szerző:
hvg.hu

A kémszoftverek azonosítását és kiirtását tűzte ki maga elé célul egy szoftver-gyártókból alakult érdekvédelmi szövetség.

Az Anti-Spyware Coalition (ASC) tagjai között olyan vállalatok találhatóak, mint a Microsoft, a Symantec, a Computer Associates, illetve újabb nevén CA, a Yahoo!, a McAfee és az America Online. A szövetség múlt héten tette közzé azokat az irányelveket, amely alapján kémszoftvernek minősítenek egyes alkalmazásokat.

A szempontokat tartalmazó listát egyszer már publikálták tavaly októberben, most pedig az azóta beérkezett észrevételekkel, módosításokkal bővített változatot hozták nyilvánosságra. Az internet-felhasználók életét megkeserítő, kéretlen hirdetéseket megjelenítő, adatlopó szoftverek amellett, hogy beavatkoznak az internetező magánszférájába, a hálózati kapcsolatot, illetve a számítógép erőforrásait is leterhelik.

Az ASC irányelvei bizonyos kritériumokat szabnak meg. Azok a programok, amelyekre igazak a listában foglaltak, spyware-nek minősül, s mint ilyen, azok közé az alkalmazások közé tartozik, amelyek ellen a szövetségbe tömörült szoftvercégek háborút hirdettek. Az irányelvek között javaslatok is helyet kaptak, amelyek alapján meg lehet akadályozni ezen programok működését.

A szóban forgó szoftverek működésének nem kívánatos tünete többek között, ha önmagát sokszorosítja tömeges e-mailküldés, féreg-, és egyéb típusú vírusok útján. Feketelistára kerülnek az önmagukat a felhasználó nélkül telepítő, esetleges biztonsági réseket kihasználó alkalmazások, s szintén „magas kockázati” besorolást kaptak az e-maileket és egyéb elektronikus üzeneteket eltérítő szoftverek. Szintén nem kívánatos a személyes adatokat begyűjtő, illetve a komputer biztonsági beállításait a felhasználó engedélye nélkül felülíró programok.

Az ASC reményét fejezte ki, hogy a fenti irányelvek betartásával hatékonyabb spyware-ellenes szoftverek jöhetnek létre. A hitelesség érdekében a Cybertrust nevű cég vállalta a kémprogramok ellen védő alkalmazások bevizsgálását, hogy azok megfelelnek-e az útmutatásnak. A ZDNet szerint az első Cybertrust-ajánlással ellátott szoftverek néhány hónapon belül megjelenhetnek a piacon.

„Az ASC irányelvei tisztázzák azokat a szürke zónákat is, amelyek korábban előfordultak” – utalt a Sony BMG rootkiteket használó, ezáltal a számítógépet sebezehetővé tévő másolásvédelemmel ellátott CD-ire Ari Schwartz, az ASC szóvivője. Mint emlékezetes, a vállalat nemrégiben járt bíróságon az eset kapcsán, majd a közfelháborodás hatására visszahívta a szóban forgó hanghordozókat.

Az ASC irányelveinek kritikusai szerint aggodalomra adhat okot a megfelelőnek bélyegzett programok auditálása, illetve az irányelvek rögzítése, így ugyanis megjelenhetnek a fenti szabályokat kijátszó szoftverek, s ezzel kvázi „legitim spyware” jöhetne létre.

Az ASC február 9-én Washingtonban rendez egy konferenciát, ahol bővebben foglalkoznak majd a kérdéssel.
MTI Tech

Börtönnel büntetnék a kémszoftverek terjesztőit

Az amerikai képviselőház kedden két törvénytervezetet is elfogadott, büntetendő cselekménynek minősítve az internetes felhasználók tevékenységét kikémlelő szoftverek (spyware) terjesztését.

Gazdaság

Egyesül a BMG és a Sony Music

A japán Sony és a német Bertelsmann zenei részlegének összevonását piaci értesülések szerint mindkét cég vezetősége jóváhagyta, de a brüsszeli és washingtoni versenyhatóság engedélyére viszont még várni kell.

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Sertésszállító teherautóba ment bele egy kamion Körmendnél

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Mumifikálódott holttestet találtak egy kaposvári fogadóban

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Hiába szigorítják a felsőoktatási felvételit, nem jelentkeztek többen nyelvvizsgázni

Keddtől jön az újabb lehűlés

Keddtől jön az újabb lehűlés

Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt

Többmilliós bírságot kapott Rubint Réka a posztjai miatt

Több mint 10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány

Több mint 10 milliárdból tenné vonzóvá a Tisza-tavat a kormány