szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nagykáta önkormányzati képviselője büszkén számolt be arról, hogy meggyőzte a város jobboldali többségű képviselőtestületét a "homoszexuális propaganda betiltásának" szükségességéről.

Csepel után újabb fideszes többségű képviselőtestület, ezúttal a nagykátai hozott döntést arról, hogy a Meseország mindenkié című, az elfogadásról szóló mesekönyv apropóján az önkormányzati kezelésű intézményekben "a gyermekek természetes lelki és szellemi fejlődésének védelmében megtiltják az LMBTQ-propaganda terjesztését és népszerűsítését".

Erről a város képviselőtestületébe tavaly kisgazdapárti támogatással bekerült képviselő, Szabó Ákos számolt be a Facebookon, mondván, a szerinte mesekönyvnek is csak idézőjelesen nevezhető kötetbe "csempészi bele propagandáját az egyre erőszakosabban nyomuló LMBTQ mozgalom", ezért Dorner Gábor fideszes polgármesterhez és a képviselőtestülethez fordult, "annak érdekében, hogy megvédjük gyermekeinket a felforgató, neoliberális propagandától. Így kérvényeztem a Meseország mindenkié c. kiadvány és a homoszexuális propaganda betiltását az önkormányzatunkhoz tartozó oktatási intézményekben. Nagy örömmel jelentem be: SIKERÜLT!"

Szabó azt is hozzátette, felháborította, hogy az Ébredj Káta nevű helyi párt tagjai nemmel szavaztak, szerinte azért, mert "állást foglaltak a deviancia és a meleg propaganda mellett". Szabó drámai zárásként azt is hozzátette: "Nem csodálkoznék, ha a következő választáson egy deviáns transzvesztitát próbálnának meg a Nagykátaiak nyakába erőszakolni..."

Nem Szabó az első jobboldali politikus, aki hasonlóan nyilatkozik a kötetről, amelyben egyébként a mindenféle értelemben vett elfogadásról szóló mesék vannak, így szóba kerül a testi fogyatékosság, az örökbe fogadás vagy a betegségek is. Orbán Viktor is a kötet kapcsán nyilatkozta azt, hogy "Magyarország türelmes a homoszexualitás tekintetében, de van egy vörös vonal: hagyják békén a gyerekeinket", Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter szerint pedig felvetődhet a kiskorúak veszélyeztetése az óvodákban, ahol a Meseország mindenkié című mesekönyvből olvasnak; a legemlékezetesebb akció persze az volt, amely egyáltalán a tágabb közösség látókörébe emelte és a sikerlisták élére röpítette a mesekönyvet: Dúró Dóra, a Mi Hazánk képviselője nyilvánosan darálta le a kötetet.

Azóta viszont 1280 magyar pszichológus jelentette ki: nincsenek olyan tudományos eredmények, amelyek „azt támasztanák alá, hogy a gyerekek LMBTQI+ emberekké válnak annak hatására, hogy találkoznak ebbe a csoportba tartozó emberekkel, akár személyesen, akár fikción keresztül”, ráadásul LMBTQI+ embernek lenni nem deviancia, "betegségként beszélni róla messzemenően szakmaiatlan, és tudatlanságról tesz tanúbizonyságot".

A kötetről a hvg.hu is több szakértőt megkérdezett:

Mitől olyan veszélyes egy mesekönyv, hogy valaki ledarálja?

Gyorsan szögezzük le: véleménye mindenkinek lehet, a könyvdarálás azonban jócskán túlmegy a véleménynyilvánításon. De mi lehet egy mesekönyvben, ami ekkora indulatokat kavar? A felnőttek vagy a gyerekek csinálnak nagy ügyet belőle, ha mássággal találkoznak? Szakértőkkel beszélgettünk a „homoszexuális propagandának" titulált Meseország mindenkié című könyvről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

Fényesen izzó meteor világította be az éjszakát Győr-Moson-Sopron megyében – videó

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra