Mi történt a Kövér Kacsában?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Sándor

Szaftos botrányba keveredett néhány hete a világ legjobb angol szakácsa és étterme. A Fat Duck, a Kövér Kacsa átmenetileg egy helyben totyogott, míg a sztárséf, Heston Blumenthal magyarázkodásra kényszerült.

Mi is történt valójában a Londontól közel egy órányira található Bray (Berkshire megye) kulináris szentélyében? Még február 27-én maga Blumenthal zárta kulcsra az 1995-ben nyílt, három Michelin-csillaggal is elismert étterem ajtaját. Több vendég az ott elfogyasztott vacsora után hasfájásra és hányásra panaszkodott ugyanis. Az első hírek szerint negyvenen betegedtek meg, később ennek a tízszereséről is cikkeztek, igaz, kiderült, sokaknak vírusosinfluenza-tüneteik voltak.

Az étterem cégére. A nagy túlélő?
© Sky News
A brit és a nemzetközi média kiemelt figyelmet fordított a sajnálatos eseményre, hiszen a tekintélyes gasztronómiai magazin, a Restaurant által jelenleg a világ második legjobb éttermének tartott vendéglátóhelyről van szó. A szaklap felkérésére nemzetközi összetételű szakács- és étteremkritikus csapat dönt minden évben a világ legjobb ötven éttermének listájáról. Ezen a toplistán 2005-ben az élre, míg tavaly a második helyre került a Kövér Kacsa (jelenleg a katalán szakácsmágus, Ferran Adriá El Bulli (Kis Bulldog) nevű étterme az éllovas).

Nem csoda, hogy a közegészségügyi hatóság vizsgálatának befejezéséig volt min csámcsognia a konkurenciának. A vizsgálat végül Blumenthalra nézve igen megnyugtatóan zárult. A patika tisztaságú konyhában és a bevizsgált ételeknél mindent rendben találtak az ellenőrök. Felmerült viszont a gyanú, hogy esetleg a személyzet valamelyik tagjától, vagy akár valamelyik vendégtől is származhatott a vétkes kórokozó. A teljes laboratóriumi eredmények közzétételéig a közegészségügyiek az étterem menedzsmentjétől diszkréciót kértek. Csupán annyit közölhettek, egy „nehezen felfedhető vírus” okozta a kellemetlenséget. Még azt sem zárták ki, hogy a botrány hátterében az éttermet lejárató szabotázs áll. Akadnak szakmabeliek, akik a Fat Duck visszaminősítését szorgalmazzák.

Mindenesetre a jelek szerint a kísérletező konyhaművész, a „gasztronómia alkimistája” átmeneti presztízsvesztesége után újra talpra állt: a Fat Duck március 12-én ismét kinyitott. Heston Blumenthal mindig teltházas éttermében - ahová hónapokkal korábban kell asztalt foglalni - helyreállt az élet. A kéthetes kényszerszünet miatti veszteség több mint a kétszázezer font, az érdemtelenül tálalt botrány után 800 vendég mondta vissza előzetes megrendelését.