Tetszett a cikk?

A magyar nép élesen kettéválasztható egy bizonyos preferencia mentén. A megosztottság az utóbbi években válságossá mélyült. Gondolkodók, az értelmiség prominens képviselői szólaltak fel, hogy ez így nem mehet tovább. Természetesen a tejberizs- és tejbegrízpártiak örök harcáról van szó.

Tűz és víz, ég és föld, tejberizs és tejbegríz. Muszáj állást foglalni ebben az égető kérdésben. A pártatlanság szem elé helyezése mellett ezt mi nem tesszük meg. Ugyanakkor nem is vagyunk olyan ostobák, hogy egy cikkben merjük szerepeltetni a két ősi riválist.

Elsőként a tejberizs tökéletes elkészítésének titkát osztjuk meg. A jó tejberizs sűrű, krémes állagú. Nem túl édes, és minimálisan sincs odakozmálva (szégyen, hogy utóbbit le kell írni).

A tökéletes tejberizst gyorsan és lassan is el lehet készíteni. A hagyományos módszer a lassú, ekkor a tejet többször pótolva, lassú tűzön főzzük a rizst eszményien puhára, majd sűrítjük be a finomságot. A gyors módszernél folyamatos kevergetés és forrongás közepette készül el, a fáradság gyümölcse, hogy 20 perc múltán lehet kanalazni. Paradox módon számos tökéletes recept van, mi a sajátunkat osztjuk meg önökkel.

Tökéletes tejberizs recept

Hozzávalók

1 bögre rizottó rizs
5-6 dl tej
1-2 dl tejszín
2-3 ek cukor
2 dkg vaj
(kókuszvíz egy kókuszból)
finom szemcséjű kristálycukor
őrölt fahéj

Elkészítés

A rizst 4-szer alaposan átmossuk hideg vízben, majd öt percig állni hagyjuk. Egy kisebb edényben feltesszük főni a rizst, annyi tejjel, amennyi kényelmesen ellepi. Ha teszünk bele kókuszvizet, akkor azt most, az elején adjuk hozzá. Belekerül a vaj is, és lassú tűzön főzzük. Minden alkalommal, amikor kezd besűrűsödni, pótoljuk a tejet, így 2-3 alkalommal öntve hozzá összesen. Mikor a rizs kellően puha (azaz egészen), állandó felügyelet alá helyezzük. Hozzáadjuk az ízlés szerinti cukrot, és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg egészen pudingszerű nem lesz az állaga. Lapos tányérokra terítjük szét, majd alaposan megszórjuk finom szemcséjű kristálycukorral kevert fahéjjal. A gyors módszernél ugyanezeket a lépéseket követjük, csak nagy lángon főzünk, és folyamatosan keverjük. A folyamat lezajlik körülbelül 20 perc alatt, ezután érdemes még 10 percet lefedve állni hagyni. Húzzuk le a forró tűzhelylapról, nehogy odaégjen. A lassú recept esetében is érdemes pihentetni, de mivel ez esetben több órán át húzódik a főzés, a tejberizsünk a végére már kellően puha.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Megaberuházásokkal lendítené fel a török gazdaságot Erdogan

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Több mint 11 milliót fizetett valaki egy fülbevalóért a BÁV aukcióján

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia

Kockáztat a Mol-vezér, új választottja a neurobiológia