szerző:
MTI

Az olasz labdarúgás legnagyobb botrányában központi szerepet játszó Juventus ügyvédje szerint az ügyész által javasolt harmadosztályba sorolás túlzott büntetés lenne az együttes számára.

Cesare Zaccone olasz lapoknak úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a római bíróság bűnösnek találja a torinói klubot, pontlevonás mellett a gárda B ligába száműzését tartaná elfogadhatónak.

Az ügyvéd ugyanakkor tagadta a bundavádakat a bírák előtt, az ügyben vádlottként szereplő másik három klub és más magánszemélyek, sportvezetők, játékvezetők jogi képviselőihez hasonlóan. Beszédében arra hivatkozva kérte a Juventus felmentését, hogy az egyesület nem bűnhődhet néhány olyan vezetőjének ügyleteiért, akik a botrány kirobbanását követően azonnal lemondtak posztjukról.

Stefano Palazzi ügyész keddi előterjesztésében azt kérte a bíróságtól, hogy a Juventust a harmadik, a Fiorentinát, a Laziót és az AC Milant a második osztályba sorolják vissza, ezen kívül a Juventust fosszák meg az utóbbi két idényben szerzett bajnoki címétől, és a csapat mínusz 6 ponttal kezdje a következő szezont. A Milan mínusz 3, a Fiorentina és a Lazio mínusz 15 pontról indulna.

Az olasz szövetség (FIGC) által indított perben 26 klubvezetőt, játékvezetőt és asszisztenst vádoltak meg. A bundabotrányt kivizsgáló ügyész - aki összesen 62 személyt hallgatott ki - a nyomozás lezárta után 180 oldalas jelentést nyújtott át a bíróságnak. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódtak.

Az olasz futball történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, a Juventus azóta már lemondott igazgatója, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a csapat mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a klubhoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor. A botrány következtében távozott a Juventus teljes vezérkara, lemondott Franco Carraro, a szövetség elnöke, és nem működhetett közre a világbajnokságon Massimo De Santis FIFA-játékvezető.

Az ügyész Moggira, valamint Carraróra ötéves eltiltás és 5000 eurós büntetés kiszabását kérte. Indítványa alapján Adriano Galliani ligaelnök, a Milan alelnöke két évig, Gianluca Paparesta játékvezető egy évig nem foglalkozhatna labdarúgással.

A bíróság a tervek szerint jövő hétfőn hozza nyilvánosságra első fokú döntését.

MTI Foci-Eb

Megviseli-e az olasz válogatottat a bundabotrány?

A labdarúgó-világbajnokság E jelű kvartettjébe a FIFA-világranglista első 13 helyezettje közül három csapat kapott besorolást: várhatóan a háromszoros győztes olaszok, a szintén kitűnő erőkből álló csehek és a négy éve negyeddöntős amerikaiak küzdenek meg a két továbbjutó helyért, ugyanakkor a ghánaiakról sem szabad megfeledkezni.

MTI Foci-Eb

Olasz bundabotrány: első beismerő vallomás

Manfredi Martino, az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) játékvezetői bizottságának titkára kedden beismerő vallomást tett és kijelentette, hogy manipulálták a bíróküldést.

MTI Világ

Az ügyész a harmadosztályba száműzné a Juventust

Az olasz labdarúgás legnagyobb bundabotrányát tárgyaló perben kedden az ügyész azt kérte a bíróságtól, hogy száműzze a címvédő Juventust a bajnokság harmadosztályába. Stefano Palazzi emellett az ügyben érintett AC Milan, a Fiorentina és a Lazio második ligába sorolását javasolta. Az ügyész egyben az utóbbi két évben szerzett bajnoki címétől is megfosztaná a Juventust.

MTI Világ

A Juventus teljes vezetősége lemondott

A Juventus labdarúgócsapatának teljes vezetősége lemondott a klub körül kialakult botrány miatt. A torinói egyesület mindenféle magyarázat nélkül, közleményben hozta nyilvánosságra a hírt.

MTI Világ

Lefejezte a bundabotrány a Juventust

A La Gazzetta dello Sport című olasz lap értesülése szerint Fabio Capello vezetőedző elhagyja a bundabotrányba keveredett Juventus labdarúgócsapatát és a következő szezonban a Real Madrid trénere lesz.

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

Így próbáltak trükközni a nagycsaládi autós támogatásért

A londoni magyar nagykövet nem tud leállni a cégalapítással

A londoni magyar nagykövet nem tud leállni a cégalapítással

Ennél a zebránál a gyalogosnak járt volna a helyszíni bírság – videó

Ennél a zebránál a gyalogosnak járt volna a helyszíni bírság – videó

Itt egy applikáció, amely megmondja, hamis-e a bankjegy

Itt egy applikáció, amely megmondja, hamis-e a bankjegy

A 8-as Golf a legjobb, ami a VW-val történhetett – kipróbáltuk

A 8-as Golf a legjobb, ami a VW-val történhetett – kipróbáltuk

Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő

Kiszállt a zughoteles cégből, állítja a fideszes képviselő