaptól nem csak a forgalmit kell megmutatni a rendőrnek

Vasárnaptól nem csak a forgalmit kell megmutatni a rendőrnek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Fordított bürokráciacsökkentésnek tűnhet a május 20-án életbe lépő rendelkezés, pedig valójában a saját érdekünket szolgálja.

Vasárnaptól változik a közúti igazoltatás menete – már ami az átadandó papírok mennyiségét illeti. Május 20-án lép érvénybe ugyanis az az uniós rendelkezés, amely nemcsak a rendőröknek teszi könnyebbé az igazoltatást, de valójában az autósok érdekét is szolgálja.

A közúti ellenőrzés során eddig az is elég volt, ha a sofőr a jogosítvány mellett a forgalmi engedélyt adta át a rendőröknek, a Totalcar beszámolója szerint azonban vasárnaptól még egy papírt át kell nyújtanunk az egyenruhásoknak. Ez a dokumentum nem más, mint a műszaki vizsgapapír.

©

A módosításnak több oka is van. Egyrészről az egyes uniós tagországokban a forgalmi engedélyek eltérhetnek egymástól, míg a műszaki vizsgán kiállított dokumentum jóval egységesebb – még ha más nyelven íródik is. Másrészről pedig sokkal több adatot is tartalmaz a papír: rajta van az érvényességi idő, a rendszám, az alvázszám mellett például a kilométeróra állása is. A beszámoló szerint ez leginkább azoknak a neppereknek fájhat, akik vizsgapecsétet hamisítottak egy külföldről behozott, rettenetes állapotban lévő autóhoz, majd azt rendes műszaki vizsga nélkül helyeztették forgalomba.

A téma kapcsán megszólalt egy jogász is, aki sokak számára igen megnyugtató dolgot mondott.

A műszaki vizsgapapírt egyébként 2015 decembere óta osztják a vizsgán átment autók tulajdonosainak, de csak azokban az autókban kell ott lennie, amelyek május 20-a után mennek el a műszaki vizsgára. Sőt, egyelőre azt sem tudni, milyen módon büntetik majd azokat, akik egy közúti ellenőrzés során nem tudják átnyújtani a papírt. Az viszont biztos: vasárnaptól külföldön is elkérheti a papírt a rendőr.

A külföldről behozott autók esetében egyébként történt már módosítás az év elején, akkor a lopott importautók előtt zártak be egy igen nagy kaput.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.