Egyre több férfi próbál nagyobb szerepet vállalni gyereke mindennapjaiban, de ennek – akárcsak a nőknél – leginkább munkahelyi feladataik állják útját.

- Tudta Ön, hogy a gyereküket aktívan ellátó férfiak a munkájukban is terhelhetőbbek, kompromisszumkészebbek, hatékonyabban tárgyalnak és fejlettebb a felelősségtudatuk?
- Tudta Ön, hogy Magyarországon a gyest nem csak az anyák, hanem az apák és a nagyszülők is igénybe vehetik, akár fizetett munka vagy nyugdíj mellett?

< /><><><>
- Tudta Ön, hogy egyes vállalatoknál – tekintettel a munkatársak családi feladataira – lehetőség van rugalmas munkavégzésre és a karrierben szünetek beiktatására, és hogy a családi életre való tekintettel nem tartanak értekezleteket késő délután?

- Tudta Ön, hogy Izlandon az apák háromtól hat hónapig mehetnek gyerekgondozási szabadságra csecsemőkorú gyerekükkel, és hogy ezt a lehetőséget minden évben az újdonsült apák több mint 80 százaléka ki is használja?

Apák és főnökeik

Apás szülés, apák gyesen... Néhány évtizeddel ezelőtt ezek a kifejezések meglepően hangzottak volna. Mára azonban már kevésbé ütközünk meg rajtuk, mert, ha kis mértékben is, de nő azoknak a férfiaknak a száma, akik igyekeznek a kezdetektől tevékenyen részt venni gyerekeik gondozásában. A férfiak egyrészt szintén dolgozó partnerük kívánságára, másrészt pedig saját gondoskodás iránti vágyuk hatására teszik ezt, eltérő módokon és különböző mértékben. Azáltal, hogy aktívabban részt vállalnak a gyerekekkel való törődésből, és továbblépnek a tőlük elsősorban elvárt anyagi gondoskodáson, hozzájárulnak ahhoz, hogy a nők és a férfiak közötti szerepmegosztás kiegyensúlyozottabbá váljon.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a fenti pozitív tendencia erősödése nem csak a szülők közötti megegyezésen múlik; a munkahelyeknek is szükséges változniuk ahhoz, hogy a férfiaknak több idejük jusson arra, hogy apák is legyenek.

A munka világában máig érvényesül az a hozzáállás, hogy elsősorban a nők feladata összehangolni munkahelyi és a családi teendőiket – bár a gyakorlatban a nőknek, ha dolgozó anyák, nehézséget okoz a kompetitív munkakörülmények között összeegyeztetni a két területet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a férfiak, akik a családi teendők ellátását jobban megosztják partnerükkel, hasonló nehézségekbe ütköznek. Gyakorló szülőként ki ne érezte volna már, hogy ha hivatalos teendőkre hivatkozva kér szabadnapot munkahelyén, kevésbé rosszallják, mint ha a gyereke betegségére hivatkozik? A munka és a családi élet közötti összhang megtalálása minden ember számára fontos ahhoz, hogy élete kiegyensúlyozott legyen és a munkahelyén is jól teljesítsen. Ezenkívül a gyerekekkel való foglalkozás a férfiakat ugyanúgy, mint a nőket, olyan képességek kiteljesítéséhez segíti hozzá, mint az empátia, a türelem, a konfliktusok jobb kezelése, melyek a munkavégzés szempontjából is előnyt jelentenek. A fentiek felismerése és a családi gondoskodás feltételeinek jobb biztosítása elsősorban a munkáltatók felelőssége.

