Tetszett a cikk?

Tizenkettedik alkalommal rendezték meg január 27-28-án a franciaországi Lyonban a Bocuse d’Or nevű melegkonyhás szakácsversenyt. A győztes a 28 éves norvég Geir Skeie lett, amin talán már senki sem lepődött meg, hiszen a norvégok egy harmadik és két második helyezésük mellett negyedszer lettek elsők a világ legrangosabb versenysorozatában.

A Bocuse d’Or szakácsversenyt a kétévente megrendezésre kerülő lyoni nemzetközi hotel, catering és élelmiszer-kereskedelmi vásár (SIRHA) társrendezvényeként tartják meg 1987 óta. A verseny alapítója és névadója a „szakácspápaként” is emlegetett francia Paul Bocuse 83 éves, az első Michelin-csillagát 1958-ban szerezte meg, a harmadikat pedig 1965-ben, s azóta is őrzi azokat.

Norvég hústál. Díjnyertes alkotás
© SIRHA
A mestert 1975-ben Valéry Giscard d'Estaing francia elnök Becsületrenddel tüntette ki, 1989-ben pedig a GaultMillau étteremkalauz negyedmagával az „Évszázad szakácsa” címet adományozta neki.

A Bocuse d’Or-ral az alapító egy olyan melegkonyhás, csúcsgasztronómiai versenyt kívánt létrehozni, amelyen fiatal, de már rutinos szakácsok mérhetik össze tudásukat. A feladat mindenki számára ugyanaz: teljesen egyformán felszerelt konyhákban, adott alapanyagokból egy hús és egy halétel elkészítése garnírunggal, meghatározott idő alatt. A versenyzők tíz-tíz perc időeltolással kezdenek, amikor pedig az idejük lejár, tálalnak. Külön a bemutató tányérra, és egy tálra a zsűri számára. A zsűri tagjait a résztvevő országok delegálják, többnyire Michelin-csillagos séfeket. Az értékelés legfőbb szempontja az íz, de természetesen számit a kreativitás és a tálalás is.

Az első három helyezett pénzjutalmat kap (20, 15 és 10 ezer eurót), valamint egy arany, ezüst, illetve bronz szobrocskát, amelyik feltűnő hasonlóságot mutat a verseny – időnként személyesen is feltűnő – alapítójával. A dobogós helyezés – a dicsőségen túl – az egyik legjobb ajánlólevél is, aki itt végez, annak garantáltan nem lesznek elhelyezkedési gondjai.

Az eddig tizenkét alkalommal megrendezett versenyen 6 francia (az ideivel együtt), 4 norvég, 1 luxemburgi és 1 svéd győzelem született. Nő egyszer lett első, 1989-ben a luxemburgi Léa Linster. A Bocuse d’Or 2009 végeredménye: 1. Geir Skeie Norvégia; 2. Jonas Lundgren Svédország, 3.Philippe Mille Franciaország.

Szintén a SIRHA rendezvénye a Desszert Világkupa, amelynek döntőjébe – történetében először – magyar cukrászcsapat is bejutott. A Mihályi László és Nesztovidisz Zoltánné cukrászok,valamint a Tóth Zsolt jégszobrász alkotta magyar csapat a 22 induló között a 20. helyet szerezte meg, amit mindenképp sikerként könyvelhetünk el a versenyen való debütálásunk alkalmából.


V. Gy.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!