Régészek tárják fel a woodstocki fesztivál helyszínét

Régészek tárják fel a woodstocki fesztivál helyszínét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Azt akarják régészeti módszerekkel megállapítani, hogy hol volt a színpad az 1969-es fesztiválon.

A legendás woodstocki fesztivál helyszínét tárják fel régészek, hogy az 50. évfordulóra meghatározzák többek között a színpad helyét. A New York szövetségi államban lévő Bethelben hetek óta végzik az egykori zenei fesztivál helyszínének feltárását. 1969 augusztusában több mint 400 ezren gyűltek itt össze.

A Binghamtoni Egyetem szakértői szeretnék feltárni, hol helyezkedett el a színpad, melyen olyan zenészek léptek fel, mint a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez. A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején. 

Több százezren zarándokoltak el 1969-ben a háromnapos zenei fesztiválra, amely sokak számára a hippimozgalom és egy egész generáció jelképévé vált. Woodstocknál az eső és sár ellenére összegyűltek a háború ellenzői és a hippik, akik elutasították a materializmust, és drogokkal, például LSD-vel és marihuánával próbálkoztak. A rendezők Max Yasgur tejtermelőtől vették bérbe a területet, amely kétórányi autóútra van New Yorktól északra.

Az ásatások apropóját a fesztivál 50. évfordulója adja 2019 augusztusában – mondta Nina Versaggi, a Binghamtoni Egyetem régészeti tanszékének vezetője. Addig a szomszédos Bethel Woods művészeti központ ösvényeket alakít ki a területen, amelyek elmesélik Woodstock történetét.

A helyszín "kiemelt történelmi jelentőségű" – mondta el Wade Lawrence, a Bethel Woods központ igazgatója. A 15 hektáros területet már egy éve kulturális emlékhellyé nyilvánították.

Hozzászólások