szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Péntektől több száz hazai villanyautó töltőpont használata fizetőssé válik.

A Mobiliti tavaly ősszel megvásárolta az e-Mobit, így május 1-től már nemcsak az előbbi, hanem az utóbbi cég villanyautó töltőpontjainak használatáért is fizetni kell. A jelenleg nagyrészt még ingyenesen használható mintegy 336 darab e-Mobi töltőn péntektől ugyanannyit kell majd fizetni az áramért, mint a Mobiliti töltőkön.

A Mobiliti és az e-Mobi töltői közül a 22 kW teljesítményű AC-oszlopokon 80 forintba fog kerülni 1 kWh, a 22 kW-os DC-töltők esetében pedig ezenfelül 500 forintos töltésindítási díjjal is számolni kell. A 43 kW-os AC-töltők, illetve az 50 kW-os DC-töltők esetében percenként 80 forintba kerül majd a töltés, utóbbi e-Mobi töltők egyébként már április 1-től fizetőssé (50 forint/perc) váltak. A Mobiliti és e-Mobi hazai töltőinek a száma megközelíti az ötszázat.

A Mobiliti a közeljövőben havidíjas csomagokkal is jelentkezni kíván, amelyekkel kedvezőbb, személyre szabott töltési lehetőségeket kínálnak majd. Köztük lesz például a kedvezményes éjszakai töltés azoknak, akiknek nincs lehetőségük otthon tölteni.

Az ELMÜ-ÉMÁSZ villanyautó töltőin tavaly augusztus 1-től 99 forintba kerül 1 kWh. Az autópályák mentén szupergyors 350 kW-os töltést biztosító Ionity oszlopokon idén év január végétől 280 forintot kérnek 1 kWh-ért.

Összehasonlításképp, az ELMÜ-ÉMÁSZ-nál a lakossági villamos energia A1 normál árszabás esetén 37,54 forintba kerül kWh-ként.

Egy 64 kWh kapacitású akkumulátorral szerelt, reálisan körülbelül 400 kilométeres hatótávolságú Kia e-Niro teljes feltöltése mintegy 5 100 forintba (4,4 liter benzin/100 km) fog kerülni a Mobiliti, és 6 300 forintba (5,4 liter benzin/100 km) az ELMÜ-ÉMÁSZ oszlopain, miközben egy Ionityn történő komplett töltés 18 000 forintból (15,5 liter benzin/100 km) úszható meg. Otthoni lassú töltés esetén körülbelül 2 400 forintba (2,1 liter benzin/100 km) kerül egy "tele tank". A zárójelben található viszonyítási alapok esetében 289 forintos üzemanyag literárral számoltunk.

©

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!