szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Greenpeace demonstrációjának keretében a következő 65 órában több színész is megjelenik majd a Karmelita kolostornál.

65 órán keresztül fog a Karmelita kolostor előtt demonstrálni a Greenpeace-szel Udvaros Dorottya és több kollégája, például Pokorni Lia, Für Anikó, Földes Eszter, Törőcsik Franciska, Básti Juli, Hernádi Judit, Radnay Csilla, Pelsőczy Réka.

A Greenpeace élő videós bejelentkezéséből kiderül, hogy azért állnak majd 65 órán át az esőben, mert a tudomány álláspontja szerint 65 százalékos kibocsátáscsökkentésre van szükség ahhoz, hogy "egyáltalán esélyünk legyen a klímaválság legrosszabb következményeit elkerülni" – mondta a helyszínen Hevesi Flóra a Greenpeace-től.

"Csütörtökön Orbán Viktor elrepül Brüsszelbe, ott fogja képviselni Magyarországot az Európai Tanács következő szavazásán, ahol egy nagyon fontos döntést fognak meghozni, konkrétan azt, hogy az öt évvel ezelőtt aláírt párizsi klímaegyezményt hogyan fordítsák le konkrét cselekedetekre". A Greenpeace azért demonstrál, hogy Orbán Viktor "ezen a szavazáson jól döntsön" – fogalmazott.

Udvaros Dorottya hozzátette: "bár nagyon sok szempontot megértek, amik mondjuk ellene szólnak, és nem kevés ez a 65 százalék, ezzel tisztában vagyok. Mégis azt gondolom, hogy ha nem az elkövetkező 15-30 évben gondolkodunk, hanem még tovább, akkor elengedhetetlen, hogy ez a lépés megtörténjen".

Mint ismert, Orbán Viktor nemrég egy uniós vitában, a felmerült kibocsátáscsökkentési számokat „abszurditásig emelt klímacéloknak" minősítette. Az Európai Bizottság új terve szerint 2030-ra az egy évvel ezelőtti javaslathoz képest nem 50, hanem 55 százalékkal kell majd visszafogni az üvegházhatású gázok emisszióját ahhoz, hogy a 1,5 fokon belül tartsuk a bolygó hőmérsékletének emelkedését. Az Európai Parlamentben pedig néhány nappal ezelőtt már a 60-65 százalékos csökkentést is pedzegették.

A klímasemlegesség elérésének gyakorlati oldaláról Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke beszélgetett a hvg.hu újságírójával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még az autókban is kötelezővé tette a cseh kormány a maszkviselést

Még az autókban is kötelezővé tette a cseh kormány a maszkviselést

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Pálos Gergely: Nem az SZFE megújításáról van szó, hanem az elpusztításáról

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál

Még sohasem láttak ennyi cápát Kalifornia partjainál