A magyar nép élesen kettéválasztható egy bizonyos preferencia mentén. A megosztottság az utóbbi években válságossá mélyült. Gondolkodók, az értelmiség prominens képviselői szólaltak fel, hogy ez így nem mehet tovább. Természetesen a tejberizs- és tejbegrízpártiak örök harcáról van szó.

Tűz és víz, ég és föld, tejberizs és tejbegríz. Muszáj állást foglalni ebben az égető kérdésben. A pártatlanság szem elé helyezése mellett ezt mi nem tesszük meg. Ugyanakkor nem is vagyunk olyan ostobák, hogy egy cikkben merjük szerepeltetni a két ősi riválist.

Elsőként a tejberizs tökéletes elkészítésének titkát osztjuk meg. A jó tejberizs sűrű, krémes állagú. Nem túl édes, és minimálisan sincs odakozmálva (szégyen, hogy utóbbit le kell írni).

A tökéletes tejberizst gyorsan és lassan is el lehet készíteni. A hagyományos módszer a lassú, ekkor a tejet többször pótolva, lassú tűzön főzzük a rizst eszményien puhára, majd sűrítjük be a finomságot. A gyors módszernél folyamatos kevergetés és forrongás közepette készül el, a fáradság gyümölcse, hogy 20 perc múltán lehet kanalazni. Paradox módon számos tökéletes recept van, mi a sajátunkat osztjuk meg önökkel.

Tökéletes tejberizs recept

Hozzávalók

1 bögre rizottó rizs
5-6 dl tej
1-2 dl tejszín
2-3 ek cukor
2 dkg vaj
(kókuszvíz egy kókuszból)
finom szemcséjű kristálycukor
őrölt fahéj

Elkészítés

A rizst 4-szer alaposan átmossuk hideg vízben, majd öt percig állni hagyjuk. Egy kisebb edényben feltesszük főni a rizst, annyi tejjel, amennyi kényelmesen ellepi. Ha teszünk bele kókuszvizet, akkor azt most, az elején adjuk hozzá. Belekerül a vaj is, és lassú tűzön főzzük. Minden alkalommal, amikor kezd besűrűsödni, pótoljuk a tejet, így 2-3 alkalommal öntve hozzá összesen. Mikor a rizs kellően puha (azaz egészen), állandó felügyelet alá helyezzük. Hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg egészen pudingszerű nem lesz az állaga. Lapos tányérokra terítjük szét, majd alaposan megszórjuk finom szemcséjű kristálycukorral kevert fahéjjal. A gyors módszernél ugyanezeket a lépéseket követjük, csak nagy lángon főzünk, és folyamatosan keverjük. A folyamat lezajlik körülbelül 20 perc alatt, ezután érdemes még 10 percet lefedve állni hagyni. Húzzuk le a forró tűzhelylapról, nehogy odaégjen. A lassú recept esetében is érdemes pihentetni, de mivel ez esetben több órán át húzódik a főzés, a tejberizsünk a végére már kellően puha.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

Akasztják a hóhért: új revizor vizsgálja az Állami Számvevőszéket

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

Orbán maradna a Néppártban, de nem fog megváltozni

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

2011-es tanulmánnyal indokolja az Origo és az MTI a lakástakarékok kinyírását

Keményen pörögtek az orosz trollok, 10+ millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren

Keményen pörögtek az orosz trollok, 10+ millió bejegyzést tettek közzé a Twitteren

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát

Ungár Péter kihagyja az LMP tisztújító kongresszusát