Különleges alakulat: Angliában bevetik a hódokat az áradások ellen

Különleges alakulat: Angliában bevetik a hódokat az áradások ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A hódokat az országban 400 évvel ezelőtt kiirtották bundájukért, húsukért és pézsmamirigyükért. Most azonban nagy szükség lenne rájuk.

Két eurázsiai hódcsaládot telepítenek jövő tavasszal Anglia déli részébe, a Holincote-birtokra és a Black Down-birtokra. Az angol örökségvédelmi National Trust alapítvány azt reméli, hogy a körülbelül 12 egyedből álló kicsi hódpopuláció segít majd megfékezni az áradásokat, és jelenlétük jót tesz majd a biodiverzitásnak is.

A hódokat már nagyon régen – a Guardian szerint 400 éve – kiirtották Angliában, most viszont egyre gyakrabban merül fel, hogy visszatelepítésükkel elősegíthetnék a természet rendjének visszaállítását. Már voltak erre próbálkozások, a két birtokra Skóciából telepítendő rágcsálócsaládok pedig 2-4 hektáros, körbekerített területen mozoghatnának, így meg tudnák figyelni az állatok viselkedését, építőmunkáját.

Ben Eardley, a National Trust projektmenedzsere szerint a hódok jelenléte a vízgyűjtő területeken a természetet ellenállóbbá teszi majd a klímaváltozással és az extrém időjárási körülményekkel szemben. A hódok lassítani és tisztítani fogják a környék vizeit, az általuk megépített gátakkal és hódvárakkal komplexebbé teszik a folyómenti élővilágot. Megépített gátjaik különösen akkor jönnek majd jól, mikor szárazság lesz, hisz ezek duzzasztani fogják a patakokat, de szűrőként is működnek majd, mert visszafogják az üledékeket.

Hozzászólások