szerző:
hvg.hu

Azok a tinédzserek, akik olyan videójátékokkal játszanak, mint a Grand Theft Auto, a Call of Duty vagy a Manhunt, nagyobb eséllyel keverednek verekedésbe az iskolában. Több mint 17 ezer kamaszt vizsgáltak a kutatók.

A videójátékok emelik az agresszió szintjét a fiatalokban. Az állítás egy nemzetközi kutatás eredménye, melynek során több mint 17 ezer 9 és 19 év közötti kamaszt vizsgáltak a kutatók 2010-tól 2017-ig.

Az évek során gyűjtött adatok egyértelmű kapcsolatot mutattak az olyan játékok, mint a Grand Theft Auto, Call of Duty és a Manhunt, illetve a használattal párhuzamosan növekvő fizikai agresszió megnyilvánulásai között. Azaz az ilyen játokokkal játszó fiatalok hajlamosabbak voltak fizikailag agresszívan viselkedni a korukbeliekkel, és az iskolában is több problémájuk volt a tekintélytisztelettel.

A kapcsolat egyértelmű, a lehetőségek aggasztóak

A kutatási eredményeket hétfőn publikálták a Proceedings of the National Academy of Sciences című oldalon: ebben 24 tanulmányt foglaltak össze Kanadából, Németországból, Japánból és az Egyesült Államokból.

Mivel a téma még mindig meglehetősen vitatott, és sok érv elhangzik pró és kontra a videójátékok hatásával kapcsolatban, a tudósok egyik fő célja az volt, hogy minél aktuálisabb és pontosabb válaszokat tudjanak adni a kérdésben, mondta Jay Hull, a tanulmány szerzője, a hanoveri Dartmouth College társadalomtudományi karának dékánhelyettese.

Az eredményeink alapján egyértelmű a kapcsolat: az erőszakos videójátékokhoz agresszív viselkedés társul.

Ugyanakkor Hull felvetette, lehet, hogy ezek a játékok inkább egy eleve meglévő, belső agresszió tünetei, semmint okai.

A másik lehetőség sokkal ijesztőbb. Ha a gyerekek ezekkel a játékokkal játszanak, akkor vagy ezeknek a játékoknak van torzító hatása jó és rossz megkülönböztetésére, vagy a gyerekek azért vonzódnak ezekhez a játékokhoz, mert eleve torzult az érzékelésük, hogy megkülönböztessék, mi jó és mi rossz. Mindkét eset elég aggasztó.

Egy korábbi kutatás, szintén Hull vezetésével, már utalt arra, hogy az erőszakos videójátékoknak köze lehet a vakmerő vezetéshez, a mértéktelen iváshoz, illetve a nem biztonságos szexhez.

Ha rosszabb memóriát szeretne, hajrá!

Mindeközben egy 2017-es tanulmány arra jutott, hogy az erőszakos lövöldözős játékok károsítják az agyat, és akár az Alzheimer-kór megnövekedett kockázatához is hozzájárulhatnak.

A Montreali Egyetem kutatói arra kértek száz embert, hogy 90 órán keresztül olyan népszerű lövöldözős játékokkal játszanak, mint a Call Of Duty, a Killzone és a Borderlands 2. Emellett a résztvevők nem erőszakos játékokat is kaptak a Super Mario-sorozatból.

A kutatás végén a tudósok azt találták, hogy azoknak, akik inkább az akciójátékokkal játszottak, kevesebb neuronja volt a hippokampuszában – ez az agynak az a része, aminek kiemelten fontos szerepe van az összetett információk memorizálásában.

Azoknak viszont, akik inkább a nem erőszakos játékokkal játszottak, a kutatás végén több szürkeállományuk volt az agyukban.

Ez a felfedezés pedig ellentmond azoknak a korábbi eredményeknek, amik szerint valamilyen szempontból minden videójáték javítja a mentális folyamatokat, és felpörgeti a rövid távú memóriát – idézi a Daily Mail.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Élet+Stílus

Kamasszal csetel? Négy szabály, amit érdemes betartani

„Rettenetesen idegesít, amikor egy halom kérdést teszel fel azzal kapcsolatban, hogy mit csinálok, meg az is, hogy rengeteg írásjelet használsz” – írta egy kamaszlány édesanyjának. Ő pedig elgondolkodott, mire érdemes figyelni csetelés közben.

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Túlóratörvény: a Sándor-palotához vonult a Jobbik

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Ez nagy dobás lehet: színváltós hátlapot kaphatnak a jövő iPhone-jai

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Több mint 300 óvónő hiányzik a rendszerből, szolgálati lakással sem lehet őket odacsábítani

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Oroszországban, mivel mással oltanának egy kocsit, mint hógolyókkal – videó

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak

Elvehetik a lopott fát, hogy odaadják a rászorulóknak