szerző:
Tóth Sándor

Szaftos botrányba keveredett néhány hete a világ legjobb angol szakácsa és étterme. A Fat Duck, a Kövér Kacsa átmenetileg egy helyben totyogott, míg a sztárséf, Heston Blumenthal magyarázkodásra kényszerült.

Mi is történt valójában a Londontól közel egy órányira található Bray (Berkshire megye) kulináris szentélyében? Még február 27-én maga Blumenthal zárta kulcsra az 1995-ben nyílt, három Michelin-csillaggal is elismert étterem ajtaját. Több vendég az ott elfogyasztott vacsora után hasfájásra és hányásra panaszkodott ugyanis. Az első hírek szerint negyvenen betegedtek meg, később ennek a tízszereséről is cikkeztek, igaz, kiderült, sokaknak vírusosinfluenza-tüneteik voltak.

Az étterem cégére. A nagy túlélő?
© Sky News
A brit és a nemzetközi média kiemelt figyelmet fordított a sajnálatos eseményre, hiszen a tekintélyes gasztronómiai magazin, a Restaurant által jelenleg a világ második legjobb éttermének tartott vendéglátóhelyről van szó. A szaklap felkérésére nemzetközi összetételű szakács- és étteremkritikus csapat dönt minden évben a világ legjobb ötven éttermének listájáról. Ezen a toplistán 2005-ben az élre, míg tavaly a második helyre került a Kövér Kacsa (jelenleg a katalán szakácsmágus, Ferran Adriá El Bulli (Kis Bulldog) nevű étterme az éllovas).

Nem csoda, hogy a közegészségügyi hatóság vizsgálatának befejezéséig volt min csámcsognia a konkurenciának. A vizsgálat végül Blumenthalra nézve igen megnyugtatóan zárult. A patika tisztaságú konyhában és a bevizsgált ételeknél mindent rendben találtak az ellenőrök. Felmerült viszont a gyanú, hogy esetleg a személyzet valamelyik tagjától, vagy akár valamelyik vendégtől is származhatott a vétkes kórokozó. A teljes laboratóriumi eredmények közzétételéig a közegészségügyiek az étterem menedzsmentjétől diszkréciót kértek. Csupán annyit közölhettek, egy „nehezen felfedhető vírus” okozta a kellemetlenséget. Még azt sem zárták ki, hogy a botrány hátterében az éttermet lejárató szabotázs áll. Akadnak szakmabeliek, akik a Fat Duck visszaminősítését szorgalmazzák.

Mindenesetre a jelek szerint a kísérletező konyhaművész, a „gasztronómia alkimistája” átmeneti presztízsvesztesége után újra talpra állt: a Fat Duck március 12-én ismét kinyitott. Heston Blumenthal mindig teltházas éttermében - ahová hónapokkal korábban kell asztalt foglalni - helyreállt az élet. A kéthetes kényszerszünet miatti veszteség több mint a kétszázezer font, az érdemtelenül tálalt botrány után 800 vendég mondta vissza előzetes megrendelését.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!