Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"41cb473f-e195-4ff9-a2c1-a1ccdc846efd","c_author":"HVG","category":"itthon","description":"Lázár János Mezőtúron tartotta meg legújabb lakossági fórumát, ahol a közbiztonságról kérdezték, amire ő cigányozással és a „cigánybűnözés” felemlegetésével reagált.","shortLead":"Lázár János Mezőtúron tartotta meg legújabb lakossági fórumát, ahol a közbiztonságról kérdezték, amire ő cigányozással...","id":"20250603_lazar-janos-lazarinfo-mezotur-forum-ciganyozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/41cb473f-e195-4ff9-a2c1-a1ccdc846efd.jpg","index":0,"item":"bb8caea1-f9ad-40dd-9056-964bfad11bc4","keywords":null,"link":"/itthon/20250603_lazar-janos-lazarinfo-mezotur-forum-ciganyozas","timestamp":"2025. június. 03. 19:27","title":"Lázár János: Amikor a cigányságnak nem volt munkája, akkor érdekes módon magasabb volt a bűnözés","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ee962bd3-6bb1-4eb1-b330-267e9b18cead","c_author":"hvg.hu","category":"kultura","description":"Megkezdődtek az Úri muri, megazisten! című új magyar mozifilm forgatási munkálatai a Nemzeti Filmintézet fóti stúdiójának kültéri díszletében. Bár ez a közleményben nem szerepel, Vidnyánszky Attila rendező több mint egymilliárd forint támogatást kapott a filmre.","shortLead":"Megkezdődtek az Úri muri, megazisten! című új magyar mozifilm forgatási munkálatai a Nemzeti Filmintézet fóti...","id":"20250603_Vidnyanszky-Attila-mar-forgatja-a-milliardos-tamogatasu-mozifilmjet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ee962bd3-6bb1-4eb1-b330-267e9b18cead.jpg","index":0,"item":"a3a0a180-07d2-4502-ad54-a9874606189d","keywords":null,"link":"/kultura/20250603_Vidnyanszky-Attila-mar-forgatja-a-milliardos-tamogatasu-mozifilmjet","timestamp":"2025. június. 03. 11:57","title":"Vidnyánszky Attila már forgatja a milliárdos támogatású mozifilmjét","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"766aadb8-381c-4153-b3ad-0cda78e5b779","c_author":"Nagy Mercédesz","category":"360","description":"Ismét különleges idő- és intellektuális utazásra invitál a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. Új kiállítása a 19. század végének divatossá vált szellemi irányzatait mutatja be. A boldog békeidők szalonjaiban ugyanis egyebek mellett a keleti és nyugati okkultista hagyományokat ötvöző teozófiai okfejtések is gyakori beszédtémák voltak. Az izgalmas összeállítás kurátorával, Koch Judittal beszélgettünk.","shortLead":"Ismét különleges idő- és intellektuális utazásra invitál a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum. Új kiállítása a 19...","id":"20250604_a-mu-hopp-ferenc-muzeum-teozofia-szazadfordulos-magyarorszag-koch-judit-kurator","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/766aadb8-381c-4153-b3ad-0cda78e5b779.jpg","index":0,"item":"cd44d7c8-6813-48b3-8fb3-ebd682739387","keywords":null,"link":"/360/20250604_a-mu-hopp-ferenc-muzeum-teozofia-szazadfordulos-magyarorszag-koch-judit-kurator","timestamp":"2025. június. 04. 14:30","title":"Hogy kerül a Wichmann-kocsma a Hopp Ferenc Múzeum spiritizmussal, teozófiával és buddhizmussal foglalkozó kiállítására?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"874bd86d-d0b6-4a6d-8a49-f6ffbbdbdde0","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"A brit kormány azonnal befagyasztotta az eladásból származó 2,3 milliárd fontot, most bíróságra viszik az ügyet, hogy az összeget humanitárius célokra fordíthassák a háború sújtotta országban.","shortLead":"A brit kormány azonnal befagyasztotta az eladásból származó 2,3 milliárd fontot, most bíróságra viszik az ügyet...","id":"20250603_Abramovics-harom-eve-eladta-a-Chelsea-t-a-vetelar-most-Ukrajnahoz-kerulhet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/874bd86d-d0b6-4a6d-8a49-f6ffbbdbdde0.jpg","index":0,"item":"4a3f4ac6-d0d6-417e-93b3-2e6de73c7aa7","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250603_Abramovics-harom-eve-eladta-a-Chelsea-t-a-vetelar-most-Ukrajnahoz-kerulhet","timestamp":"2025. június. 03. 