szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy amerikai kutató, Andrew Tallon négy évvel ezelőtt lézersugárral végigtapogatta a székesegyházat, ezáltal sikerült digitalizálnia a teljes Notre-Dame-ot. Az így elkészült Notre-Dame-térképe nagy segítséget fog nyújtani a restaurálás során. Tallon már nem érte meg, hogy porig égett a szeretett katedrálisának teteje.

Andrew Tallon tavaly decemberben halt meg, de a Notre-Dame-ról lézeres szkenneléssel készült háromdimenziós képe megmaradt, és a katedrális újjáépítésekor hatalmas hasznát fogják venni az építészek és a művészettörténészek.

Az amerikai kutató 2015-ben készítette el a Notre-Dame tökéletes digitális replikáját, amely így az egyik leghitelesebb forrása lett annak, hogy miként is nézett ki az épület a hétfői tűz előtt. A katedrális eredeti szerkezetén az elmúlt hét évszázadban elég gyakran változtattak, és ezeket a módosításokat az építészettörténettel foglalkozóknak sosem volt könnyű követniük. Ugyanakkor Tallon digitális térképe feltárta azt is, ami szabad szemmel nehezen észrevehető; a korábbi építészek döntéseinek nyomait, és a struktúra korábban ismeretlen jellemzőit is láthatóvá tette. Többek között azt, hogy a Notre-Dame belső oszlopai a nyugati végén nem illeszkednek tökéletesen – írja a CNN

Tallon digitális térképe.
©

A háromdimenziós szkennelés alapvetően a testek, például épületek digitális állománnyá konvertálását jelenti. A szkennerek az alakzat teljes felületét pont- vagy poligonfelhő formájában kódolják (ezt a technológiát alkalmazzák az önvezető autóknál is). A legkorszerűbb földi lézerszkennerek akár 1 millió pontot is képesek letapogatni egyetlen másodperc alatt. Tallon több mint 50 helyről mérte be, azaz tapogatta le a Notre-Dame-ot, és összesen több mint egymilliárd pontból alkotta meg a székesegyház 3D-s, digitális másolatát.

Andrew Tallon a gótikus építészet szakértője volt, munkája során azt kutatta, hogy voltak képesek az emberek a középkorban magas épületeket, katedrálisokat építeni. 2017-ben egy videóban hívta fel a figyelmet a Notre-Dame elhanyagolt állapotára, a tetőn végigsétálva mutogatta meg, hogy honnan hiányoznak darabok, hogy omladoznak a vízköpők, és a víz által okozott károkat is szemrevételezte.

Társalapítója volt a Friends of Notre-Dame de Paris amerikai szervezetnek, amely pénzt gyűjtött a katedrális helyrehozatalára.

A tűzvészről szóló további cikkeinket itt érheti el.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Modellezték tudósok, hogyan terjednek a vírusok állatról emberre

Itt az F1-es autókat leszámítva valaha készült leggyorsabb McLaren

Itt az F1-es autókat leszámítva valaha készült leggyorsabb McLaren

Hétfőtől csak az alsósok és az ovisok járhatnak be Lauder Javne Iskolában

Hétfőtől csak az alsósok és az ovisok járhatnak be Lauder Javne Iskolában