szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

Az angol miniszterelnök felkérésére Jamie Oliver gondoskodik a szigetország fővárosába érkező állam- és kormányfők díszvacsorájáról.

A kedvelt és nálunk is jól ismert, Angliában a Beatles együttes töretlen népszerűségével vetekedő, kedvelt ifjú szakács, Jamie Oliver feladata, hogy a világ húsz államát képviselő, s a gazdasági válságból kiutat kereső politikusok tanácskozásának sikeréhez a maga konyhaművészetével hozzájáruljon. Ez megtisztelő, de egyáltalán nem egyszerű feladat. Tavaly júliusban a G8-ak Japánban tartott csúcstalálkozójára 25 szakácsot fogadtak fel. A Hokkaido-szigeti Hotel Windsorban felszolgált 18 fogásos menü „kiütötte a biztosítékot” a közvéleményben.

A sztárszakács
Az idén május 27-én 34. életévét betöltő James (Jamie) Trevor Oliver egy kis essexi faluból, Claveringből származik. Pályáját szülei The Cricketters nevű pubjában kezdte. Onnan vezetett az útja a Brit Birodalmi Rend tagságáig (2003). A nemzetközi Fifteen jótékonysági étteremlánc „atyja”, s az iskolások egészséges étkezése mellett kampányoló televíziós sztárszakács már teljesített állami megbízást. A korábbi miniszterelnök, Tony Blair felkérésére kétszer is főzött magas rangú vendégeknek. 2000-ben az akkor mindössze 25 esztendős ifjú séf az egykori olasz miniszterelnöknek, Massimo D’Alema-nak kínálta ínyenc fogásait, majd 2003-ban Bertie Ahernnek, a volt ír koalíciós kormány elnökének.
Senki sem szeretné, hogy most a válság kiúttalansága miatt amúgy is felkorbácsolt indulatokat egy túlméretezett londoni vacsora fokozza. Ezért Jamie várhatóan mértéktartó, „válságétel- és italsort” kínál majd a vezető politikusoknak. Gordon Brown, az Egyesült Királyság miniszterelnöke a Downing Street 10. szám alatti rezidencián ad díszvacsorát vendégeinek. A helyszín a világ egyik legismertebb épülete, 1732 óta a mindenkori angol miniszterelnök rezidenciája és hivatala. Az immár az interneten is látogatható palotában a The State Dining Room, az Állami Ebédlő tágas, tölgyfaborítású termében, a patkó alakú asztalnál hatvanöten foglalhatnak kényelmesen helyet.

Az április 2-4. között Londonban tárgyaló küldöttség ez idáig titokban tartott ételsoráról csak annyit közöltek, szezonális jellegű lesz, s a legjobb szigetországbeli alapanyagokat használják fel hozzá. Válság ide vagy oda, feltételezhetően azért nem fish and chips típusú, pubos menü kerül az asztalra. A televíziós műsorai és szakácskönyvei révén méltán nevessé vált séfnek a recessziós menü összeállításánál különböző protokolláris szempontokat is figyelembe kell vennie. A hatfogásos ételsorból ki kell iktatnia a sertéshúst, tekintettel a muzulmán állam- és kormányfőkre. Ez külön kérése volt Szaúd-Arábia, Törökország és Indonézia protokollfőnökeinek. Csak olyan állatok húsát lehet felhasználni, amelyek a szigorú rituális, halal előírásoknak - hasonlatosan a zsidó kóseroláshoz - megfelelnek - tudósított az Evening Standard. Olivernek ezen kívül egy hosszú listához is igazodnia kell, amely a különböző kontinensekről érkező vendégek étrendjének diétaelőírásait tartalmazza.

A sztárséf rendelkezésére bocsátották a kormányfői rezidencia 40 fős személyzetét is. De az érdemi konyhai munkálatokban azok a fiatal szakácsok segédkeznek neki, akik a tanulóidőt (2002-ben nyílt) Fifteen nevű éttermében töltötték, s Jamie oktatási programja keretében lesték el a kulináris mesterfogásokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Shake

Működik Jamie Oliver csirkegyilkolós kampánya

Oliver legújabb kampányában a tömegtermeléssel készülő élelmiszerek ellen vette fel a harcot, igen látványos módszerekkel. A sztárszakács 4 millió néző szeme láttára végezte ki a broilercsirkét.