Egy különös rendellenesség: amikor a narancs íze elviselhetetlenül fáj

Egy különös rendellenesség: amikor a narancs íze elviselhetetlenül fáj

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy Sensory Processing Disorder (SPD) névre hallgató betegségben szenvedő fiatal lány mesélt arról, hogy neurológiai zavara következtében a poliészter anyagból készült ruhák viselése, illetve bizonyos gyümölcsök íze, köztük a narancsé borzalmas kínokat okoz neki.

A neurológiai jellegű problémát, amivel az egyetemista Gabriela Cantero küzd, hétköznapi nyelven leginkább úgy lehet megfogalmazni, hogy az agy és az érzékszervek közötti kapcsolat nem működik megfelelően, így az agy túlreagált egy csomó hatást, amely éri – írja a Spoon University.

Tipikus példa erre Gabriela életében, hogy képtelen poliészterből készült, vagy poliésztert tartalmazó ruhaneműt viselni, mert úgy érzi tőle magát, mintha mérges hangyákkal teli zsákot húzott volna magára. Ha nem veszi le azonnal a ruhát, egyszerűen elájul, így csakis tiszta pamutból készült anyagokból készült ruhákat visel.

A túlérzékenység akkor is jelentkezik nála, amikor bizonyos ételeket kóstol, sőt az ultraszenzitivitás leginkább az ízérzékelésére vonatkozik. Mint mondja, teljes életet tud élni az SPD-vel, de az étkezések során nagyon észnél kell lennie. A szőlő, az áfonya, illetve a narancs íze komoly fájdalmakat okoz számára.

A lány betegségére egyébként akkor derült fény, amikor 4 éves korában a szüleivel egy thai étteremben vacsorázott, ahol citrusféléket fogyasztott. Amint megkóstolta a narancsot, azonnal keservesen sírni kezdett. Ahogy ő fogalmaz: igazi katasztrófa, ha citrommal, naranccsal, grapefruittal vagy társaival kerül kapcsolatba.

Információs központ és segélyvonal indul a ritka betegséggel küzdők számára

Napjainkban Európában 27-36 millió ember szenved valamilyen ritka, vagyis kétezer emberből egyet érintő betegségben. A számuk Magyarországon közel 600 000-800 000. Az általános információhiány következtében a ritka betegségekben szenvedő betegek sok esetben diagnózis, kezelés, kutatás - így szinte minden remény - nélkül maradnak, azonban egy civil szervezet mostantól mentőövet és érdekképviseletet nyújt ezeknek a betegeknek.

Hozzászólások