08:55","title":"Abramovics három éve eladta a Chelsea-t, a vételár most Ukrajnához kerülhet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"abca5a62-7bf0-4e8e-bea8-18b2d45e3c93","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Váratlan helyről jöhet a megoldás: egy kis génmódosítás kellett csak ahhoz, hogy a muslicák is rácsússzanak a kokainra, és ezzel egy fontos „eszköz” kerüljön a kutatók kezébe. Végső soron akár a kokainfüggőség is kezelhető lehet az így nyert megállapításokkal. ","shortLead":"Váratlan helyről jöhet a megoldás: egy kis génmódosítás kellett csak ahhoz, hogy a muslicák is rácsússzanak a kokainra...","id":"20250603_ecetmuslicak-genmodositas-kokainfuggoseg-kezelese-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/abca5a62-7bf0-4e8e-bea8-18b2d45e3c93.jpg","index":0,"item":"e08f0690-8af7-4a65-b4a6-b471b2cad730","keywords":null,"link":"/tudomany/20250603_ecetmuslicak-genmodositas-kokainfuggoseg-kezelese-kutatas","timestamp":"2025. június. 03. 20:03","title":"Kokaint adtak a muslicáknak, és ez áttörést hozhat a drogfüggőség elleni küzdelemben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d3f2ea44-f74f-4949-8e6d-4642dca894cc","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Nem tud lépést tartani a kereslettel egy helyi pékség Törökországban, miután egy ötezeréves recept alapján készítenek kenyeret. Az egykori összetevők rokonfajtáit használják, és az már csak kellemes ráadás, hogy fölöttébb szárazságtűrő növényekről van szó.","shortLead":"Nem tud lépést tartani a kereslettel egy helyi pékség Törökországban, miután egy ötezeréves recept alapján készítenek...","id":"20250604_regeszeti-lelet-5000-eves-kenyer-recept-kolluoba-hoyuk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d3f2ea44-f74f-4949-8e6d-4642dca894cc.jpg","index":0,"item":"a2bc8390-8fe6-43c5-b7ee-3348c5b12722","keywords":null,"link":"/tudomany/20250604_regeszeti-lelet-5000-eves-kenyer-recept-kolluoba-hoyuk","timestamp":"2025. június. 04. 08:03","title":"Elővettek egy 5000 éves kenyérreceptet, és az emberek nem tudnak betelni vele","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"2b98aa8b-4d37-4e20-a5cd-04ce9de17901","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Milyen hatása van a magánynak a hosszú távú egészségünkre? Miért olyan sok Magyarországon a magányos ember? Tényleg a fiatalok a legveszélyeztetettebbek? Mit tehetünk, hogy megőrizzük emberi kapcsolatainkat? Erről is beszélgettünk a HVG egészségpodcastjának legújabb adásában.","shortLead":"Milyen hatása van a magánynak a hosszú távú egészségünkre? Miért olyan sok Magyarországon a magányos ember? Tényleg...","id":"20250604_Kosz-jol-magany-David-Beata","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/2b98aa8b-4d37-4e20-a5cd-04ce9de17901.jpg","index":0,"item":"2e68bf44-948c-4601-9147-1cfa6eebed70","keywords":null,"link":"/elet/20250604_Kosz-jol-magany-David-Beata","timestamp":"2025. június. 04. 11:15","title":"Kösz, jól: Tényleg magányosabbak a mai fiatalok, mint a szüleik?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"272b5397-be53-4ba3-895a-7968ecc2e8d6","c_author":"Sztojcsev Iván","category":"gazdasag","description":"Részletezte a KSH, miből állt össze a döbbenetesen rossz GDP-adatunk. Az ipar csúnyán húzza vissza a magyar gazdaságot, a cégek alig kezdenek bele beruházásokba, egyedül az segít, hogy az emberek már bátrabban költenek, mint a nagy infláció alatt.","shortLead":"Részletezte a KSH, miből állt össze a döbbenetesen rossz GDP-adatunk. Az ipar csúnyán húzza vissza a magyar gazdaságot...","id":"20250603_ksh-gdp-reszletes-ipar-szolgaltatas-vasarlas-fogyasztas-valsag-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/272b5397-be53-4ba3-895a-7968ecc2e8d6.jpg","index":0,"item":"5a94fc92-4c29-44e4-965e-ab78a06e0064","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250603_ksh-gdp-reszletes-ipar-szolgaltatas-vasarlas-fogyasztas-valsag-ebx","timestamp":"2025. június. 03. 08:32","title":"Repülőrajtot ígértek, zuhanás lett – megmutatta a KSH, mitől kezdte a gazdaság ilyen szörnyen az évet","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A nálunk is igen népszerű, legközelebb júniusban újra Budapesten fellépő holland hegedűművész, André Rieu amellett, hogy a hangszere virtuóza, az asztali örömöket sem veti meg. Zenekarának külön séfje van, aki gondoskodik arról, hogy a gyakori turnék során is a legjobb ellátást kapja a mester és zenészei. Kedvence az olasz ossobuco.
A világhírű hegedűs az év jelentős részében szinte együtt él a zenekarával. Az 1987-ben alakult, jelenleg 50 tagot számláló Johann Strauss Orchestra első koncertje 1988. január 1-én volt, azóta végig zenélték a nagyvilágot. A napjaink Keringőkirályaként emlegetett André Rieu számára nemcsak a zenészei felkészültsége, de jó hangulata, napi ellátása, étkezése is fontos. Főként akkor, amikor távol vannak Hollandiától, és szűkebb pátriájuktól, Maastrichttól. Így aztán egy séf - és négy szakács - is mindig velük tart a turnékon.
