szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sokan találgatták, mitől változhatott meg ennyire a brisbane-i zöldségboltban vásárolt gyümölcs színe.

Ausztrál tudósok kiderítették, miért öltött lila színt a felvágása után pár órával egy narancs: a gyümölcsben előforduló antocianinok léptek reakcióba vasszemcsékkel a frissen megélesített késen, amellyel a gyümölcsöt felvágták. A reakció következtében váltott színt a gyümölcshús.

A kutatók a queenslandi kormány kérésére vettek mintákat egy brisbane-i nő otthonában. Neti Moffitt ahol szeptember elején a kétéves fiának vágott fel egy egészséges színű, ízű és illatú narancsot, a konyhapulton hagyott gyümölcs maradéka azonban másnap reggelre erős lilás színt öltött.

"Mintha valaki tintába mártotta volna őket, és kijelenthetem, hogy az nem én voltam" – mondta Moffitt.

A mintákat a queenslandi igazságügyi orvostani intézet laboratóriumában vizsgálták meg, az eredményeket kedden hozták nyilvánosságra. "Az elemzés eredményei megerősítették, hogy az elszíneződést a narancsban természettől előforduló antocianin pigmentanyagok és a frissen élesített kés élén lévő vas- és más fémrészecskék reakciója okozta. Ezek a pigmentek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre" – olvasható a jelentés.

Stewart Carswell vezető vegyész szerint ez a munka egészen más volt, mint amit általában végeznek az intézetben, ahol leginkább vér-, vizelet-, víz-, talaj-, hal- és más ételmintákat analizálnak.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!