szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Tán a hidegrekordok már nem dőlnek meg, de a tél még nem hátrált. A melegítésről belülről is gondoskodnunk kell. Az illatos, aromás melegítő fűszerek gondoskodnak a belső fűtésünkről is.

  

Egészen biztos, ha mást nem is, a forralt borhoz való fűszereket majd’ mindenki ismeri. Fahéj, szegfűszeg, szegfűbors – nem csak íz harmonizálók, de növelik a meleg ital jótékony hatását. Ám számos olyan fűszer létezik még, ami felmelegíti a szervezetünket a fagyos téli napokon.  

A „fűtőanyagok” közé tartozik minden csípős fűszer: csilik és csípős paprika félék, a különféle borsok és a fokhagyma. A kedvelt keleti fűszerek közül mindenféle curry, kardamom, a szerecsendió, az ánizs, csillagánizs, a kurkuma, a gyömbér.

H.A.

Melegítés a konyhában

Elsőként mindig valamilyen forró ital jut eszünkbe – tea, forralt bor, forró kakaó-csokoládé, puncs, grog. Mindegyikhez jól illik valamelyik – akár több - melegítő fűszer. A forró csokiba, kakaóba bátran csempészhetünk egy csipet csilit vagy fahéjat, a teába gyömbért, nemcsak a fűtőértéke nő meg, de izgalmasabbá is teszi az italt.

Az ilyenkor népszerű puncs vagy grog is melegítő fűszerekkel készül, így egy-egy pohárkával érdemes elfogyasztani a mínuszokban.

De az is elég, ha a fűtő és egyben vírusölő hatás érdekében egy bögre forró vízbe friss, reszelt gyömbért és tört fahéjat áztatunk, majd leszűrve egy kevés mézzel ízesítve kortyoljuk el.

Az alkohol való igaz, hogy melegít, az vesse ránk az első követ, akinek ilyen tájt nem esik jól egy kupica pálinka, vagy más lélekmelegítő. De tényleg érvényes, hogy csak mértékkel, különben éppen ellentétes hatást válthat ki…

Melegítő alapanyagok

Természetesen vannak olyan élelmiszerek is, amelyek melegítő hatásúak. Ilyenek például a vörös húsok és a gabonafélék, a hüvelyesek, a különböző olajos magvak, a goji bogyó, a kókusz. Télen érdemes ezekből többet fogyasztani, mint az év más időszakaiban.

A sütőtök, a burgonya, az édes burgonya (batáta), a zeller, a padlizsán, a siitake gomba is jótékony hatású ilyenkor. S mindegyikhez illik a fokhagyma, ami nemcsak melegít, de természetes antibiotikum, ami megóvhat minket a téli megfázástól, influenzától, vagy segít könnyebben, gyorsabban legyűrni a bajt, erősíteni immunrendszerünket.

A melegítő fűszereket  sem csak italokhoz használhatjuk, természetesen ételek ízesítésére is. A legjobb hatást akkor érhetjük el velük, ha melegítő hatású élelmiszerből, alapanyagokból készül az étel is.

Január, február, itt a nyár

A limonádénkba, jeges teánkba, koktélunkba gyakran használt mentát, citromfüvet hagyjuk a melegebb napokra, és ugyanígy a koriander és a bazsalikom sem igazán a tél fűszere.

A lédús déligyümölcsök is hűsítő hatásúak, de a citrusféléket magas vitamintartalmuk miatt télen is fogyasztjuk.  Viszont jól tesszük, ha nem közvetlen indulás, kinti program előtt iszunk jókora pohár frissen facsart narancs-grapefruit levet.  

Köztudottan a tejtermékek is hűsítő hatásúak, így ezeket sem szeles, hideg időben a legideálisabb fogyasztani, kivéve, ha felmelegítjük és kombináljuk melegítő fűszerekkel, mézzel.

Csilis forró csoki

5 dl tej

2,5 dl habtejszín

10 dkg 70%-os étcsokoládé

1 evőkanál jó minőségű kakaópor

2 evőkanál méz

2 csipet csilipor

1 csipet őrölt fahéj

1 csipet őrölt szegfűszeg

1 teáskanál vaníliaeszencia

Egy magas falú edényben a tejet és a habtejszínt összemelegítjük, majd beledobjuk a kockára tört csokit és állandó keverés mellett felolvasztjuk. Fűszerezzük, hozzákeverjük még a kakaót, utolsónak pedig a mézet. Tejhabosítóval vagy botmixszerrel felhabosítjuk, s már adagoljuk is bögrébe, csészébe.

Curry, kókusztejes lencseleves

2 evőkanál olívaolaj

 1 fej vöröshagyma

 2 gerezd fokhagyma

25 dkg vörös lencse

 2 db sárgarépa

 5 dl kókusztej

 1 l víz

 1 evőkanál citromos curry por

1 evőkanál kurkuma

1 teáskanál római kömény

kb. 1 cm friss gyömbér, apró kockákra vágva

 ízlés szerint só és frissen őrölt fekete bors

1 csokor petrezselyem, apróra vágva

A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk, majd az olívaolajon egy lábasban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lencsét, a megtisztított, felkarikázott sárgarépát, a fűszereket, átkeverjük, hogy a fűszerek feloldódjanak az olajban, majd felöntjük vízzel. Ha felforrt, akkor hozzáöntjük a kókusztejet és kis lángon további 20 percig főzzük.  

Friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Vörösboros, aszalt szilvás karaj

80 dkg sovány karajfilé egyben

20 dkg aszalt szilva

2 dl félszáraz vörösbor

2 dl tejszín

őrölt szerecsendió

frissen őrölt fekete bors

őrölt fahéj

10–12 szem szegfűszeg

Az aszalt szilvát beáztatjuk a vörösborba.  

A húst, így egyben, bedörzsöljük sóval, borssal, meghintjük kevés fahéjjal és szerecsendióval. A hús tetején hosszában végig egy vágást ejtünk, ebbe tűzdeljük szép sorban a leszűrt aszalt szilva felét. Az adjusztált húst belerakjuk egy sütőzacskóba. A zacskóba kb. 1 dl vörösbort öntünk  4–5 szem szegfűszeggel. A zacskót összezárjuk, de pár apró lyukat szúrunk bele, hogy a gőz távozni tudjon majd. 200° C–on kb. 1 órát sütjük a húst Az utolsó negyed órára szétvágjuk a sütőzacskó tetejét, hogy ropogósra tudjon sülni a hús. A maradék 10 dkg aszalt szilvát 5 db szegfűszeggel, csipet fahéjjal és a 2 dl tejszínnel felfőzzük szósznak. A sütőből kivett húst negyed órát hagyjuk pihenni,csak utána szeleteljük. A fűszeres szósszal, rizzsel vagy burgonya, édesburgonya körettel kínáljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!