szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Merkely Béla oltotta be a súlyos betegségen átesett nőt.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Megkapta a védőoltást az a kismama, aki januárban 69 nap után került ki az intenzívről, ahova súlyos koronavírus-fertőzés miatt került. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Facebook-oldalán közölte, hogy szerdán megkapta az első Covid–19 elleni oltást.

A 34 éves Szilvia még tavaly november közepén került be koronavírus-fertőzés miatt a Semmelweis Egyetem klinikájára. A nőnél olyan súlyos tüdőgyulladásos szövődményeket okozott a fertőzés, hogy a 34. hétben sürgősségi császármetszést kellett rajta végrehajtani. Légzészavarain nem segített a speciális hasra fordított gépi lélegeztetés, ezért úgynevezett ECMO-kezelést alkalmaztak nála, vagyis műtüdőre kötötték.

A Semmelweis Egyetem tudomása szerint Közép-Európában ez volt az első alkalom, hogy így mentették meg egy koronavírusos beteg életét.

Merkely bejegyzéséből kiderült, hogy Szilvia, miután elhagyta az intenzív osztályt, 2,5 hónapos rehabilitációs kezelést kapott.

Műtüdővel mentették meg egy koronavírusos kismama életét, 69 nap után került ki az intenzívről

Olyan súlyos tüdőgyulladást okozott a betegség egy várandós nőnél, hogy császármetszésre szorult, de a gépi lélegeztetés nem segített rajta, ezért műtüdőre kapcsolták. A Semmelweis Egyetem tudomása szerint Közép-Európában ez volt az első alkalom, hogy így mentették meg egy koronavírusos beteg életét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!