szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kevesen tudják, hogy több olyan hagyományos magyar élelmiszeripari termék van, amely amellett, hogy ízletes, egészséges is.

Magyarországon, elsőként a debreceni Pharmapolis keretében kezdik meg ezen termékek jótékony élettani és klinikai hatásainak tudományos vizsgálatát. A Debreceni Egyetem június 6-i szimpóziumán a funkcionális élelmiszerek regisztrációjával kapcsolatos kérdéseket vitatják meg a tudósok, az iparvállalatok képviselői és a hatósági szakértők.

Az Európai Unió 2007-es szabályozása a funkcionális élelmiszerekre vonatkozóan különbséget tesz az egészségre jótékony hatással bíró ételek, élelmiszeripari termékek és a különféle étrendkiegészítők (tabletták, kapszulák, porok) között. Az uniós standardok véglegesítése a tagállamok igényeinek és javaslatainak figyelembe vételével 2010-re várható. Ehhez kapcsolódóan a Debreceni Egyetem, a DAB (Debreceni Akadémiai Bizottság) és több tudományos társaság, így a magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság, a Magyar Funkcionális Élelmiszer Társaság június 6-án közös fórumot rendez a funkcionális élelmiszerek szabályozási kérdéseinek megvitatására.

Elég ridegen hangzik, de tény, a táplálkozás elsődleges szerepe az elegendő tápanyag biztosítása. A tudomány és a társadalom számára azonban az is fontos, hogy az élelmiszerek biológiailag aktív összetevőinek egészségre gyakorolt hatásait megismerjük, feltárjuk a kifejtett élettani hatások részleteit, és mindezek alapján megkeressük a kérdéses élelmiszerek orvosi alkalmazásának a lehetőségeit. A feltárt lehetőségek alapján elvégzett klinikai vizsgálatok döntik el, hogy valamely élelmiszer alkalmas-e bizonyos betegségek megelőzésére, illetve kezelésére.

A hangsúly a nemzetközi standardok szerint elvégzett klinikai vizsgálatok bizonyító erején van, amely minden kétséget kizáróan rendelhet élelmiszerek mellé orvosi alkalmazási területeket. Jelenleg a Debreceni Egyetem klinikáin már folynak azok a GCP (good clinical practice) irányelvek szerint végzett vizsgálatok, amelyek a terhességi epekőképződés, illetve az időskori szédülés és nagyothallás egyes húsipari készítményekkel való kezelhetőségét hivatottak tisztázni.

Eddig is köztudott volt, hogy számos hagyományos élelmiszer, mint például a gyümölcsök, a zöldségek, különféle növényi magvak, tejtermékek és egyes húsfélék rendszeres fogyasztása potenciális egészségügyi haszonnal jár. Az alapvető tápanyagellátáson felül jótékony élettani hatásokkal is rendelkező élelmiszerek az úgynevezett funkcionális élelmiszerek. Segítik az egészség megőrzését, csökkentik a megbetegedések, mint például a rák kialakulásának kockázatát, illetve erősíthetik a gyógyszeres kezelés hatékonyságát.

„A funkcionális összetevők, illetve élelmiszerek meghatározása két szempontból is fontos: egyrészt a fogyasztók pontos tájékoztatása miatt, másrészt, hogy tudományosan is megalapozza az egyes tradicionális magyar élelmiszeripari termékek kedvező élettani hatását” - hangsúlyozta Szilvássy Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének igazgatója.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!