Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"5b4555d0-44bb-4d89-9872-ad0458b05c31","c_author":"BioTechUSA-cégcsoport ","category":"brandcontent","description":"Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági nehézségek ellenére a vállalat stabil eredményeket mutatott fel 2024-ben, bár a növekedési ütem némileg lassult a korábbi évekhez képest. Európa egyik legnagyobb étrend-kiegészítő gyártójának és forgalmazójának árbevétele 3,5 százalékkal, 93,7 milliárd forintra emelkedett, miközben az EBITDA-ja 2 százalékkal 10,68 milliárd forintra nőtt.","shortLead":"Közzétette éves jelentését a tisztán hazai tulajdonú BioTechUSA-cégcsoport: a gazdasági nehézségek ellenére a vállalat...","id":"20250423_BiotechUSA-FC-Barcelona-gazdasagi-eredmenyek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5b4555d0-44bb-4d89-9872-ad0458b05c31.jpg","index":0,"item":"c2714ca0-eaf1-48ac-8e70-753bac2be2b8","keywords":null,"link":"/brandcontent/20250423_BiotechUSA-FC-Barcelona-gazdasagi-eredmenyek","timestamp":"2025. május. 25. 15:30","title":"Közel 2000 embernek ad munkát, és töretlenül növekszik a hazai vállalat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":true,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":true,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c501d686-e619-45df-8741-a041d588518c","c_author":"EUrologus","category":"eurologus","description":"A NEUrologus, az EUrologus új, európai uniós ügyekkel és külpolitikával foglalkozó podcastjának első részében az EUrologus újságírója, Kuglics Sarolta Takácsy Dorka Oroszország-szakértővel és Tábor Áron kül- és biztonságpolitikai szakértővel beszélgetett. Oroszországról, Ukrajnáról, a Trump-elnökségről és a világpolitika változásainak a magyar politikára és kormányzati kommunikációra gyakorolt hatásáról.","shortLead":"A NEUrologus, az EUrologus új, európai uniós ügyekkel és külpolitikával foglalkozó podcastjának első részében...","id":"20250524_neurologus-podcast-mit-latunk-itthon-ukrajnabol-kormanypropaganda-vs-kulpolitikai-valosag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c501d686-e619-45df-8741-a041d588518c.jpg","index":0,"item":"5552fcea-9c6f-40a3-94bc-d95ba9cd9bad","keywords":null,"link":"/eurologus/20250524_neurologus-podcast-mit-latunk-itthon-ukrajnabol-kormanypropaganda-vs-kulpolitikai-valosag","timestamp":"2025. május. 24. 09:45","title":"NEUrologus Podcast: Mit látunk itthon Ukrajnából? A kormánypropaganda és a külpolitikai valóság","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"28f70daa-39d3-4c7f-9fa6-d33f6d1f38f5","c_author":"hvg.hu","category":"gazdasag","description":"Mészáros Lőrinc NER-es mivoltáról nincs kétely a magyarokban, de sokan Csányi Sándort is kormányközelinek tartják.","shortLead":"Mészáros Lőrinc NER-es mivoltáról nincs kétely a magyarokban, de sokan Csányi Sándort is kormányközelinek tartják.","id":"20250524_Meszaros-Lorinc-Garancsi-Csanyi-Kit-ismer-igazan-a-nep-a-toplistas-gazdagok-kozul","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/28f70daa-39d3-4c7f-9fa6-d33f6d1f38f5.jpg","index":0,"item":"17b1501a-e126-4cda-82d0-abbfe7a91383","keywords":null,"link":"/gazdasag/20250524_Meszaros-Lorinc-Garancsi-Csanyi-Kit-ismer-igazan-a-nep-a-toplistas-gazdagok-kozul","timestamp":"2025. május. 24. 