szerző:
Gőgh Csilla
Tetszett a cikk?

A Kosztolányi Dezső téren lévő Feneketlen-tó és környéke a főváros egyik jellegzetes szubkulturális helye. Szívesen járnak ide a fiatalok piknikezni, beszélgetni, zenélni és persze romantikázni. Estefelé szinte lehetetlen üres padot találni, miként horgászstéget sem. Rossz nyelvek szerint könnyebb a tóból kifogni egy búvárt, mint egy halat. A tehetősebb közönség ”hal ügyben” (is) inkább a Hemingway éttermet preferálja.

A Hemingway jó néhány éve színesíti a budapesti vendéglátós palettát, s mondhatni, az évtized egyik legjobban kitalált helye. Elegáns, de nem procc étterem, hangulatos kávéház, barátságos klub. Három az egyben. Nyáron megtoldva a tó fölé húzódó grillterasszal, télen délszakot idéző, fűtött pálmaházzal. A belső építészeti megoldások igyekeznek imitálni a névadó világát, utazásait; természetes anyagok, meleg színek, sok faburkolat és növény, kényelmes bútorok, kerámia dísztárgyak, csillárok, falikarok, gyertyák, állatbőrök.

Nem vagyunk benne biztosak, hogy a Papa törzshelye lehetne, de valamelyik kandalló melletti fotelba kényelmesedve biztos szívesen a végére járna egy szivarnak. Elismeréssel adózna a hatalmas bárpultnak, és akár egy kártyapartit is lejátszhatna valakivel az asztalára tett különféle lapokkal. Úgy is mint: étlap, gyermek menülap, borlap, koktéllap, konyaklap, tealap, pálinkalap, fagylaltlap, szivarlap.

Ha valaki nem akar tetemesebb időt fordítani a böngészésükre, vagy csak tanácstalan, egyszerűbb, ha rögtön a pincérek segítségét kéri, akad köztük somelier is. Szívesen és felkészülten segítenek ételt, italt párosítani, menüt összeállítani. Az étlapon számos különlegesség díszeleg a máshol is megtalálható fogások mellett. A konyha nemzetközi, s állítja magáról, hogy „mindenevő”.

Ételtárlat:

A borjúpaprikástól a gyömbéres vörös tonhalon át a rókagombával sütött szarvas bélszínig, narancs marinádos libamájtól a marcipános csokis rétesig minden megtalálható a kínálatban: halak, szárnyasok, borjak, bárányok, marhák, sertések, magyar specialitások, olasz tészták egyaránt.

Külföldi vendégek figyelmébe ajánljuk a szürkemarha gulyást csipetkével, a harcsapaprikást túrógombóccal, vagy a rozmaringos mangalica karajt. Magyar ízlelőbimbóinkat szoktassuk a fokhagymás, tökmagos királyrákhoz, amit sült avokadóban, édeskömény mártással kínálnak. Nem könnyű előétel, de nagyon ízletes, s akár főfogásnak is beillik.

Frappáns megoldások sorával is találkozhatunk: a grillezett libamájat ananászos kalácson, portói mártással szervírozzák. Kalóriaszámolgatóknak a megszokott Caesar-saláta helyett a salátaágyra fektetett, mézes-csípős csirkemellet ajánljuk. Nem mintha olyan nagy különlegesség lenne, de néha elkél egy kis változatosság. Desszertrajongók garantáltan értékelik majd a két hungarikum ötvözését egy desszertben: mákkal bevont túrógombóc konyakos meggyöntettel. Figyelem: nem adják olcsón a „ fantáziájukat” sem…

Jellemzők:

Egy fő átlagfogyasztása itallal kb.: 8 000 - 11 000 Ft
Egy presszó kávé ára: 490 Ft
Konyha: nemzetközi, magyar
HVG tetszési index (max. 10X): 6X
Étterem: X Bár: X Egyéb: rendezvényterem 300 fő
Bankkártyák elfogadása: minden

Elérhetőség:

Cím: XI. ker. Budapest, Kosztolányi Dezső tér 2., Feneketlen tó
Tel.: 06-381-05-22
Nyitva: 10-24 óráig., vas. 12-17 óráig, októbertől márciusig vasárnap zárva
Web.: www.hemingway-etterem.hu

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!