szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai nagyáruházakban az utóbbi időben a jól ismert gyümölcsök mellett különös hibridek jelentek meg: a "nectaplum" a nektarin és a szilva keresztezéséből, a "pluot" a szilva és a kajszibarack kombinációjából jött létre, a "peacotum" alkotóeleme pedig az őszibarack, a kajszibarack és a szilva.

Fantáziadús gyümölcstermelők új ízekkel akarják kényeztetni a hagyományos gyümölcsökre kissé már ráunt amerikaiakat. A Corriere della Sera című olasz napilapból megtudhatjuk, hogy ez a trend igen rövid idő alatt százmillió dolláros üzletté vált.

A Floyd Zaiger társaság az egyik legnagyobb "újító", több mint 200 új gyümölcsfajtát szabadalmaztatott. Tulajdonosa állítja, hogy gyümölcseik nem genetikailag módosítottak, 100 százalékig természetesek. A különböző fajták 10-20 év alatt végzett türelmes és ismételt keresztezések eredményei. A keresztezést mindaddig folytatják, amíg az új gyümölcs héja, színe, húsa, íze nem éri el a kívánt színvonalat.

A fogyasztók meghódítása mellett a klímaváltozás is kényszeríti a termelőket.  A Floyd Zaiger cég véleménye szerint a keresztezésből származó gyümölcsök jobban tudnak alkalmazkodni a felmelegedés okozta éghajlatváltozáshoz. A társaság az európai piacokon is be fogja mutatni termékeit, amelyeknek fantázianeveket is adtak: Kármin Szív, Pettyes Tűz, Ízékszer és hasonlók.    

Európában érvényesül egy másik tendencia is, a régi ízek iránti nosztalgia. Az olaszokat ez arra ösztönzi, hogy a középkorban népszerű gyümölcsöket próbálják újra meghonosítani. A bolognai egyetem könyvtárában áprilisban ebben a témában rendeznek kiállítást.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!