Tetszett a cikk?

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg január 27-28-án a franciaországi Lyonban a Bocuse d’Or nevű melegkonyhás szakácsversenyt. A győztes a 28 éves norvég Geir Skeie lett, amin talán már senki sem lepődött meg, hiszen a norvégok egy harmadik és két második helyezésük mellett negyedszer lettek elsők a világ legrangosabb versenysorozatában.

A Bocuse d’Or szakácsversenyt a kétévente megrendezésre kerülő lyoni nemzetközi hotel, catering és élelmiszer-kereskedelmi vásár (SIRHA) társrendezvényeként tartják meg 1987 óta. A verseny alapítója és névadója a „szakácspápaként” is emlegetett francia Paul Bocuse 83 éves, az első Michelin-csillagát 1958-ban szerezte meg, a harmadikat pedig 1965-ben, s azóta is őrzi azokat.

Norvég hústál. Díjnyertes alkotás
© SIRHA
A mestert 1975-ben Valéry Giscard d'Estaing francia elnök Becsületrenddel tüntette ki, 1989-ben pedig a GaultMillau étteremkalauz negyedmagával az „Évszázad szakácsa” címet adományozta neki.

A Bocuse d’Or-ral az alapító egy olyan melegkonyhás, csúcsgasztronómiai versenyt kívánt létrehozni, amelyen fiatal, de már rutinos szakácsok mérhetik össze tudásukat. A feladat mindenki számára ugyanaz: teljesen egyformán felszerelt konyhákban, adott alapanyagokból egy hús és egy halétel elkészítése garnírunggal, meghatározott idő alatt. A versenyzők tíz-tíz perc időeltolással kezdenek, amikor pedig az idejük lejár, tálalnak. Külön a bemutató tányérra, és egy tálra a zsűri számára. A zsűri tagjait a résztvevő országok delegálják, többnyire Michelin-csillagos séfeket. Az értékelés legfőbb szempontja az íz, de természetesen számit a kreativitás és a tálalás is.

Az első három helyezett pénzjutalmat kap (20, 15 és 10 ezer eurót), valamint egy arany, ezüst, illetve bronz szobrocskát, amelyik feltűnő hasonlóságot mutat a verseny – időnként személyesen is feltűnő – alapítójával. A dobogós helyezés – a dicsőségen túl – az egyik legjobb ajánlólevél is, aki itt végez, annak garantáltan nem lesznek elhelyezkedési gondjai.

Az eddig tizenkét alkalommal megrendezett versenyen 6 francia (az ideivel együtt), 4 norvég, 1 luxemburgi és 1 svéd győzelem született. Nő egyszer lett első, 1989-ben a luxemburgi Léa Linster. A Bocuse d’Or 2009 végeredménye: 1. Geir Skeie Norvégia; 2. Jonas Lundgren Svédország, 3.Philippe Mille Franciaország.

Szintén a SIRHA rendezvénye a Desszert Világkupa, amelynek döntőjébe – történetében először – magyar cukrászcsapat is bejutott. A Mihályi László és Nesztovidisz Zoltánné cukrászok,valamint a Tóth Zsolt jégszobrász alkotta magyar csapat a 22 induló között a 20. helyet szerezte meg, amit mindenképp sikerként könyvelhetünk el a versenyen való debütálásunk alkalmából.


V. Gy.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!