13:49","title":"Friss felmérés: a magyarok 77 százaléka szerint a toplistás gazdagok tisztességtelenül gazdagodtak meg","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"fa0d9e9a-17e2-4d0c-8fb3-62fe7958128a","c_author":"Galicza Dorina ","category":"360","description":"Egyre súlyosabb a szakemberhiány a gyermekvédelemben, a kelleténél kétezerrel kevesebb nevelőszülő dolgozik, és intézmények sorában siralmasak az állapotok. A terület helyzetéről sokat elárul az is: mintha már a kormány is kezdene kimozdulni a gondok teljes tagadásának állapotából. A kormányfő magának is ellentmondva beszél az ágazat helyzetéről, a kancelláriaminiszter lát javítanivalót, a szaktárca vezetője pedig már a beismerésnél tart. Közben a lapunknak nyilatkozó gyermekvédelmi dolgozókból csak úgy dől a panasz.","shortLead":"Egyre súlyosabb a szakemberhiány a gyermekvédelemben, a kelleténél kétezerrel kevesebb nevelőszülő dolgozik, és...","id":"20250524_Orban-Viktor-gyermekvedelem-Pinter-Sandor-szakemberek-letszamhiany-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/fa0d9e9a-17e2-4d0c-8fb3-62fe7958128a.jpg","index":0,"item":"26fe9011-adc9-4d1c-892b-1e85ba66580a","keywords":null,"link":"/360/20250524_Orban-Viktor-gyermekvedelem-Pinter-Sandor-szakemberek-letszamhiany-ebx","timestamp":"2025. május. 24. 07:00","title":" „Ők azok a csecsemők, akik már nem is sírnak, mert nincs, aki felvenné őket” – lassan elrohad a gyermekvédelmi rendszer","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d8554659-3135-48da-b90b-ca38aac39490","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Márki-Zay Péter Biharból jelentkezett be.","shortLead":"Márki-Zay Péter Biharból jelentkezett be.","id":"20250524_magyar-peter-erdely-marki-zay-peter-kirandulas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d8554659-3135-48da-b90b-ca38aac39490.jpg","index":0,"item":"eacdde27-92b9-4b22-9032-b34295231118","keywords":null,"link":"/itthon/20250524_magyar-peter-erdely-marki-zay-peter-kirandulas","timestamp":"2025. május. 24. 12:56","title":"Nem csak Magyar Péter ment Erdélybe, a 2022-es ellenzéki miniszterelnök-jelölt is ott van","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ad7bd941-6b81-4fbd-85dc-3a76ebf7355c","c_author":"Sükösd Miklós","category":"360","description":"Nem az Orbán-rezsim propagandanyelvét, hanem a saját rendszerkritikus fogalmainkat kell használnunk. Rabszolgatörvény, Orbán-dinasztia, maffiaállam, golyófogó Polt Péter, hírhamisító Papp Dániel – néhány korábbi fogalmunk már pontosan betalált és a demokratikus köznyelv részévé vált. Vélemény.","shortLead":"Nem az Orbán-rezsim propagandanyelvét, hanem a saját rendszerkritikus fogalmainkat kell használnunk. Rabszolgatörvény...","id":"20250524_Sukosd-Miklos-Minek-nevezzelek-Legyen-betiltasi-torveny-vagy-kusstorveny-az-atlathatosagi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ad7bd941-6b81-4fbd-85dc-3a76ebf7355c.jpg","index":0,"item":"d8577590-30a8-4ef1-adac-313e575956ab","keywords":null,"link":"/360/20250524_Sukosd-Miklos-Minek-nevezzelek-Legyen-betiltasi-torveny-vagy-kusstorveny-az-atlathatosagi","timestamp":"2025. május. 24. 11:00","title":"Sükösd Miklós: Minek nevezzelek? Legyen betiltási törvény vagy kusstörvény az „átláthatósági” helyett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"0a8692f7-cf1a-4a41-9882-a2ef5b8c11f1","c_author":"hvg.hu/MTI","category":"vilag","description":"A kiszabadult foglyok egyharmada civil.","shortLead":"A kiszabadult foglyok egyharmada civil.","id":"20250523_Mindket-oldalrol-390-fogoly-tert-haza-az-eddigi-legnagyobb-orosz-ukran-fogolycsere-elso-szakaszaban","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/0a8692f7-cf1a-4a41-9882-a2ef5b8c11f1.jpg","index":0,"item":"6e066a8d-08d8-42b6-a98d-b16a66d3267e","keywords":null,"link":"/vilag/20250523_Mindket-oldalrol-390-fogoly-tert-haza-az-eddigi-legnagyobb-orosz-ukran-fogolycsere-elso-szakaszaban","timestamp":"2025. május. 