Ezért fog zölden pompázni péntek este a Lánchíd és a Müpa

Ezért fog zölden pompázni péntek este a Lánchíd és a Müpa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A különleges díszkivilágítás csak egy része lesz a Szent Patrik napja alkalmából szervezett budapesti programoknak.

A Lánchíd, a Müpa, a Tüskecsarnok, a Bank Center épülete is zöld díszkivilágítást kap pénteken este Szent Patrik napja alkalmából, amelyet vasárnap felvonulással is megünnepelnek a magyar fővárosban – közölte a budapesti ír nagykövetség csütörtökön.

A magyar főváros is csatlakozik az Ír Turisztikai Hivatal kampányához, amelynek részeként a világ több mint 240 emblematikus épülete, köztük a párizsi Eiffel-torony és a sydney-i operaház is zöldbe borul az ír nemzeti ünnepen.

Pénteken a nagykövetség ünnepi fogadásán a három napig Budapesten tárgyaló Marcella Corcoran Kennedy, az ír kormány államtitkára ad át oklevelet annak a két magyar diáknak, akik a nagykövetség 2014-ben alapított ösztöndíjprogramjával Dublinban folytathatnak kutatómunkát. Szombat este pedig az Ír-Magyar Üzleti Kör Egyesület szervezésében a Marriott Hotelben bálon ünnepelnek az ír és a magyar üzleti élet képviselői.

Vasárnap a hagyományos Szent Patrik-napi felvonulással folytatják a budapesti ír közösség fesztiválját. A gyülekezőket kora délután zsonglőrök, gólyalábasok, zenészek és ír vadászkutyák is várni fogják az ötödik kerületi Szabadság téren, ahonnan 15 órakor indul el a zöldbe öltözött menet az Andrássy út érintésével a belvároson keresztült.

Újdonság idén az 52 dudást felvonultató ír Prison Service Pipe Band fellépése a gyülekezés helyszínén és a menetben is. A felvonulás végállomása a Fogasház-Instant Klub lesz, ahol zenei, táncos, gyermek, családi és gasztronómiai programok várják a résztvevőket. A szórakozóhelyen több mint 15 zenekar játszik majd élő ír zenét – közölték.

Szent Patrik (385-461) eredetileg walesi nemesi család sarja volt, 16 éves korában azonban tengeri kalózok Észak-Írországba hurcolták, ahol rabszolgaként juhokat őrzött hat éven át. Eközben megtanulta az ír nép nyelvét és szokásait. Kiszabadulva Galliában tanult, majd I. Celesztin pápától engedélyt kapott, hogy Írországban igehirdető legyen. Rövid idő alatt csaknem az egész sziget kereszténnyé lett. Mivel ő alapította meg a működőképes kelta-ír egyházat, Írország apostolának is nevezik. Szent Patrik napja Írországban nemzeti ünnep, de szerte a világon ünneplik írek és nem írek egyaránt.