Hazai férfiszerepek változóban

A Magyarországi Női Alapítvány (MONA) Változó szerepminták elnevezésű projektje ezt a felelősséget felismerő, a munka és a magánélet összehangolására törekvő vezetői modell meghonosítása érdekében jött létre. A projekt igyekszik feltárni és megismertetni a család és a munka együttes felvállalásának pozitív hatásait a magánéletre és a munkahelyi teljesítményre. Ezenkívül felkutat és megszólaltat olyan férfiakat, akik pl. voltak már apai gyesen, illetve a saját vagy beosztottjaik munkaidejét rugalmasabban hangolják össze a családi teendőkkel. A projekt a magyarországi munkáltatókkal olyan hazai és külföldi (svéd, izlandi és osztrák) pozitív példákat, bevált gyakorlatokat igyekszik m egismertetni, melyeket maguk is érvényesíthetnek vállalati szinten ahhoz, hogy munkavállalóik – legyenek azok nők vagy férfiak – eleget tehessenek családi kötelezettségeiknek is. A program a Breaking Patterns című nemzetközi projekt keretében valósul meg az Európai Bizottság és Alsó-Ausztria Önkormányzatának támogatásával.

Mindezen célokat a MONA Alapítvány a következő tevékenységek segítségével valósítja meg :

- Rövid ismeretterjesztő videofilm elkészítése a téma megismertetésére, tréningeken való felhasználásra

- Tréningmodul kidolgozása a nemek szempontjait figyelembe vevő, a munka és a magánélet összeegyeztetésére törekvő vezetői modell elterjesztésére

- Próbatréning lebonyolítása a tréningmodul iránt érdeklődő vállalati menedzserek részére (ezt a tevékenységet a MONA a Cegos Tanácsadó és Tréning Kft.-vel együttműködésben valósítja meg)

- Online tanácsadás biztosítása a témát behatóan ismerő férfi mentorral a próbatréning résztvevői és más érintett férfiak részére a MONA honlapján.

< /><><><><>
A Magyarországi Női Alapítvány 1992-ben jött létre mint mindenki számára nyitott, pártsemleges, non-profit nőszervezet. A MONA célja, hogy olyan közéleti vitákat kezdeményezzen, amelyek megmutatják a női és férfi szerepek gazdagságát és egyenrangúságát egy demokratikus társadalomban, de feltárják a méltánytalan egyenlőtlenségeket is, amelyek a mai napig jellemzik a nők helyzetét a gazdasági és politika világában. A MONA olyan programokat szervez (képzés, kutatás, kampány és konferencia-szervezés, kiadványok, tanulmányok megjelentetése), amelyek a nők és a férfiak közötti esélyegyenlőség eléréséhez nyújtanak háttértudást, javaslatokat és gyakorlati példákat.

A projekt részleteiről a MONA Alapítvány honlapján talál további információkat: www.mona-hungary.org. A honlap hasznos magyar és angol nyelvű háttéranyagokat és linkeket is tartalmaz a témában.

További linkek:

Cegos Tanácsadó és Tréning Kft.: www.cegos.hu

A Breaking Patterns című projekt honlapja: www.leadingfathers.info

A MONA Alapítvány tartalmi együttműködést valósít meg a hvg.hu online magazinnal a program társadalmi kommunikációja céljából. A projekt ezen részét az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium támogatja.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kiadhatják az USA-nak a Magyarországon is jól ismert ukrán oligarchát

Kiadhatják az USA-nak a Magyarországon is jól ismert ukrán oligarchát

Brutálisan leterhelték a magyar közutakat a kamionosok tavaly

Brutálisan leterhelték a magyar közutakat a kamionosok tavaly

Két év felfüggesztettet kapott egy volt fideszes önkormányzati képviselő

Két év felfüggesztettet kapott egy volt fideszes önkormányzati képviselő

784-szer csaptak be a villámok a napokban az Aegon ügyfeleihez

784-szer csaptak be a villámok a napokban az Aegon ügyfeleihez

Sikerült kijavítani a körhintásra restaurált spanyol Szent György-szobrot

Sikerült kijavítani a körhintásra restaurált spanyol Szent György-szobrot

Augusztustól Magyarországon is elkezdik árulni a Huawei/Honor megkésett telefonját

Augusztustól Magyarországon is elkezdik árulni a Huawei/Honor megkésett telefonját