23. 21:22","title":"Mindkét oldalról 390 fogoly tért haza az eddigi legnagyobb orosz-ukrán fogolycsere első szakaszában","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1c3014fd-12a9-4a9f-850b-c2c02144d3b9","c_author":"Cikatridina","category":"brandchannel","description":"A női életút egyik izgalmas, ugyanakkor sok nehézséggel teli szakasza a menopauza. Ezt egy jóval nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb szakasz követi, a posztmenopauza, amely számtalan pozitív lehetőséget rejt magában, ha az ember nyitottan és tudatosan áll hozzá. Mi történik szervezetünkben ebben az időszakban, milyen változásokra számítsunk, és mit tegyünk azért, hogy minél tovább aktívak és egészségesek maradhassunk?","shortLead":"A női életút egyik izgalmas, ugyanakkor sok nehézséggel teli szakasza a menopauza. Ezt egy jóval nyugodtabb...","id":"20250324_ez-var-rank-a-menopauza-utan-cikatridina","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1c3014fd-12a9-4a9f-850b-c2c02144d3b9.jpg","index":0,"item":"0f28b434-4f2b-4510-92ae-6e0734d21ba6","keywords":null,"link":"/brandchannel/20250324_ez-var-rank-a-menopauza-utan-cikatridina","timestamp":"2025. május. 24. 15:30","title":"Amikor kisimul az élet: ez vár ránk a menopauza után","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":true,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":true,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":"Cikatridina","c_partnerlogo":"4d2ec5e6-2050-4393-a8fc-55cabc0a743d","c_partnertag":""}]
A Franciaországba látogatók egyik, ha talán nem a legkedveltebb úti célja a varázslatos Provence. A csodás táj, a számtalan római és középkori emlék mellett különleges gasztronómiai élmények tárháza is.
Ha Provence-ra gondolunk, talán mindenkinek elsőként a nálunk is kapható provance-i fűszerkeverék, a herbes de Provence jut az eszébe: levendula, rozmaring, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, tárkony, majoránna, borsikafű, petrezselyem és fokhagyma keveréke. Ez adja a provence-i ételek egyedülálló ízét és illatát. Használják húsok, mártások és salátaöntetek ízesítésére, de keverik krémsajtba, fűszervajba és szendvicskrémekbe is. Provence-ban a rozmaring, a kakukkfű, a levendula hatalmas mennyiségben nő vadon is. De ott virítanak a házak ablakában, a bejárati ajtók mellett cserepekbe, dézsákba ültetve, vagy a hátsó kertben is. A kerti grillezésnél, főzőcskézésnél frissen szakítanak belőle, és azonnal szórják a piruló húsra.
Aioli, fokhagymás majonéz. Gyógyszer minden bajra
Nem véletlen, hogy Provence-t Franciaország zöldségeskertjének hívják. Az itteni ételek alapja a számtalan friss fűszernövény mellett a paradicsom, a fokhagyma, a padlizsán, az articsóka és az olívabogyó. A Provence-i olajbogyó apró szemű, a legjobbnak a Baux-medencéből származót tartják. Utóbbit édesköménnyel ízesített pácban érlelik. Az olívaszüret szeptembertől februárig folyamatos. Ám annak a fajtának a szedése, amelyből a legfinomabb olaj lesz, csak novemberben, az első fagyok beálltával kezdődik, ekkorra éri el ugyanis optimális érettségi fokát. Az olajfák hazája a Drome és Vaucluse között fekvő Nyonsais.