André Rieu és zenekara ételeiről a német séf, Marko Schmidt gondoskodik négy szakácstársával együtt. A friss alapanyagokat többnyire a helyi piacokon szerzi be - az induláskor még Hollandiában bepakolt élelmiszerek mellé - a saját mobilkonyhájukba. A Johann Strauss Orchestra ellátása az évi mintegy száz koncert idején több mint féléves elfoglaltságot jelent a szakácsoknak, akik napi hatszori étkezést biztosítanak a zenészeknek és az állandó műszaki-technikai stábnak. A főétkezések a turnénapokon tartalmas reggelivel (pld. szalonnás tojásrántottával) kezdődnek. Ebédre gyakran tészta és sovány hús a kerül a menübe, míg a délután étkezés a levest tartalmazza. Az ötórai vacsora svédasztalos, gazdag választékkal: hallal, tésztával, kétféle húsétellel, vegetáriánus fogással, mindig friss salátákkal. A koncertek szünetében kávét és házi süteményt szolgálnak fel a zenészeknek. Míg a fellépések utáni éjszakai órákban különféle snackkel zárul a nap, igencsak kedvelik a töltött (kaszinó) tojást, a sajtokat, gyümölcsöket.
Amikor a zenekar sokáig távol van Hollandiától, az egyébként a szászországi Querfurtból származó Marko Schmidt tipikus holland ételekkel, hazai ízekkel is meglepi André Rieu-t és művésztársait. Ilyen a kedvelt stamppot, vagy zagyvaléknak is becézett szalonnás krumplipüré nyers endíviával – vagy valamilyen más felcsíkozott/aprított salátával, zöldségfélével, leggyakrabban karórépával, kelkáposztával. A mesterhegedűs különösen kedveli sült disznónyakkal, vagyis tarjával az egyébként szokásosan hozzá tálalt füstölt kolbász helyett. Ugyancsak terítékre kerül a zuurvlees, a holland savanyúhús, amely kockára vágott sovány marhahúsból pirított hagymával, édes morzsával, szárított csípős paprikával fűszerezve és ecettel savanyítva készül, sült krumplival vagy gombóccal tálalva.
A séf a Németországban is nagyon népszerű muzsikus – az idén január-februárban társulatával csak itt 22 koncerten szerepel – kedvenc ételéről is említést tett a közelmúltban a Bild Stars Magazinnak. André Rieu és családja egyaránt imádja az olasz konyha egyik jellegzetes remekét, az ossobuco-t, a csontos borjúlábszárat (ami szó szerint fordítva velős- vagy lyukas csont – a szerk.) spagettivel.
Először aprítsuk fel a hagymát és a zellert, és tegyük félre. Aztán keverjük össze a lisztet és az őrölt paprikát, majd ezzel vékonyan hintsük meg a borjúlábszeletek mindkét oldalát. Ezután egy nagy serpenyőben melegítsünk fel 5 evőkanálnyi olívaolajt, ebben süssük elő mindkét oldalán a csontos hússzeleteket, az edényből kivéve borsozzuk, sózzuk. A vajat felolvasztjuk egy kisebb serpenyőben, a már konyhakész hagymát, zellert – opciónálisan az eredeti milánói változat szerint még egy felaprított karottát is – pároljuk meg fehérborban és csontlevesben (hagyjunk ezekből a készre sütéshez is). A húst ezután a párolt zöldségekkel (sofrito) együtt bő két óra hosszáig lassú tűzön, lefedve serpenyőben (vaslábosban) sütjük, időnként megforgatva, a maradék alap lével és fehérborral öntözgetve (lerövidíthetjük 1-1,5 órára a sütési időt, ha kuktába tesszük, de akkor eleve öntsük alá az alap lét és a bort). A hússütés közben keletkezett sűrű fűszeres szaftot kanalazzuk ki (az edény aljára tapadt pörzsanyagot is nyugodtan kapírgáljuk fel) és zöldségpasszírozón nyomjuk át, majd adjuk hozzá a tört fokhagyma, felaprított petrezselyem és citromhéj keveréket (gremolata). Pár percig összemelegítjük, tálaláskor a húsokra adagoljuk.
Az eredeti milánói recept szerint sáfrányos, marhavelővel, fehér borral készült rizottóval (risotto alla milanese) körítik az ossobucot,. De tálalhatjuk burgonyapürével vagy spagettivel is, amivel a holland Keringőkirály a legjobban szereti.
Megjegyzés: Sütéskor kevés friss kakukkfűvet, egy babérlevelet is adhatunk a húshoz. A rozmaringot legfeljebb csak tálaláskor díszítésnek javasoljuk, nagyon mutatós tud lenni. Az ossobuco toszkánai változata vörösborral és passzírozott paradicsommal készül.