Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"111dad6e-6bef-49cc-ab37-89e081dd6b41","c_author":"Parászka Boróka","category":"360","description":"Kiutasítás, három hónapnál is hosszabb fogvatartás fenyegeti azokat az európai uniós állampolgárokat, akik megszegik a beutazásra vagy ott-tartózkodásra vonatkozó szabályokat az Egyesült Államokban. Vagy egyszerűen valamiért nem szimpatikusak a határőrnek.","shortLead":"Kiutasítás, három hónapnál is hosszabb fogvatartás fenyegeti azokat az európai uniós állampolgárokat, akik megszegik...","id":"20250412_usa-utazas-vizum-esta-kiutasitas-trump","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/111dad6e-6bef-49cc-ab37-89e081dd6b41.jpg","index":0,"item":"e8355bf4-e7ba-41e9-babc-c6643c3aa21e","keywords":null,"link":"/360/20250412_usa-utazas-vizum-esta-kiutasitas-trump","timestamp":"2025. április. 12. 07:00","title":"Rémálommá válhat az Egyesült Államokba az utazás, ha nem készülünk fel rá","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"aa3b8106-aa55-4578-9925-5fd5f7f719c7","c_author":"Mészáros Márton","category":"360","description":"Sokan nem számolnak a vidéki otthonfelújítási programmal az érintett településeken, pedig szinte mindenki hallott róla. A megújítandó lakásbelsőtől természetességet és nyugalmat várnak, a zöldtermékek azonban az átlagnak még túl drágák.","shortLead":"Sokan nem számolnak a vidéki otthonfelújítási programmal az érintett településeken, pedig szinte mindenki hallott róla...","id":"20250413_hvg-kistelepulesek-otthonfelujitas-allami-tamogatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/aa3b8106-aa55-4578-9925-5fd5f7f719c7.jpg","index":0,"item":"35fd0154-f838-4ee0-a160-e8bc3bfe83e0","keywords":null,"link":"/360/20250413_hvg-kistelepulesek-otthonfelujitas-allami-tamogatas","timestamp":"2025. április. 13. 09:26","title":"Sok embert érdekel a kistelepüléseken az otthonfelújítási támogatás, de hitelt nem mer felvenni hozzá","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"946c41f3-5033-4f69-ad04-25c041cf03ec","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A Potsdami Egyetem kutatói szerint a Holdon lévő regolit tökéletes alapanyag a napelemekhez, amivel olcsón lehetne a földihez hasonló technológiát előállítani.","shortLead":"A Potsdami Egyetem kutatói szerint a Holdon lévő regolit tökéletes alapanyag a napelemekhez, amivel olcsón lehetne...","id":"20250412_holdpor-napelem-holdbazis-regolit-holduveg","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/946c41f3-5033-4f69-ad04-25c041cf03ec.jpg","index":0,"item":"01157f71-8e8f-4934-adfd-ca87b6663ecf","keywords":null,"link":"/tudomany/20250412_holdpor-napelem-holdbazis-regolit-holduveg","timestamp":"2025. április. 12. 10:03","title":"Holdporból készülhet napelem","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3bae681b-f127-4d1d-ac00-4eef50eaedd8","c_author":"HVG","category":"elet","description":"Lehűlések jönnek-mennek az előrejelzések szerint, de egyik sem lesz számottevő. A szaharai por miatt viszont saras eső eshet. ","shortLead":"Lehűlések jönnek-mennek az előrejelzések szerint, de egyik sem lesz számottevő. A szaharai por miatt viszont saras eső...","id":"20250413_Idojaras-aprilis-milyen-ido-lesz-husvetkor-szaharai-por","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3bae681b-f127-4d1d-ac00-4eef50eaedd8.jpg","index":0,"item":"f61936d1-2384-4c4b-8a91-7b897ac42ade","keywords":null,"link":"/elet/20250413_Idojaras-aprilis-milyen-ido-lesz-husvetkor-szaharai-por","timestamp":"2025. április. 13. 