Miért pont a szappan a leggyilkosabb ellenfele a koronavírusnak?

Miért pont a szappan a leggyilkosabb ellenfele a koronavírusnak?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az alkohol alapú fertőtlenítők is hatékonyak, de a szappan tud valamit, amit azok nem. Egy szakértő magyarázza el.

Napok óta halljuk, hogy kézmosással tehetünk a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen. Egy kémiaprofesszor a Guardianben végre azt is elmagyarázta, hogy miért. Azon ugyanis könnyű meghökkenni, hogy miközben a koronavírus ellen nincs sem oltásunk, sem gyógyszerünk, a jó öreg szappan képes meggyilkolni. Persze hatásosak a kézfertőtlenítő folyadékok, törlőkendők és alkoholtartalmú gélek is, de egyik sem olyan jó, mint a sima szappan – állítja Pall Thordarson ausztál kémiaprofesszor.

De miért? Mert a vírus amúgy egyszerű szerkezetének a leggyengébb pontja az RNS-t, vagyis az örökítőanyagát körbevevő lipidburok, vagyis zsírréteg (amely alatt egyébként még egy fehérjeköpenyt találunk). A szappan feloldja ezt a zsírréteget, ami pedig a vírus széteséséhez vezet. A vírus így elpusztul, pontosabban inaktívvá válik, hiszen a vírusok nem igazán élőlények – magyarázza a szakember.

Amikor köhögünk vagy tüsszentünk, a vírusokat akár két méteres távolságban is szétszórhatjuk. Ezek az apró cseppek különböző felületeken landolhatnak, és hiába száradnak meg, a vírusok aktívak maradnak. Az emberi bőr ideális felület a vírusok megtapadására, ha aztán a kezünkkel az arcunkhoz, szemünkhöz, orrunkhoz, szánkhoz érünk, megfertőződhetünk. Márpedig az emberek nagyon sokat nyúlnak az arcukhoz, két-öt percenként legalább egyszer.

A szappan nemcsak a bőrre tapadt vírust mossa le, hanem szétbontja azt a rendszert is, amely egyben tartja a vírust alkotó fehérjét, zsírt és RNS-t. Egy igazi vírusterminátor.

Hozzászólások