szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ebben az évben is drágul a müncheni sörfesztivál: egy (literes) korsó sört 8,10-8,60 euróért kapnak a vendégek.

Tavaly a helyiek által Wiesn-nek, azaz Rétnek is nevezett kéthetes Oktoberfesten még 7,80-8,30 eurót kellett fizetniük egy liter sörért a szomjas látogatóknak. Az immár 176. alkalommal megrendezett mulatozást szeptember 19-én Christian Ude, München főpolgármestere nyitja meg. Október 4-ig több millió látogatót várnak a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott eseményre.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Kovács Gábor Gasztro

Tojáslikőr-variációk - koktéltippek

A különleges ízesítésű likőrök nagy márkáinak receptúráját szigorú titoktartás övezi. De igen sok család is őrzi a nagymamák, dédik rafinériáit, hogyan s miből keverték az ünnepi kontyalávalókat. Például így húsvét tájékán a tojáslikőrt.

Gasztro

Mi lesz a pezsgőgyártókkal?

Politikailag inkorrektnek számít manapság pezsgőt rendelni Londonban. Legalábbis ezzel magyarázza a Francia Pezsgőgyártók Szövetségének elnöke a pezsgő eladások meredek visszaesését Nagy-Britanniában, ahol tradicionálisan minden 4. palack francia pezsgő szomjas gazdára talált.

Kovács Gábor Gasztro

Milyen fröccsöket ismerünk?

Bár a bor vízzel hígításának eredete az ókori görögökig vezethető vissza, a szódával megbolondított bor történetét jóval később kezdtük írni. Odaadó hívei szerint mindig ideje van, az igazi fröccs szezon kezdetét azonban mégis a tavaszi napsugarak hozzák.

Vétek György Gasztro

A világ legdrágább sörei

Nincs az a borkedvelő, aki csillogó szemmel, lelkesedve ne tudná hosszan fejtegetni, miért kerülhet egy palack borritkaság akár pár százezer forintba is. De az, hogy egy üveg sör húszezernél is többet kóstáljon, mégpedig bolti áron, bizony még újgazdagéknál is kiveri a biztosítékot.

Vétek György Gasztro

Igyál még egyet, és fogd a nyuszira!

A regionalitás és szezonalitás – vagyis jórészt abból főzni, ami a környéken és pont akkor épp megterem – a mai gasztronómiában trend, az elmúlt évszázadokban viszont életforma volt. És nem volt ez nagyon másként a sörfőzők esetében sem, akik az évszakok változásait követve más és más söröket főztek . A különböző ünnepek pedig különböző sörök készítésére ihlették őket.

hvg.hu Gasztro

Borral locsolják Orbán szobrát

Löszös, homokos talajon bő termést hozó zöldség- gyümölcs- és szőlőültetvények váltják egymást a Dunai borrégióhoz tartozó, soknemzetiségű, tizenkét településből álló Hajós-Bajai borvidéken. A több évszázados, hagyományos szőlő- és bortermeléssel foglalkozó vidék kitűnő minőségű illatos fehér borairól, fűszeres vörös borairól és újabban különleges jégboráról is ismert.

Vétek György Gasztro

Nyaljunk sört!

Pár évvel ezelőtt még csak eszement divathóbortnak tűnt, mára azonban valóság lett. Lehet, hogy a sörfagylalt lesz 2009 nyári slágere?