szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

Nagyszerűsége egyértelműen egyszerűségében rejlik. És abban, hogy a szépség és a szörnyeteg sztori dramaturgiáját hordozza, ehető kivitelben.

Esetében a legdurvább antifogyókúrás szalonna harmonikus boldogságban hever a jégsaláta mellett. A BLT bárki által elkészíthető, és jól variálható fogás. Könnyen hordozható, igazi uzsonnának való szendvics. A jó BLT-hez egyszerű, de jó alapanyagok szükségeltetnek. A BLT, hogy most már végre eláruljuk, rövidítés, mely a következő három hozzávalót takarja: húsos szalonna (bacon), jégsaláta (lettuce), paradicsom (tomato).

Ezeket az ember belerakja egy nem szükségszerűen, de általában azért megpirított kenyérszeletduó ölelésébe, és kenőanyagnak majonézt használ. Ennyi volna az egész? Igen, bár lehet színezni a dolgot. Viszont először is tudni kell bacont sütni. Vastagon szeletelt alapanyagra lesz szükségünk, tehát felejtsük el a közértekben kapható, fóliázott, egymásra préselt, vékony baconszeleteket tartalmazó csomagokat.

Jégsaláta. Kötelező hozzávaló
Egy serpenyőben annyi bacont terítünk le, hogy ne legyen köztük átfedés, de kitöltsék az edényt. Alacsony hőmérsékleten sütjük, időnként megforgatva, hogy lássuk, miként alakul. Amikor szép piros kezd lenni, és a zsír nagyobb része kisült belőle, tudjuk, hogy hamarosan jó. S midőn a zsír fehér buborékokat vet, közel járunk az igazsághoz. Tehát a bacon megvan, bár beletelt bő 15 percbe is, de megéri. Az utolsó pillanatokban egy kevés borsot, és némi mézet tehetünk rá. Varázslatos.

Salátánk jégsaláta legyen, mert ennek friss, ropogós textúrája a legjobb válasz, amit saláta adhat a baconre. Leveleit igazítsuk a szendvics méretéhez, hogy kényelmesen lehessen enni. A paradicsomnál az ideális az volna, ha nem a 90 százalékban előforduló ízetlen, vizes izékre kéne támaszkodnunk, amelyet paradicsom címszó alatt kitesznek a boltok polcaira. De sajnos minden bizonnyal marad ez a legtöbbünk számára. Ha tudunk tényleg napon megérett, természetes, jó fajtából nevelt paradicsomhoz jutni, igazán minőségi szintre emelhetjük a produktumot.

Új fejlemény a klasszikus BLT történelmében, hogy a három szendvicstestőrhöz D’Artagnanként csatlakozott negyediknek az avokádó. Ő igen hálás lesz, ha felszeletelve egy kis őrölt fehér borssal és citromos sóval hintjük meg, mielőtt a szendvics ölelésébe kerül. Érdemes még egy kis hagymán is elgondolkozni, és a majonéz fűszerezése sem elvetendő. A fokhagyma, vagy a bazsalikom egyaránt átértelmezheti a kompozíciót.

BLT recept
(Az egy főre jutó mennyiség étvágyfüggő, felfalhatjuk kettecskén, de hívhatunk még evőtársakat)

Hozzávalók: 10-12 szelet vastag rusztikus kenyér, 10-12 levél jégsaláta, 2 db avokádó, 3 db nagy paradicsom, 1 lilahagyma, 12 szelet vastag bacon, 1 bögre majonéz, vaj, ízlés szerint fűszerek a majonézhez.

A bacont megsütjük. A kenyereket megpirítjuk, megkenjük vajjal. Az alsó szeletekre majonézt kenünk, majd 2-2 paradicsomszeletet teszünk rá. Sózzuk és borsozzuk. Erre jön a bacon, a saláta, az avokadó és a hagyma, majd a majonéz maradéka, végül a fölső szelet. Érdemes hozzá olívabogyót eszegetni. Utána egy pohár könnyű fehérbor vagy egy jó sör javallt.















HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!