szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A spanyol gasztronómia két fejedelme magas kitüntetésben részesült. Ez alkalomból fogadta őket a Zarzuela palotában I. János Károly király.

Juan Mari Arzak és Ferran Adriá neve nemcsak szűk szakmai körökben cseng jól, kulináris tudományukat ismerik és elismerik világszerte. Köztudott, hogy Adriá és étterme, az El Bulli évek óta a világ legjobbjának számít. Míg Arzak saját nevére keresztelt vendéglője a nyolcadik helyen szerepel a világranglistán. Nemcsak szűkebb hazájuk, Katalónia és Baszkföld, de egész  Spanyolország konyhaművészetét fejedelmi rangra emelték a szakácskirályok. Újító és kreatív szakácsművészetük, világszerte megjelent könyveik és filmjeik közvetlenül, mérhetően is nagy hatással voltak a spanyolországi idegenforgalom fejlődésére. Egyebek mellett ennek elismerése mostani kitüntetésük.

Három királyok. Kitüntetés
© El País
A mesterséfek július 22-én vehették át az egyik legnagyobb spanyol kitüntetést, a Gran Cruz de la Orden del Mérito Civil-t, a Polgári Érdemrend Nagykeresztjét, amit a legfőbb állami testület, a Miniszterek Tanácsának javaslatára a spanyol király, I. János Károly hagyott jóvá. A kitüntetés átadásánál jelen volt a turisztikai államtitkár, Joan Mesquida és a Spanyol Királyi Gasztronómiai Akadémia elnöke, Rafael Ansón.

Az eseményről hírt adó El País részletesen beszámolt arról, hogy a két szakácskirályt a Zarzuela palotában fogadta János Károly. Ily módon is kifejezve nagyrabecsülését mesterségbeli tudásuk iránt, és a spanyol konyha népszerűsítésében szerzett érdemeikért. A közvetlen beszélgetés a protokoll szerint negyedórára volt tervezve, viszont egy teljes óráig tartott.

A „királyok” diskurzusának fő témája természetesen a konyha volt. Nemcsak János Károly kedvenc fogásairól és azokról az ételekről beszélgettek, amelyet a trónörökös, Fülöp herceg esküvőjén szolgáltak fel, de komolyabb dolgok is szóba kerültek. A beszélgetés során a király szóba hozta, mennyire fontos egy ország,egy nemzet számára  a gasztronómiája. Kihangsúlyozva, minden spanyol szakács, aki jó munkát végez, az hozzájárul a nemzetgazdaság fejlesztéséhez.

„A király jól érzékeli a gasztronómia gazdasági szerepét, s azt hogy a csúcs-konyhaművészet növeli Spanyolország imázsát” – mondta Adriá és Arzak az uralkodóval való találkozásuk után. Bizony, jó lenne, ha nemcsak Hispániában gondolkoznának így a „fejedelmek”…
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!