szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A tétel, miszerint adni jobb, mint kapni, igaz. Ha valaki nem hiszi, készítsen el egy-kettőt ezek közül az egyszerű, de nagyszerű ízes remekek közül, és lepje meg szeretteit. A pálfordulás garantált. A mottó: fantázia és a kísérletező kedv.

Ha a Mikulás puttonyába már nem is fér be, tegyük a karácsonyfa alá. Íme néhány ajándékötlet, amit saját kezüleg készíthetünk el.

Fűszerkeverékek

Ez a legegyszerűbb. Ráadásul fűszerkeveréket készíteni szórakoztató és izgalmas feladat. Több lehetőségünk is van. Készíthetünk híres, jól bevált keverékeket, vagy kikísérletezhetünk egy új mixtúrát is. A folyamat során pedig konyhai ismereteinket is óhatatlanul bővítjük. Kiváló alkalom, hogy „megnevesítsük” a növényeket és fordítva, hogy ne keverjük többé a kakukkfüvet a rozmaringgal, mert a bazsalikomon túl azért minden elég homályos.

A leghíresebb fűszerkeverék minden bizonnyal a curry. A felhasznált fűszerek száma kettőtől indul, és akár ötven fölé is kúszhat. Valójában nincs alaprecept, se kánon, s nem kőtáblákba vésték az arányokat, mennyiségeket.  Megsúgjuk, eme  a legnagyobb karriert befutott keverék tekintetében teljes a káosz, vagyis tényleg  szabad a pálya. Csak biztatásul idézzük Dharamjith Singh indiai fűszermestert: ”Az uniformizált curry, amely egy elképzelt ízlés számára készül, ellentétben áll az indiai konyha szellemével, nincs benne a finom füvek édes lehelete, az aromák hitelessége… unalmassá, egyformává teszi a fogásokat.”
  
A mi curry-variációnk: 2-2 dkg koriander- és köménymag, 3-3 dkg ánizskapor-, mustármag és görögszéna, kevés szárított, apróra tört currylevél. A magvakat kevés olajban megpirítjuk, a fűszerleveleket hozzá adjuk. Jól zárható üvegbe tesszük.

A fűszerkeverékeket, mondanunk sem kell, díszcsomagolásba öltöztessük, és kis kézzel írott receptlapot is mellékelhetünk.

Tipp
Bouquet garni

A bouquet garni ugyancsak híres keverék, a francia konyha szülötte. Három alapvető hozzávalója van, ami sok opcionálissal egészülhet ki. Többek között olyan klasszikus ételek ízesítője, mint a burgundi marha, a Boeuf Bourguignon vagy a francia halleves, a Bouillabaisse. De megszámlálhatatlan hétköznapi fogáshoz sem nélkülözik a francia háziasszonyok és háziemberek. Friss fűszerek esetében összekötözve teszik az ételbe, ha szárítottak, akkor teafilterbbe vagy valamilyen finom szövetbe csomagolják. Készítésnél a hozzávalókat egyszerűen összekeverjük. Jól lezárt edényben, sötét, hűvös helyen fél évig eláll.

Alapvető hozzávalók: 4 ek szárított petrezselyemzöld, 2 ek szárított kakukkfű, 2 ek szárított babérlevél
Opcionális hozzávalók: bazsalikom, bors, tárkony, csombor stb.



















Olajak

Az ízesített olajak készítése gyerekjáték. Látványos mivoltuk miatt kiválóan funkcionálnak ajándékként, és tartósak. Elkészítésükhöz mindössze szép üvegcsékre, jó minőségű olajakra és friss fűszerekre lesz szükségünk. Tehetünk bele sajtot vagy zöldségeket is, a pácban remekül átveszik a fűszerek aromáját. Ha szép üvegeket sikerült beszereznünk, nem árt, ha hangsúlyt helyezünk a külsőségekre. Képzeljük el előre, miként fog festeni az adott „töltelék” az üvegben. Néhány szem, a fenéken ringatozó feketebors még nem feltétlenül jelent spontán örömkönnyeket a csizma vagy a fenyő mellett.

Ha olívaolajat használunk, az leginkább saláták ízesítőjeként funkcionálhat. A semleges ízű mogyoróolaj kiválóan alkalmas lehet arra, hogy mondjuk sok friss kakukkfűvel vagy, esetleg és mentával, érdekes ízeket hozzon a desszertünkbe.

