szerző:
Kovács Gábor

Kevés olyan amerikai film van, ahol jó és rossz fiúk előbb-utóbb ne pattintanának föl egy üveg sört. A Miller, a Bud vagy a Lite valóságos moziikonná vált.

Az újvilági sörök történetét az európai bevándorlók kezdték írni. A szesztilalmi évek, 1919-1933 előtt az amerikai sörfogyasztási szokások nem is sokban különböztek az európaiaktól, hiszen ők alapították az első sörfőzdéket. A kis helyi üzemekben készülő sörök palettája meglehetősen sokszínű volt.

Jim Koch féle sör. A dédpapa receptje
© blog.oregonlive.com
A változásokat a tilalom évei hozták el: a sörfőzdék bezárásával nemcsak munkahelyek tízezrei szűntek meg, de gyakorlatilag megsemmisítették egy, addig elsősorban háziipari keretek között működő szakma hagyományait. Amikor hetvenöt éve visszavonták az alkoholfogyasztás teljes tilalmát, a talpra állásra már csak a gyáriparnak volt lehetősége. Ettől kezdve a sört hatalmas üzemekben állították elő, és ez a nagyipari módszer vezetett az új, általunk is ismert amerikai sörízlés kialakításához. Söreikre ettől az időtől kezdve jellemző az igen alacsony alkohol- és a magas szén-dioxid-tartalom. Ugyanekkor jelennek meg a sörben a tömeggyártás olcsósításához nélkülözhetetlen adalékanyagok is: a kukorica(dara), a rizs és a különféle tartósítószerek. Hosszú évtizedeken keresztül, ha odaát valaki igazán jó sörre vágyott, drága importsört vásárolt.

A házi sörfőzést – szemben a házi borászattal – a prohibíciós törvény egy passzusa az 1970-es évekig tiltotta. Feloldásával azonban forradalmi változások következtek be az amerikai piacon. Amit eleinte csak néhány fanatikus esztelen, időpazaroló hobbijának tartottak, rövidesen mozgalommá szélesedett. Ezek a vállalkozó szellemű  emberek kezdetben olcsó berendezésekkel, otthon a „fürdőkádban” kezdtek új söröket főzni. A nyolcvanas évek elejére ők hozták létre azokat a kisüzemeket, amelyek importsörökkel azonos minőségűeket voltak képesek előállítani.

1982-ben, az európai  Oktoberfesttel egy időben Charlie Papazian rendezte meg az első Great American Beer Festivalt, ahol a kontinens számos sörfőzője mutatkozhatott be. A siker mindenkit meglepett és a fesztivál hagyományt teremtett. Tavaly, 2007-ben például már 450 sörfőző, 69(!) különböző  típusból 2300 sört mutatott be itt.

Második oldal (Oldaltörés)

Az amerikaiak jobb sört is érdemelnek, mint a Miller, a Coors, a Lite vagy a Bud. Ez a gondolat vezérelte Jim Koch-ot is, amikor 1984-ben megalapította a The Boston Beer Companyt. A férfi nagyapja, déd- és ükszülei is sörfőzők voltak. A családi tradíciónak náluk is a szesztilalom vetett véget. Szerencsére Jim Koch ráakadt a dédpapa egyik klasszikus receptjére, aminek kis újragondolásával megszületett a Samuel Adams Boston Lager. A névadó Samuel Adams forradalmi gondolkodó volt, aki harcolt az amerikai függetlenségért. A sör a megjelenése után hat héttel elnyerte a legjobb amerikai sörnek járó kitüntetést. A The Best Beer of the Great American Beer Festival díjat még további három alkalommal érdemelte ki Jim Koch, aki azzal is dicsekedhet, hogy az utóbbi évtizedben az ő sörei nyerték a legtöbb kitüntetést a különféle versenyeken.

Míg az első évben 600 hektoliter sört sikerült értékesíteni a Samuel Adams sörből, addig ez mostanra meghaladja az évi egymillió hektolitert. Ez a teljes  amerikai sörpiac egy százalékát jelenti. Mindez persze már nemcsak a lager sörnek köszönhető. A Boston Beer további sörfőzdéket vásárolt a városában és Cincinnatiban. Jelenleg – az idénysörökkel együtt – huszonegy féle sört főznek.

A leghíresebb a világ legerősebb és egyik legdrágább söre, a 24,5 százalékos alkoholtartalmú Utopias. Olyan sörkülönlegesség, ami nem készül szériagyártásban. Először 1991-ben főzték, hogy aztán 2002 óta kétévente 8 ezer palacknyit töltsenek le. De a folyamatosan gyártott sörök között is egész sor különlegességet találunk. Ilyen a belga wit búzasörök világát idéző White Ale, az erős és malátazamatú Double Bock, a családi hagyományokat ápoló füstös ízű Boston Ale, vagy a német „schwarzbier” ízeit idéző Black Lager. A szortiment láttán csak egyetlen kétségünk támad: mit keres itt az amerikai átlag sörízléséhez alkalmazkodó Light?

A felsorolás sohasem lehet teljes, hiszen Jim Koch egyik legfőbb törekvése, hogy minden évben valamilyen újdonságot dobjon a piacra. Ilyen például az ugyancsak korlátozott mennyiségben készített Samuel Adams Chocolate Bock, amelynek főzéséhez a Scharffen Berger csokoládé kizárólagos keverékét használta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gasztro

Gigászi frigyek a sörpiacon

A német Beck’s és az amerikai Budweiser a hírek szerint a fuzionálás lehetőségével kacérkodik. Ebben az esetben mammutok házasságára kerülne sor, ugyanis a belga InBev és az amerika Anhauser-Bush a frigy nélkül is ott van a világ öt legnagyobb sörmulticége között.

Vétek György Gasztro

A kulturált sörfogyasztásért

Immáron kívülállók, baráti társaságok előtt is megnyílt a Borsodi Sörgyár Zrt. által eredetileg csak vendéglátós szakembereknek létrehozott Sörakadémia.

Gasztro

Aggódnak a német sörgyártók

Az elmúlt tíz évben rohamosan csökkent a németek sörivási kedve. S a legújabb felmérések szerint a tendencia folytatódik.

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Közölte a Boeing, hogy egy darabig még biztosan nem szállnak fel a 737 MAX-ok

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Ellie Goulding és Dj Fresh is jön a STRAND Fesztiválra

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Dézsi nem fog Borkai után nyomozni

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Leégett egy kínai cég munkásszállója Szibériában, sokan meghaltak

Lecsapott a brit királyi család történetére az HBO

Lecsapott a brit királyi család történetére az HBO

Csaknem 4 millió négyzetméteren épült már modern irodaház Budapesten

Csaknem 4 millió négyzetméteren épült már modern irodaház Budapesten