Drasztikusan büntet a szemétrendőrség Bécsben

Drasztikusan büntet a szemétrendőrség Bécsben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Igen drága dolog szemetelni Bécsben, viszont a város köztisztasága igazi nemzetközi példává vált.

2008 februárjában alapították meg Bécsben az úgynevezett "szemétrendőrséget", a WasteWatcher-t, melynek köszönhetően drasztikusan csökkent a szemetelési kedv az osztrák fővárosban. Jelenleg 50 főállású felügyelő dolgozik a testületben, akiknek a legfőbb feladata a közterületek, közparkok tisztaságának folyamatos felügyelete, a városlakók figyelmeztetése, illetve bírság kiszabása szemetelés esetén.

A WasteWatcher munkatársai eddig 64 ezer esetben büntetettek meg szemetelőket, 2017-ben pedig csaknem 880 feljelentést tettek magánszemélyekkel szemben.

A 2017-es bécsi köztisztasági törvény értelmében szemetelés és illegális szemétlerakás esetén a helyszíni bírság összege az 50 eurót, feljelentés követően pedig akár a 2 ezer eurót is meghaladhatja. Bécs városának vezetése a büntetésekből származó összegeket köztisztasági fejlesztésekre, például további szemetesek és kutyapiszokzacskó-automaták kihelyezésére, valamint szemetelést megelőző kampányokra fordítja.

A köztisztasági rend tudatos fenntartásához azonban számos egyéb intézkedés is hozzásegítette a bécsieket. A már használatra alkalmatlan eszközöket, tárgyakat a városlakók például ingyenesen helyezhetik el a város több pontján az erre a célra kialakított szeméttelepeken, az MA 48-Tandler-Boxoknál pedig leselejtezett, de jó minőségű berendezési tárgyakat és kiválóan működő elektronikai eszközöket adhatnak le, melyeket az ott dolgozók különböző karitatív szervezetekhez juttatnak el.

Ennek köszönhetően az elmúlt tíz évben 60 százalékkal csökkent az illegális szemétlerakás, továbbá 58-cal a lomhulladékok elhelyezése a városban.

A város vezetésének a legnagyobb problémát az illegális szemétlerakás mellett a négylábúak ürülékének eltávolítása jelentette. Erre a célra összesen 3500, ingyenesen használható zacskóadagoló automatát helyeztek ki a városban, melynek köszönhetően mára már naponta 100 ezer kutyapiszokkal teli zacskó landol a kukában. Ezen kívül a járdákon eldobott cigarettacsikkek is rontották Bécs város tisztaságának összképét, ezért az elmúlt tíz év során közel 20 ezer hamutartóval ellátott szemetest és 2100 hamutartót helyeztek ki a városban.

A városlakók 85 százaléka elégedett a város köztisztaságával és a WasteWatcher munkájával Bécsben. Az osztrák főváros sikerén felbuzdulva hamarosan Berlin is átveszi a bécsi köztisztaság fenntartása érdekében kialakított WasteWatcher-modellt.

Arról nincs hír, hogy Budapest is követné a példát.

Hozzászólások