szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Laci! Konyha! főszakácsa már inkább másfelé néz, ha a konyhán valaki valamit elront, mert nem biztos, hogy talál mást a helyére. Mogyorósi Gábor úgy véli, az úgynevezett gasztroforradalomnak vége van Magyarországon.

Akik a szakmában dolgoznak azok a bátortalanabbak, felkészületlenebbek, mert a jobbak már külföldön vannak – mondta a séf a Chef&Pincér című szaklapnak adott interjúban.

„A nagy tömbből inkább a selejt marad itt. És ez minden szakmában így van” – mondta.

Úgy véli manapság a séfnek már túl sokat kell alkalmazkodni, ugyanis ideális helyzetben egy séfnek van egy elképzelése, amit markánsan keresztül kell vinnie: tudják, hogy azt ő csinálta, és hogy mindezt miért tette így: „Ilyenek voltak a nagy séfek. Én nem ismerek olyan nagy séfet, aki ellavírozott, és úgy lett nagy séf.”

Az úgynevezett gasztroforradalomnak szerinte vége van Magyarországon. Míg Sanghajban egy kifőzde, a Canton 8 kapott két csillagot, amely még házhozszállítást is vállal, nálunk inkább az egycsillagosok egy terv szerint mennek, mondván, ha azokat a dolgokat megteszik, akkor azzal egyszer majd eljutnak a két csillagig.

„Itt nincs forradalom, inkább sok pénzt áldoznak arra, hogy még jobb éttermeket hozzanak létre, amely persze nem lebecsülendő. Az azonban, ami a 2000-es évek közepén indult, hogy ’gyerünk hozzunk létre valami igazán ütőset’, az már nincs” – nyilatkozta a szakács a Chef&Pincérnek.

Fülöp Máté
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!