11:31","title":"Jövő héten egy kicsit beköszön a nyár, és húsvétkor is kellemes lesz az idő","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"551a4996-93af-4c64-abb0-f2a702683b5d","c_author":"Farkas Zoltán","category":"360","description":"„Önmagában az, hogy az ember van, hogy élek, azt annyira jónak találom, hogy ahhoz képest a hazámnak az idiótaságai, azok bagatell dolgok” – mondta 60 évesen Esterházy Péter, holott az idiótaságokat soha nem bagatellizálta. A 2016-ban elhunyt író interjúiból a Magvető Kiadó válogatott.","shortLead":"„Önmagában az, hogy az ember van, hogy élek, azt annyira jónak találom, hogy ahhoz képest a hazámnak az idiótaságai...","id":"20250413_hvg-esterhazy-peter-interjuk-magveto-vanni-van-valogatott-beszelgetesek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/551a4996-93af-4c64-abb0-f2a702683b5d.jpg","index":0,"item":"df9967bc-2b48-43c8-a730-0c413465e94f","keywords":null,"link":"/360/20250413_hvg-esterhazy-peter-interjuk-magveto-vanni-van-valogatott-beszelgetesek","timestamp":"2025. április. 13. 19:30","title":"„Nincs ugyan két ország, de igény van rá, mert ezekkel a klisékkel egyszerűbb élni” – Esterházy Péter válogatott interjúi","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"e18b8daf-8c12-4eba-8aa6-60528f9edd34","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Néhány napon belül hivatalossá válhat Pavel Stanchev távozása.","shortLead":"Néhány napon belül hivatalossá válhat Pavel Stanchev távozása.","id":"20250412_Sajtohirek-szerint-tavozik-a-TV2-vezerigazgatoja-Vaszily-Miklos-valthatja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/e18b8daf-8c12-4eba-8aa6-60528f9edd34.jpg","index":0,"item":"c2a6fde3-f88a-475e-b1f3-7a8899fb408a","keywords":null,"link":"/elet/20250412_Sajtohirek-szerint-tavozik-a-TV2-vezerigazgatoja-Vaszily-Miklos-valthatja","timestamp":"2025. április. 12. 16:06","title":"Sajtóhírek szerint távozik a TV2 vezérigazgatója, Vaszily Miklós válthatja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"96877d79-2a8e-414d-98a2-df9762c5394c","c_author":"HVG","category":"gazdasag","description":"Takács Péter egészségügyi államtitkár bemutatná azokat a kórházakat, amelyeket szerinte a Tisza Párt miatt nem tudnak felújítani, Kulja András szerint viszont ezzel Takács rejtett módon éppen a Tiszát támogatja.","shortLead":"Takács Péter egészségügyi államtitkár bemutatná azokat a kórházakat, amelyeket szerinte a Tisza Párt miatt nem tudnak...","id":"20250413_takacs-peter-egeszsegugy-korhaz-europai-unio-tisza-part-kulja-andras","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/96877d79-2a8e-414d-98a2-df9762c5394c.jpg","index":0,"item":"15031046-1bc1-495f-b4d6-5167878a60b4","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250413_takacs-peter-egeszsegugy-korhaz-europai-unio-tisza-part-kulja-andras","timestamp":"2025. április. 13. 16:22","title":"Kulja András szerint Takács Péter a Tiszát támogatja azzal, hogy őket hibáztatva tekinti meg az omladozó kórházakat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f8cea85f-604f-4f05-9deb-3c600e6024ab","c_author":"hvg.hu","category":"sport","description":"A 100 méteres pillangóúszásban lett országos bajnok Kós.","shortLead":"A 100 méteres pillangóúszásban lett országos bajnok Kós.","id":"20250412_Kos-Hubert-azon-a-tavon-verte-meg-Milakot-amelyiken-olimpiai-bajnok-lett-Parizsban-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f8cea85f-604f-4f05-9deb-3c600e6024ab.jpg","index":0,"item":"657a800a-bf10-44b9-b8e4-4edfd0474225","keywords":null,"link":"/sport/20250412_Kos-Hubert-azon-a-tavon-verte-meg-Milakot-amelyiken-olimpiai-bajnok-lett-Parizsban-ebx","timestamp":"2025. április. 12. 21:23","title":"Milák azon a távon maradt alul Kós Huberttel szemben, amelyiken olimpiai bajnok lett Párizsban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Télen legalább egyszer érdemes nekivágni a kocsonya készítésnek. Ha nem esszük meg a zsíros részeket, pláne nem nagy karéj kenyérrel kísérjük – hanem például savanyúsággal –, akkor még csak nem is hizlaló étel. Bónuszként pedig kitűnő kollagénforrás, és mennyivel finomabb mint a különféle porok.