Ha Provence-ban járunk, mindenképp meg kell kóstolnunk az aiolit, közismertebb nevén a fokhagymás majonézt. Az elnevezés azonban téves, hiszen nincs benne tojás - legalábbis az ősi recept szerint. Elkészítése nem egyszerű: egy mozsárban megtörik a fokhagymát, majd szép lassan olívaolajat csurgatnak hozzá. A mártás sűrűségét a fokhagyma és a lassú, állandó keverés fogja megadni, ami nem kis ügyességet igényel. Ezért sokan folyamodnak trükkökhöz: beáztatott kenyér vagy egy szem lisztesre főzött burgonya hozzáadása. Ha már kisimul, vékony sugárban csurgatható, pici sóval, pár csepp citromlével ízesítik. Persze a recept sokat változott az elmúlt idők során. A nagymamák esküsznek rá, hogy fejenként legalább egy nagy fej fokhagyma kell bele, ma már sokan vendégenként csak egy-egy gerezddel számolnak. Az aioli bevett kísérője a zöldségekkel körített főtt vagy párolt tőkehalnak. Egykor főként böjti fogásként fogyasztották, ma már viszont a vasárnapi ünnepi ebéd része. Egyébként úgy tartják, az aioli gyógyszer minden bajra.
A bouillabaisse, azaz a provence-i halászlé receptje a marseille-iek egyik legféltettebb titka. Ősidők óta főzik, hagyományosan abból az apró halból, meg zöld rákból, amit a piacon nem tudtak eladni. Az ezekből készült aranysárga alaplében végül „jó” halat főznek ki. Három halfajta nélkülözhetetlen hozzá: sárkányhal, tengeri angolna és a mormogóhal. Ha az alaplé már forr, akkor teszik bele 15-20 percre a kifőzendő halat. Az alaplevet számos fűszerrel ízesítik, só, bors, hagyma, paradicsom, sáfrány, fokhagyma, babér, de még édeskömény és narancshéj is kerül hozzá. Valószínűleg pont a különböző aromák kavalkádja teszi olyan varázslatossá ezt az egyszerű hallevet, amelyet a dél-francia költők méltán becéztek arany-levesnek.
A ratatouille is világszerte ismert és kedvelt provancei étel. Jellegét tekintve a mi lecsónkhoz hasonlít, „csak” padlizsán, édeskömény, cukkini, olívabogyó, paradicsom, koriander és sok más fűszernövény is van benne. A húsételek között az egyik legjellegzetesebb a boeuf en daube, ami marha vörösborral, hagymával, fokhagymával, zöldségekkel és zöld fűszerekkel párolva. Provence felsorolhatatlanul sok ínycsiklandozó ételkülönlegességet kínál az említetteken felül. Ne feledjük, hogy innen származik például a híres-hírhedt töltött csiga, a borban párolt kakas, a cock au vin, és persze a nizzai saláta is.
Ratatouille nizzai módra, 8 személyre
Megtisztítunk 40 dkg édes, fehér hagymát, kicsumázunk, felvágunk 60 dkg piros és zöld húsú paprikát és felkockázunk (héjastól) 1-1 kg cukkinit és padlizsánt. Olívaolajon aranybarnára pirítjuk a rakományt, lecsepegtetjük és egy tűzálló edényben félretesszük. Leforrázunk 1 kg paradicsomot, így könnyen lebőrözhetjük a szemeket. Belsejüket magostól, kicsit összetörve a zöldségekhez adjuk, hozzá keverünk 3 dkg zúzott fokhagymát, végül közé teszünk egy csokor friss zöldfűszert-kakukkfű, petrezselyem, zellerlevél, babérlevél- és szorosan lefedjük.
A helybeliek zsírpapírral borítják be, s úgy teszik rá a tál vagy cserépedény tetejét. A sütőben 120-150 fokon 40-45 percig pároljuk. Tálaláskor megszórjuk friss bazsalikommal.
Habár az Ibériai-félsziget atlanti-óceáni partján fekvő országban csaknem annyit süt a nap, mint Spanyolországban, mégsem turistásodott el annyira , mint a nagy szomszéd. Az utóbbi években kezd besorolni a kedveltebb úti célok közé.
Német konyha - ennek hallatán leginkább a savanyú káposzta és a virsli jut az eszünkbe. Meglehetősen méltánytalanul. S nemcsak azért, mert mint egyetlen nemzetnél, itt sem állja meg a helyét az általánosítás, hanem mert nem véletlen, hogy az országban kétszáz sztárszakács forgatja a fakanalat.