Tipp
Fokhagymás rozmaringos

Ez az ízesítés kifejezetten sült és főtt szárnyasokhoz van szánva. Kiindulópontnak tökéletes, a sikeren felbuzdulva az egészen távoli rokonokat is érheti meglepetés. Nem hatékonyabb, mint egy családterapeuta, de kellemesebb a vele töltött idő, az biztos. A készítésénél arra ügyeljünk, hogy az olajba kerülő fűszerek mind szárazak, nedvességtől mentesek legyenek. Kerüljük a légbuborékokat is, mert megpenészedik a tartalom. A tartalmával együtt látványos ajándék lehet, de néhány hét után akár le is szűrhetjük, és tisztán is adhatjuk, ha tudjuk.

Hozzávalók: 2 dl semleges ízű, jó minőségű olaj, néhány gerezd fokhagyma, friss rozmaring. Az üveget megtöltjük a friss fűszerekkel, majd ráöntjük az olajat. Hűvös, sötét helyen tároljuk.




 










Szószok, magok, sütik (Oldaltörés)


Szószok

A házi barbecue szószok, ízesített mustárok, cuthney-k és lekvárok – megannyi, feneketlen puttyonyból előbukkanó számtalan csoda. Változatosságuk elképesztő, és egyik finomabb, mint a másik.

 

Tipp
Datolya chutney

Hozzávalók: 3 ek olaj, 1 felaprított hagyma, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1 ek finomra vágott friss gyömbér, 1 tk finomra vágott chili, 3 bögre durvára vágott, húsos datolya , ½ ek currypor, 1 tk paprika, 3 ek mazsola, 3 ek aszalt meggy, 3 dkg barnacukor, 2 dl vörösborecet, ½ dl tokaji aszú vagy portói.

Közepes lángon az olajban megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért, a chilit. Két perc után hozzáadjuk a datolyát és a többi hozzávalót, majd felforraljuk. Alacsony lángon gyöngyöztetve kevergetjük, amíg a leve sziruppá nem sűrűsödik. Eltéve akár hónapokig is eláll, de felhasználás alatt a hűtőben is kihúz két hetet.  Széles szájú, jól záródó üvegbe tegyük.













Magok és sütik

A magok keverését nem érdemes különösebben taglalni, de annyit megjegyeznénk, hogy a diákcsemegén túl is van élet. Variálhatjuk a natur, pirított, sós, fűszeres, karamellizált dióféléket, mogyorókat s egyéb magokat, keverhetünk hozzájuk világos és sötét mazsolát, aszalt gyümölcsöket, rejthetünk közéjük szárított fűszereket. Mutatós csomagocskák sorát állíthatjuk össze.

Tehát a sütik. Anno előfordult, manapság nem jellemző, hogy ajándéknak szánjuk, pedig kézenfekvő. Szép és hasznos dolog, mondjuk a karácsonyi áruhitel vagy valami elektronikai cikk, de meghittséget aligha áraszt. Nem úgy, mint egy doboz házi készítésű karácsonyi aprósütemény. A recesszióról már nem is szólva… De az  nyilvánvaló, hogy egy olyan időszakban, amikor bejglik és egyebek tornyosulnak fenyegetően az ajándékozási terveink fölé, kreativitásra van szükségünk. Vagy egy jó receptre.

Tipp
Bubu süti

Ezt a rendkívül egyszerű süteményt gyorsan el lehet készíteni, tartós, finom, addiktív. Nagy tömegben jól mutat, de azért érdemes hozzá szép sütis dobozt venni. Egyszerű de nagyszerű!

Hozzávalók: 28 dkg liszt, 20 dkg puha vaj, 8 dkg cukor, 12 dkg darált dió vagy mandula. A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, majd nem nyújtjuk semmilyen vastagságúra a tésztát, ellenben egyforma, diónyi darabokra osztjuk, és kis kifliket formázunk belőle. Előmelegített, 180 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt, lapos tepsiben 15-20 percig sütjük. Forrón vaníliás cukorba forgatjuk. Ha kihűlt, már dobozolhatjuk is.






 





HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!