Annyi bizonyos, hogy a kocsonya nagy eséllyel nem pályázik a gasztrofoztó-pályázat fődíjára, főleg, ha megmutatja magát a pőre valóságában, vagyis kikandikál belőle ez-az, fül, farok, köröm, miegymás. De a jó kocsonyából ezen alkatrészek valamelyike nem hiányozhat, de persze mehet bele színhús is megfelelő arányban.
A lényeg a türelem, a főzésben és a várakozásban is, a kocsonyának meg kell dermednie, hogy aztán egész télen (vagy ameddig el nem fogy) várja a kamrában a sorsát.
A kocsonyához meg kell érni. Főleg a látványa az, ami nem mindenkiben ébreszt maradéktalan vonzalmat, aztán ott az elképzelés, hogy biztos zsíros, tehát hizlaló is.
Nem egy fine dining fogás, de mindenkinek van rá receptje, a Michelin-csillagos étterem, a Salt Budapest séfjének is. Tóth Szilárd megosztotta velünk a receptjét, szerencsére nincs benne ördöngösség, így aztán mindenki eldöntheti, hogy marad-e a nagymama receptjénél, vagy kipróbál valami újat.
Tóth Szilárd
Salt Budapest
A séf azt vallja, hogy a kocsonya elkészítése egyáltalán nem egzakt tudomány, csak időt kell hagyni neki, különben nem fog kidermedni, és gyenge lesz az íze.
A jó kocsonya alapja a jó húsleves, nem szabad siettetni, forralni és egyéb trükköket alkalmazni. Utána jöhetnek a belevalók.
Kocsonya körülbelül 8 főre Tóth Szilárdtól
A húslevest viszonylag sokáig (legalább 8 órán át) kell gyöngyözve főzni és közben semmiképpen ne pótoljuk az időközben elpárolgott vizet. „Én teszek bele 4 darab sertéskörmöt és 1 darab sertéscsülköt, na meg 4 darab sertés pofahúst. A húsokat alaposan tisztítsuk meg, a körmöt forrázzuk is le, majd öntsük fel hideg vízzel, és lassan forráspontig melegítsük, ügyelve arra, hogy semmiképpen se zubogjon, csak gyöngyözzön. Szükség szerint habozzuk le, hogy szép tiszta legyen a leve.
Zöldségekből 2 nagyobb fej vöröshagyma héjastól, felezve és a vágási felületét megpirítva kerül a lébe, illetve egy fej fokhagyma felezve. Teszünk még bele 2 szál sárgarépát és egy kis fej zellergumót. A zöldségeket már csak akkor tegyük bele, mikor felforrt a lé a hússal. Sóval és egész borssal ízesítsük. Arra figyeljünk, hogy ezután is csak gyöngyözve főjön, nem szabad, hogy zubogjon a lé, mert akkor zavarossá válik. A pofahúsra figyeljünk, a főzési idő közben is ellenőrizzük, nehogy szétfőjön.
Amikor elkészült a mély ízű húslevünk, zárjuk el alatta a lángot. Szedjük ki a léből óvatosan a húsokat és a körömből meg a csülökből távolítsuk el a csontokat.
Amíg a levünk forró, tegyünk hozzá egy hüvelykujjnyi pucolt friss gyömbért vékonyra karikázva, és 4 darab fekete kardamomot megtörve. Fedjük le és hagyjuk állni körülbelül 15 percet – amíg elkészül az infúziónk, addig a húsokat adagoljuk tányérokba egyenlő arányban.
Ha letelt a negyedóra, ellenőrizzük a kocsonya levét, hogy elég ízes-e, ha még kívánja, akkor igény szerint sózhatjuk. Ezek után tiszta textilen szűrjük át a levet a már kiadagolt húsokra. Tegyük hideg helyre a tányérokat, míg ki nem dermednek.
Ha ez megvan, akkor már fogyaszthatjuk is nekünk tetsző módon, pirospaprika szórással vagy friss reszelt tormával és citromlével.
„Nekem személy szerint van egy keverékem, amivel nagyon szeretem a kész kocsonyát fogyasztani. Készítek egy savasabb salátalevet almaecetből, cukorból, sóból és vízből, majd nagyon apróra vágott gyömbért, lilahagymát és snidlinget 1-1 arányban teszek a lébe. Hagyom kicsit állni – én ezt teszem a tetejére” – árulta el a Salt séfje.