szerző:
K. B.
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Lezajlott a világ legfontosabb séfversenye, a Bocuse d’Or döntője Lyonban: Magyarországot Veres István képviselte. De mi ez a verseny, és hogy kerülnek ide kiszállítós ételdobozok? A hvg.hu a helyszínen követi az eseményeket.

A világ legfontosabb és legismertebb gasztronómiai versenye, a Bocuse d’Or 2021-es világdöntőjében a sorsolás alapján a legutolsóként prezentálta fogásait a magyar Veres István, a Babel nevű éttermet Michelin-csillaghoz juttató séf.

A Bocuse d’Or-t 1987-ben rendezték meg először, a gasztronómia világában ma már egyenrangú az Olimpiával vagy az Oscar-díjjal: ez a szakma legrangosabb versenye, amelynek döntőjét kétévente rendezik meg Lyonban; itt a világ minden tájáról a regionális döntőkön továbbjutó 24 séf képviselteti magát. Az európai döntőt 2020 októberében rendezték meg Tallinban, a járvány miatt nézők nélkül. A versenyt Norvégia nyerte meg, Magyarország a kilencedik helyen jutott a döntőbe: az országot Veres István képviselte, aki a döntőre az európai versenyt 2016-ban megnyerő Széll Tamás edzősége mellett készült fel.

A kétnapos döntőt idén szeptember 26-án és 27-én rendezték meg, ezúttal csak 22 résztvevővel, mivel Belgium és Nagy-Britannia is visszalépett a versenytől. A versenyen minden évben két versenyszámnak kell ételeket prezentálni: a húsos főfogás mellett korábban egy haltálat kellett prezentálni, amelyet pár évre a kortárs trendekre reagálva vegán fogásra változtattak, idén pedig rendhagyó módon, a járvány miatt megváltozott világra reagálva elviteles dobozt kellett prezentálni, épp úgy, ahogy azt egy online rendelés után is ki lehetne szállítani, három fogással (előétel, főétel és desszert). A húsos tál fő alapanyaga pedig egy Label Rouge marhaszelet volt. A vendéglátóipar nehéz helyzetére reagálva idén a tányérokat és a hatalmas, 13 kilós, 24 adag étel bemutatására szolgáló tálcát is a verseny szervezői biztosították a versenyzőknek.

Veres István húsos versenyfogásának bemutatása a sajtó számára
hvg.hu

Széll Tamás európai győzelme és a világdöntőn elért 4. helye óta a verseny a magyar nézők számára is ismertebbé vált, ezzel párhuzamosan pedig a magyar gasztronómia is egyre inkább felzárkózik a világ élmezőnyéhez; idén is két új magyar étterem kapott Michelin-csillagot, a szakma legfontosabb elismerését. A versenynek Lyonban hatalmas hagyománya van: a helyszínen a focimeccsekéhez hasonló szurkolótáborok vannak jelen, kürtökkel, dudákkal és konfettiágyúval; idén még egy apró magyar szurkolótábor is hallatta a hangját a lelátóról.

Hogy mi volt a véleménye a zsűrinek Veres István és az őt segítő commis, Molnár Bence ételeiről, hamarosan, este 6 körül fog kiderülni.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!