Bírság a Tv2-nek: 3,45 millióba kerül Marsi Anikóék Fidesz melletti kampánya

Bírság a Tv2-nek: 3,45 millióba kerül Marsi Anikóék Fidesz melletti kampánya

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tetszett a cikk?

Egy nappal a választások előtt, a szombati, főműsoridőben sugárzott Tények című műsorban kendőzetlenül a Fidesz mellett szavazásra buzdítottak, amit bepanaszoltak a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB). A testület végül úgy döntött, megbírságolja a régóta propagandatévéként funkcionáló csatornát a nyílt kampányolásért, ami durván sérti a médiatörvényt.

Bepanaszolták az NVB-nél Andy Vajna csatornáját, amiért a TV2 ismert műsorvezetői egyértelműen kiálltak Orbán Viktor mellett és szavazásra buzdítottak – erről itt írtunk.

A kérdésben a testület kedd délutáni ülésén döntött, és információink szerint végül 3,45 millió forint bírságot szabott ki.

A Tv2 ugyanis ezzel egyértelműen megsértette a médiatörvényt, az ugyanis kimondja, hogy a hírműsorban „műsorvezetőként, hírolvasóként, tudósítóként rendszeresen közreműködő munkatárs” politikai hírhez nem fűzhet „véleményt, értékelő magyarázatot”. Ezért is szóltak be nekik az RTL Klub konkurens műsorában azzal, hogy ők „híradósok”, nem mondhatnak véleményt a szavazásról.

Bár a beadvány benyújtója, az MSZP-s Harangozó Tamás a maximális bírság kiszabását kérte a szándékos jogsértés miatt, végül ennek a felét rótta ki a testület. Úgy tudjuk, 11-8 arányban döntöttek, tehát 8 tag szerint bizonyára rendben volt a Tv2 műsorvezetőinek bevetése.

Böde, Pataki, Sasvári és persze a Tv2 műsorvezetői is felsorakoztak

Az adásnak ez a része totális agitálás volt, először ismert emberek mondták el, miért szavaznak a kormánypártra, majd a műsorvezetőkkel készült, interneten is terjesztett videójukból vágtak be részleteket. Pataki Attila, Böde Dániel, Sasvári Sándor is szavazásra buzdít, külön-külön bemutatva, ki támogatja a Fideszt.

Még egy szakértőt is bevetettek, aki szerint teljesen rendben van, hogy a voksolás előtt „ismert személyiségek” mondják el, kire szavaznak. „Sokan azt is elmondták, miért NE szavazzon senki a Jobbikra” – konferált fel Andor Éva egyszerű pártszócsőként, jól kihangsúlyozva a „ne” szót.

Ha valamilyen rejtélyes okból nem innen szokott tájékozódni a közéletről, itt megnézheti a 44. perctől, hogyan néz ki Vajnáéknál a kiegyensúlyozott tájékoztatás.

 

©

 

Hozzászólások