szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

Az év nagy részében a kisebbek iskolába járnak, a nagyobbak a munkahelyükön ülnek. A menza sokszor ehetetlen mindkét helyen. A felnőttek szerencsésebbek: ők kijárhatnak vagy rendelhetnek valamit, de semmi garancia nincs rá, hogy az jobb lenne - az árról nem is beszélve. Készítsünk uzsonnát gyermekeinknek és magunknak! Ínycsiklandó receptek.

© Dripnet
Gyermekeink egészséges fejlődéséhez rendkívül fontos, hogy változatos és egészséges ételeket fogyasszanak az iskolában. Azon túl, hogy sok időt töltenek az oktatási intézményekben, erre az időszakra esik a két legfontosabb étkezés: a reggeli és az ebéd. A menzák kérdését boncolgatni összetettebb ügy, de van egy terület, ahol a szülő könnyebben befolyásolhatja csemetéi étkezését – ez pedig a tízórai.

Fontos, hogy a felhasznált alkotóelemek a lehető legfrissebbek legyenek. A reggeli gyomor érzékenyebb, és a friss hozzávalókból készült szendvics jobban csúszik. A frissesség nem feltétlenül jár együtt drágasággal. A szendvicseknek nem kell a füstölt lazacból vagy beluga kaviárból készülniük, de a változatosságot és gyermekeink ízlését érdemes szem előtt tartani. Mivel a szendvicsek csomagolva jutnak el felhasználásuk percéig, érdemes kerülni a nedvességet eresztő hozzávalókat (gépsonka, paradicsom), mert ezek eláztatják a szendvicset. Ennek kockázata csökkenthető, ha megtöröljük az ilyen hozzávalókat, és eltávolítjuk a lédús részeket, mint amilyen például a paradicsom magos része. Használjunk sok zöldséget: salátát, uborkát, paprikát, paradicsomot, vékonyra szeletelt répát.

Talán a legjobb módszer az, ha egy jól záródó dobozban adjuk az útravalót, amelybe szeparálva tesszük a hozzávalókat. Külön a kenyér, külön a hús, a tejtermékek és a zöldségek. Ha fogyasztás előtt rakja össze az ember fia vagy lánya, esetleg saját maga, sokkal étvágygerjesztőbb lesz.

A pékáru kiválasztásánál fontos szempont, hogy praktikus legyen. Két hatalmas szelet, morzsákat ontó fehérkenyérből készült szendviccsel nehéz megbirkózni egy tizenöt perces szünet ideje alatt. A zsömlék, kiflik, baguettek sokkal jobban megfelelnek a célnak.

A felhasznált húsok javarészt a felvágottak közül kerülnek ki. Ezek többsége, főleg amelyek nem füstöltek, sokkal hamarabb válik gyanússá, minthogy elvesztené szavatosságát. Érdemes bevonni hát erősítésként az előző napi ebédnél bevált sült vagy rántott csirkemell maradékát. Kevés jobb dolog képzelhető el egy éhes gyomor számára, mint egy hideg pecsenyéből készült szendvics.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy ha valamit több órára egy többé-kevésbé hermetikusan lezárt dobozba teszünk, és annak erős illata van, akkor felbontás után sokkoló élményt okozhat. Kerüljük a büdös sajtokat, mert rossz esetben nem fog szóba állni a gyerekkel senki.

Egy kis odafigyeléssel és kreativitással könnyedén túlszárnyalhatjuk az iskolai büfében trónoló tormakrémes molnárkát. Ideje lenne.

/A receptek ezúttal egy személyre szólnak/

Lazacos-sajtkrémes toast

Hozzávalók:

1 szelet toastkenyér
2 vékony szelet lazac
natúr vajkrém
friss kapor
1 gerezd citrom

A kaprot megmossuk, finomra vágjuk és alaposan összekeverjük a vajkrémmel. A toastok széleit levágjuk, vagy meghagyjuk, megkenjük mindkettő egyik oldalát vajkrémmel, közéjük helyezzük a lazacot. Mellé adunk egy gerezd citromot, vagy előre csepegtetünk egy kevés levet a lazacra.

Mézes mustáros, csirkemelles bagett

Hozzávalók:

1 fél bagett, félbevágva
3 szelet hideg sült csirkemell (vagy amennyi befedi a bagettet, ajánlott ízesítés: rozmaring vagy zsálya)
3 ek mustár
1 ek méz
2 levél jégsaláta
2 piros retek felszeletelve
3 vékony szelet cheddar
vaj

A félbevágott bagettet vékonyan megkenjük vajjal. Beletesszük a csirkemell szeleteket. Kikeverjük a mézet a mustárral, megkenjük vele a csirkét. Ráhelyezzük a sajtot, majd a szeletelt retket, végül a salátát és a bagett tetejét.

Majonézes-csirkemájas zsemle paradicsommal

Hozzávalók:

1 császárzsömle
1 marék sült csirkemáj
1 paradicsom szeletelve
2 ek majonéz

bors

A csirkemájat sóval és borssal kevés olajon megsütjük, de lehetőleg még maradjon krémes, puha. Minél frissebb a máj, annál jobb. A zsemlét kettévágjuk. Az aljára kevés (lehetőleg házi) majonézet teszünk, rá jön a csirkemáj, erre még egy kevés majonéz, majd a magtól és fölösleges létől megszabadított paradicsom. A tetejére kerülhet egy levél jégsaláta, mely megóvja a zsömlét a paradicsomtól való közvetlen érintkezéstől.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gasztro

A tökéletes tejberizs titka - recept

A magyar nép élesen kettéválasztható egy bizonyos preferencia mentén. A megosztottság az utóbbi években válságossá mélyült. Gondolkodók, az értelmiség prominens képviselői szólaltak fel, hogy ez így nem mehet tovább. Természetesen a tejberizs- és tejbegrízpártiak örök harcáról van szó.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Milyen a tökéletes rostélyos? – receptek

A hazai és nemzetközi gasztronómia egyik legkedveltebb fogása a rostélyos, azaz a marha vagy borjú magashátszínéből készült finom, omlós sült. Elkészítéséhez nem kell különösebb szakértelem, azonban jó, ha bizonyos alapelveket figyelembe veszünk.

Várkonyi Ádám Gasztro

Tejkaramella házilag - recept

A legkevesebb hozzávalóból elkészíthető ételek nagy versenyének győztese holtversenyben a tejkaramella. Sokan szinte megszállott imádattal tekintenek rá és rajonganak érte, a csúcsok csúcsának tartják. Nézzük, miért.