A nőknek igazuk van, amikor a hideg irodákra panaszkodnak

A nőknek igazuk van, amikor a hideg irodákra panaszkodnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ahogy megérkezik a meleg idő, az irodákban bekapcsolják a légkondit – a női alkalmazottak pedig fázni kezdenek. Mint kiderült, nem ok nélkül.

Aki dolgozott már irodában, szembesülhetett azzal a jelenséggel, hogy a kánikula idején a férfiak kényelmesen elüldögélnek rövid ujjúban a dübörgő klíma alatt, a női alkalmazottak viszont pulcsiban, kardigánban vacognak, és emiatt túlérzékenynek tartják őket.

Azt eddig is tudtuk, hogy a nők és a férfiak hőháztartása különbözik, egy friss kutatás viszont kiderítette, hogy a nők sokkal produktívabbak, ha meleg van.

A Dél-Kaliforniai Egyetem és a WZB Berlin Social Science Center 543 egyetemistát kért meg különböző feladatok elvégzésére, miközben fokozatosan emelték a környezetük hőmérsékletét 16 Celsius-foktól 32 Celsius-fokig.

És ahogy a hőmérséklet emelkedett, úgy növekedett a nők teljesítménye.

A férfiaknál ellenkező volt a helyzet: ők a hűvösebb környezetben végezték el jobban a feladatokat, a melegben pedig romlott a teljesítményük. A férfiak esetében viszont még így sem volt olyan látványos a különbség, mint a nőknél.

Azt fontos tisztázni, hogy nem arról volt szó, hogy a nők képességei javultak vagy romlottak volna a hőmérséklet változásával, hanem arról, hogy több feladatot tudtak elvégezni. Tehát nem az történt, hogy a hidegben hirtelen elfelejtették, hogyan kell összeadni.

A hőmérséklet változása mindkét nemnél a produktivitást, tehát az elvégzett munka mennyiségét befolyásolta.

“Azt eddig is tudtuk, hogy a nők jobban szeretik a melegebb beltéri hőmérsékletet, mint a férfiak, de eddig úgy gondoltuk, hogy ez inkább egyéni preferencia kérdése” – mondta a PLOS ONE-on publikált tanulmány társszerzője, Tom Chang.

Most bizonyítottuk, hogy a hőmérséklet nemcsak arra van hatással, hogy éppen jól érezzük-e magunkat vagy sem, de olyan dolgokra is, amik tényleg számítanak, mint a matematikai és nyelvi dimenziók, vagy hogy milyen keményen próbálkozunk valamivel.

A résztvevőknek háromfajta feladatot kellett megoldaniuk a kísérlet során:
- számológép nélkül kellett összeadniuk öt darab kétjegyű számot;
- a Scrabble mintájára annyi német szót kellett alkotniuk az ADEHINRSTU betűkből, amennyit csak tudtak;
- logikai problémákra kellett válaszolniuk.

A kutatók meglepetésére még csak nem is kellett extrém hőmérsékleti változásokat produkálniuk ahhoz, hogy megjelenjen a nemek közötti eltérés: már 15-23 Celsius-fok között nagy különbség mutatkozott a teljesítményben.

Hogy mi a megoldás a légkondicionáló beállítása körüli harcokban? Az Atlantic témába vágó cikke a 23 fok körüli arany középutat javasolja.

(Mashable)

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Hozzászólások