szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Vénasszonyok nyara avagy indián nyár, kinek mi tetszik jobban, mindenesetre az októbertől még várunk néhány enyhe, napfényes, barátságos napot. De legalábbis, hogy az időjárás-felelős kegyes legyen a hétvégi szabadtéri programokhoz.

Október 3-5. között a Napfény Városának is nevezett Szeged ad otthont a hagyományos paprikafesztiválnak. A Dóm téren paprikapiac, borutca, pálinkaház, kézműves vásár várja a látogatókat. Pénteken késő délutántól vasárnap estig a helybeli Híd étterem szakácsai főzik a jobbnál jobb paprikás ételeket. Szombaton az ilyenkor elmaradhatatlan főzőversenyen derül ki, felül tudják-e múlni őket a hobbiszakácsok, akik között nem egy meghívott közéleti személyiséget is felfedezhet az utca népe. A versenyt Szőke András moderálja, a szakmai bíráló Bede Róbert szakács.

Ugyanekkor Tokaj-Hegyalján szüreti napokat tartanak. Erre a hétvégére felfüggesztik a gazdák az aszúzást, amikor nem szívesen engednek hátramozdítókat a szőlőbe, hiszen az aszús fürtökről szemenként kell szedni a szőlőt. A szőlőszedés öröméből azért senkit sem zárnak ki, más dűlőkben szabad a vásár, azaz a szüret. A borvidék legtöbb pincéje is nyitott kapuval várja a látogatókat. Szombaton és vasárnap a tokaji Róna étterem parkolójában gyújtanak a bográcsok alá, hogy itt is összemérhessék tudásukat az amatőr szakácsok. A szombat délután látványos attrakciói a hegyaljai szüreti felvonulás, a környékbeli polgármesterek szőlőösszeadási ceremóniája és az Európai Borlovagrend új tagjainak avatási ünnepsége. Vasárnap a tokaji Rákóczi-vár romjaihoz várják az érdeklődőket, akiknek bemutatják a közelmúltban feltárt leleteket, persze borozgatás, zsíroskenyerezés mellett, állítólag még hamuban sült pogácsa is lesz. A barangolni vágyóknak hajókirándulás a Tisza-Bodrog torkolatában, látogatás az erdőbényei kádárfaluba és a szegilongi tájházba, ahol kemencében sül az ebédrevaló.

Villányban mi máshoz is címeznék október első hétvégéjének fesztiválját, mint a vörösborhoz. A város főutcáján felállított standoknál húsz pincészet borait kóstolhatják a borkedvelők, és két étekudvarban készülnek a hagyományos villányi szüreti fogások. De itt vendégeskednek a balatoni borvidék termelői is, hogy azok se maradjanak hoppon, akik jobban kedvelik a fehérbort. A pincészetek mellett három pálinkaház is kínálja termékeit. Szombat délután reneszánsz szüreti felvonulás lesz, a borrendek Mátyás király s udvara kíséretében sorakoznak fel.

Ha október, akkor gombaszezon is – még hozzá szarvasgomba, ami reneszánszát éli Magyarországon. Október 4-én és 5-én tartják az első hőgyészi szarvasgomba napokat. Vásár, termékbemutatók és előadások a főtéren. Félóránként szarvasgombakeresés disznókkal és kutyákkal az Apponyi-kastély parkjában. Szarvasgombás menük a kastélyszálló és a vincellérház éttermében.

A szarvasgomba a főszereplő egy héttel később, október 11-én Szilvásváradon is. Ide éppen tizenegyedszerre invitálják az efféle szelíd vadászatot kedvelőket, akik a környékbeli erdőkbe gombakereső kutyákkal és némi pálinkával indulhatnak szerencsét próbálni. Vigaszágon azért ott lesznek a helyi gombászok a portékáikkal, nem mellesleg a bükki sajtosok, borosok, étekfogók is.
Az Észak-bükki régióhoz tartozó Tardon ezen a napon kakasfesztivál és főző- sütőverseny lesz.



A nyugati országhatár közelében, Velemen október 11-12-én gesztenyeünnepet tartanak. Csak tessék követni a sült gesztenye illatát, s már nem maradnak ki semmiből: gasztronómiai bemutatók, sütemények versenye, gesztenye- és gombaszedő túra.

A Nyugat-Dunántúl másik jeles gasztroeseménye ez idő tájt a nemzetközi tökfesztivál, aminek szintén október 11-12-én Őriszentpéter és Szalafő ad otthont. A vendéglősök, de a háziasszonyok is versenyt főznek-sütnek tökből. Várják határainkon innen és túlról a legnagyobb s legérdekesebb formájú tököket, amiket szakértő zsűri vesz majd szemügyre. Lesz töklámpás felvonulás, megválasztják a Tökkirályt s a Töklovagokat.

A Balaton mellett, Siófok október 10-12-én a nemzetközi tojásfesztivál helyszíne. Azóta adnak otthont az eseménynek, mióta 1999-ben a Tojás Világszövetség (ilyen is van!) október második péntekét a tojás világnapjának nyilvánította. Nomen est omen: tojásos ételek bemutatója, tojásművészeti kiállítás, élő baromfiudvar, népművészeti kirakodóvásár tojáspatkolókkal.

Budapest sem maradhat ki az október közepi gasztroeseményekből. A jelszó: „Rövid ital, hosszú kolbász, az a jó!” A helyszín október 10-12-én a Budai Vár Savoyai terasza. A két ízes-aromás téma igen sokféle, hála a pálinkafőzőknek és kolbászkészítőknek.

A kőbányai Hungexpo A pavilonjában október 14-17-én HOVENTA: szállodaipari, vendéglátási, közétkeztetési, beszállítói, kiskereskedői vásár, bemutató, fórumok – nemcsak szakmabelieknek. A tapasztalatok szerint a nagyközönség élénk érdeklődése kíséri az ilyenkor megrendezett Magyar Barista Bajnokságot, a mesterszakácsok sütő-főző bemutatóit ,az országos zöldségszobrász-vetélkedőt, a díszterítési versenyt, a cukrászok napját.
A Balaton északi partján, Örvényesen október 18-án a horgászok és borászok napját ünneplik.Tihanyban pedig október 25-26-án lesz a hagyományos Garda-fesztivál.
Szarvason október 18-án kolbásztöltő verseny ,Kisteleken pedig sajtfesztivál várja az érdeklődőket. Békéscsabán 20-23-án kolbászfesztivál,majd 26-ig borvigadalom lesz.



Hét végenként az őszi ünnepkörökhöz, hagyományokhoz tartozó bemutatókkal és programokkal várják az érdeklődőket az ország falumúzeumaiban, skanzenjaiban. Egyebek mellett a Mihály-naphoz kapcsolódó vásárokkal, elő-Márton-napi újbor- és libakóstolókkal.
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!