szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számos lopás elleni technika áll rendelkezésünkre, melyekkel autónkat védhetjük. Ezek egyike a néma funkcióval is rendelkező riasztó, amely sokszor hatásosabb, mint a "kiabálós" verzió.

Legyen szó új vagy használt autóról, egyetlen tulajdonos sem szeretné, ha illetéktelen kezekbe kerülne járműve. A lopás elleni védelmeknek számos változatát ismerjük (kormányzár, váltózár, rejtett kapcsolók, hogy csak néhányat említsünk), de többen talán nem is gondolnák, hogy közülük a legcsendesebb is ugyanolyan hatékony lehet.

A hagyományos nyomógombokat könnyű megtalálni, az úgynevezett aktiválási lánc pedig nem ritkán csak késlelteti a dolgot. A hangjelzés egy fokkal jobb megoldás, ha azonban egy zsúfolt helyen raktuk le a kocsit, biztosak lehetünk benne, hogy a tolvaj a hangzavar alatt sem fog állandóan körbenézni. (A visító riasztó a rosszakarók többségét persze elzavarja, legalábbis ritka, hogy a távolabbról is jól hallható jelzés közben szemrebbenés nélkül dolgoznának tovább.)

A szakemberek azonban úgy vélik, egy néma riasztással is rendelkező rendszer néha nagyobb védelemmel kecsegtet, mint hagyományos társai. Noha az ilyen megoldások nem zavarják meg a kocsinkra pályázókat, a háttérben – és ez a lényeg: legtöbbször a tolvaj tudta nélkül – egy diszpécser-központ azonnal értesülhet a lopás szándékáról. Hazánkban olyan szisztémák is elérhetők, melyek rögtön a tulajdonost riasztják, így az autó távolról is letiltható válik, a tolvaj pedig még a helyszínen elkapható.

A néma riasztási funkciót kínáló megoldások többsége a már meglévő rendszerrel is gond nélkül összeépíthető. A rendszer általában már a behatolási vagy indítási kísérlet esetén riasztással válaszol, a jelzést pedig (típustól függően, de általában) 30 másodpercnyi időtartamig biztosítja. Ez nem tűnik soknak, arra viszont pont elégséges, hogy a lopás kísérletéről tudomást szerezzünk – és még időben cselekedjünk.

A hazai autós piac széles árkínálattal rendelkezik, ha valaki ilyen berendezéssel szándékozna megvédeni autóját. A bonyolultabb készülékekért 40-50 ezer forintot is elkérnek, de az alaptudású eszközök már 8-10 ezer forintért is beszerezhetők. A rendszer egyetlen kellemetlensége, hogy beszereléséhez a gyári vezetékhálózatot (minimális mértékben, de) muszáj megbontani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!