Tetszett a cikk?

Itt a tavasz, lassan színesedik a piac. Várjuk és vágyjuk a primőr zöldséget. Az elsők között kacsingat ránk az újhagyma. De ott a kamrában még az ördögadta régi is.

Egy mohamedán legenda szerint ugyanis, amikor az ördögöt kiűzték a paradicsomból, ahová a jobb patája lépett, ott vöröshagyma, ahová pedig a bal, ott fokhagyma termett. S mert a mondás szerint az ördög lehelete kénköves, valószínűleg meg is kóstolta a magas  allilszulfid tartalmú hagymát.

A vöröshagymát az egyiptomi piramisok hieroglifáin is felfedezték, mint a termékenyég és a  növekedés szimbólumát. A rómaiak már nem tisztelték ennyire, sőt, a gazdagok megvetették, nem is fogyasztották, a szegények eledele maradt. A hagymát Magyarországon a 15. századig nem ismerték, de Bonfini, Mátyás király történetírója feljegyezte, hogy Beatrix királyné hagymát kért Itáliából, és azt mennyire jól készítette el számára a szakácsa. Később sikeresen leköröztük a taljánokat a mi jó makói vöröshagymánkkal. Amúgy 1250 hagymafélét ismerünk, és érdekes, hogy mindegyik virága ehető. Ha valaki sok metélőhagyma-virághoz jut, feltétlenül készítsen belőle salátát, egy pár levél madársalátával és néhány szelet körtével keverve, nem fogja megbánni.

© Bodrogi Eszter
Legtöbbet használt hagymafélénk a vöröshagyma, amely nagyon gazdag C-vitaminban. A vöröshagyma enyhébb ízű, édesebb rokona a lilahagyma. A póréhagyma a Földközi-tengernél vadon is megterem, nálunk sajnos pénzt kell adni érte.

Ennek a fajtának is magas a C-vitamin tartalma, ami még főzés után is 15 mg felett található a hagymában. Mostanság sok forró pórélevessel könnyen átvészelhetjük a tavaszi fáradságot.

A hagyma az allilszulfid nevű, kéntartalmú vegyület miatt csíp. De jó tudni, hogy az igazán éles késsel, gyorsan szeletelt hagyma nem csalogat könnyet a szemünkbe. Az allilszulfid baktériumölő hatása ismert, ezért a hagyma főzetét érdemes megfázáskor gyakran kortyolgatni.

Receptek (Oldaltörés)


Fehérborban párolt újhagyma sonka-köpenyben

Hozzávalók: 10 szál újhagyma, 10 szelet jóféle parasztsonka, 2 dl száraz fehérbor, bors, majoránna, snidling.

Az újhagymát tisztítsuk meg, de a zöldjének legalább a felét hagyjuk rajta. Forraljuk a bort egy serpenyőben, majd tegyük bele a hagymákat, és főzzük 1 percig. Vegyük ki, szűrjük le és minden hagymaszárat tekerjünk egy-egy szelet sonkába. Fektessük egy tűzálló tálba, locsoljuk meg kevés, a főzésből visszamaradt borral, hintsük meg borssal és majoránnával.

Toljuk be a sütőbe 200 fokon negyed órára. Amikor megsült, szórjuk meg snidlinggel, és már tálalhatjuk is. Így is elhozza a tavaszt az asztalra, de ha éppen nem fogyókúrázunk, egy szelet friss, ropogós kenyérrel több mint mennyei.

Grillezett lilahagyma

Hozzávalók: 10 fej lilahagyma, 2 ek kacsazsír, só, bors, oregánó, chili , reszelt citromhéj.

A hagymákat pucoljuk meg, de a csúcsos részüket ne vágjuk le. Szeljük negyedekre a hagymát, és tegyük egy tűzálló tálba. Locsoljuk meg a langyos kacsazsírral. Fűszerezzük, majd reszeljük rá a citromhéjat. Forró sütőben 20 perc alatt sül finom füstösen édessé. Locsolhatunk rá kevés balzsamecetet is. Ehetjük magában, de egy szelet hús mellé köretként is.

Hagymás rétes

© Bodrogi Eszter
Hozzávalók: 10 fej hagyma negyedekre vágva, 1 marék mazsola, 3 ek balzsamecet, olívaolaj, só, bors, rozmaring, kakukkfű, 3 réteslap, kevés vaj a réteslapok közé, 1 ek szezámmag (ez el is maradhat).

A hagymanegyedeket forró wokban (sima nagy, magasabb falú serpenyő is megteszi) kevés olívaolajon, rázogatva süssük félpuhára. Félidőben öntsünk rá balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk, majd a végén a rozmaringlevélkéket  is tépkedjünk rá, és szórjuk meg kakukkfűvel is. A hagyma szépen karamellizálódik. Végül a mazsolát is keverjük bele.

A réteslapokat egyenként kenjük meg olvasztott vajjal, majd fektessük egymásra egy enyhén nedves konyharuhán. Az egyik végébe halmozzuk a hagymatölteléket, és a konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest. A tetejét kenjük meg pici vajjal, és hintsük rá szezámmagot. Előmelegített, 200 fokos sütőben 25 perc alatt süssük szép pirosra.

(A szerző blogja: fuszereslelek.hu)

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!