Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"f5d9db20-f9c1-4dce-88d7-792ddc45c017","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"A K&H 2024 második féléves innovációs index kutatása szerint a magyar vállalatok innovációs aktivitása nagyot zuhant az elmúlt időszakban. A megvalósult innováció alindex jelentős csökkenést mutatott, a digitalizáció is megtorpanni látszik, ahogy kimerülni tűnik a mesterségesintelligencia-láz is. A visszaesésért részben a gazdasági környezet okolható.","shortLead":"A K&H 2024 második féléves innovációs index kutatása szerint a magyar vállalatok innovációs aktivitása nagyot...","id":"20250217_kh-magyar-cegek-digitalis-atalakulasi-mutatoja-2024-h2","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f5d9db20-f9c1-4dce-88d7-792ddc45c017.jpg","index":0,"item":"24012e11-0fd8-4f0e-a45d-8fc849e3d8a6","keywords":null,"link":"/tudomany/20250217_kh-magyar-cegek-digitalis-atalakulasi-mutatoja-2024-h2","timestamp":"2025. február. 17. 10:03","title":"Valami rossz történik a magyar cégeknél, mélybe zuhant egy fontos mutató","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"c713db3b-b9c0-4622-9c49-f3918a09aa73","c_author":"Domány András","category":"vilag","description":"Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Keith Kellogg tábornokkal folytatott megbeszélés után közölte: világosan megmondtuk, hogy ez a háború nem végződhet orosz győzelemmel.","shortLead":"Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Keith Kellogg tábornokkal folytatott megbeszélés után közölte: világosan...","id":"20250218_Amerika-nem-csokkenti-katonai-jelenletet-a-regioban-mondta-Varsoban-Trump-elnok-kulonmegbizottja","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/c713db3b-b9c0-4622-9c49-f3918a09aa73.jpg","index":0,"item":"633ef226-77be-404c-8005-125c3df1afd5","keywords":null,"link":"/vilag/20250218_Amerika-nem-csokkenti-katonai-jelenletet-a-regioban-mondta-Varsoban-Trump-elnok-kulonmegbizottja","timestamp":"2025. február. 18. 20:01","title":"Amerika nem csökkenti katonai jelenlétét a régióban – mondta Varsóban Trump elnök különmegbízottja","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"ebe9cc7a-92a6-4e0b-b650-3192e03b8239","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Február egyik legizgalmasabb hete elé nézünk, már ami a sportot illeti.","shortLead":"Február egyik legizgalmasabb hete elé nézünk, már ami a sportot illeti.","id":"20250217_februar-sportesemenyek-fradi-bl","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/ebe9cc7a-92a6-4e0b-b650-3192e03b8239.jpg","index":0,"item":"6a471146-f3dd-417a-8196-3d388ff0a9e3","keywords":null,"link":"/sport/20250217_februar-sportesemenyek-fradi-bl","timestamp":"2025. február. 17. 16:42","title":"A saját sírját áshatja meg a Ferencváros, ha továbbjut az Európa-ligában, a BL királya végleg tönkreteheti a Manchester City szezonját","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"6cf62df9-2ebf-4acc-b871-c1970e9cf114","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Az állami szervezet szerint az a felelős döntés, ha az kapja a pénzt, aki több páciensről gondoskodik. ","shortLead":"Az állami szervezet szerint az a felelős döntés, ha az kapja a pénzt, aki több páciensről gondoskodik. ","id":"20250218_neak-XVII-kerulet-rendelo-finanszirozas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/6cf62df9-2ebf-4acc-b871-c1970e9cf114.jpg","index":0,"item":"9d96fa49-9f2f-42f4-8ed2-b2c6c5ec6dc5","keywords":null,"link":"/itthon/20250218_neak-XVII-kerulet-rendelo-finanszirozas","timestamp":"2025. február. 18. 18:41","title":"A NEAK szerint azért csökkentették egy XVII. kerületi rendelő finanszírozását, mert nem láttak el elég beteget","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1741fda2-0b8d-4d10-bdc9-46ff1a4696bd","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy nemzetközi kutatócsoport ultrahang segítségével érte el, hogy az elektromos áram szikrája arra induljon meg, amerre ők szeretnék.","shortLead":"Egy nemzetközi kutatócsoport ultrahang segítségével érte el, hogy az elektromos áram szikrája arra induljon meg, amerre...","id":"20250218_elektromos-aram-ultrahang-szikra","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1741fda2-0b8d-4d10-bdc9-46ff1a4696bd.jpg","index":0,"item":"77869a9a-66e9-4815-97a6-d2e2dfcc39d1","keywords":null,"link":"/tudomany/20250218_elektromos-aram-ultrahang-szikra","timestamp":"2025. február. 18. 20:03","title":"Rájöttek, hogyan lehet az áramot vezeték nélkül elvezetni a levegőben","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"d66b3775-ae97-43e4-b53a-18e31200a99f","c_author":"HVG","category":"vilag","description":"Az ukrán elnök leszögezte, hogy nem ismer el semmilyen megállapodást Ukrajnáról Kijev részvétele nélkül.","shortLead":"Az ukrán elnök leszögezte, hogy nem ismer el semmilyen megállapodást Ukrajnáról Kijev részvétele nélkül.","id":"20250217_Zelenszkij-Ukrajnat-nem-hivtak-meg-a-szaudi-orosz-amerikai-targyalasokra-ezert-nem-fogadja-el-az-eredmenyet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/d66b3775-ae97-43e4-b53a-18e31200a99f.jpg","index":0,"item":"11c92e9e-101d-4dcd-9734-05d087a24add","keywords":null,"link":"/vilag/20250217_Zelenszkij-Ukrajnat-nem-hivtak-meg-a-szaudi-orosz-amerikai-targyalasokra-ezert-nem-fogadja-el-az-eredmenyet","timestamp":"2025. február. 17. 18:50","title":"Zelenszkij: Ukrajnát nem hívták meg a szaúdi orosz–amerikai tárgyalásokra","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3b1aa705-b86b-41e0-94e7-977d24310006","c_author":"Ballai Vince","category":"gazdasag.zhvg","description":"Terjeszkedéssel és jelentős beruházásokkal váltana léptéket a megújuló energiával foglalkozó Alteo, amely a regionális fenntarthatósági bajnok címre pályázik. Erősítik a hulladékfeldolgozást, sokszorosára növelnék a megújuló kapacitást, de nem engednék el a földgázt sem. Az euróban is több milliárdos, határokon átnyúló beruházásokkal persze a megújulókat céloznák, a terjeszkedésben fő tulajdonosuk, a régióban otthonosan mozgó Mol segítségére is számítanak.","shortLead":"Terjeszkedéssel és jelentős beruházásokkal váltana léptéket a megújuló energiával foglalkozó Alteo, amely a regionális...","id":"20250218_alteo-strategia-megujulo-energia-regionalis-terjeszkedes-leptekvaltas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3b1aa705-b86b-41e0-94e7-977d24310006.jpg","index":0,"item":"64648fb3-1919-4cee-acb1-49d0953ceb7b","keywords":null,"link":"/zhvg/20250218_alteo-strategia-megujulo-energia-regionalis-terjeszkedes-leptekvaltas","timestamp":"2025. február. 18. 05:46","title":"Szerbiai szélturbinákra, horvát naperőművekre, szlovákiai vízerőművekre feni a fogát az Alteo","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"5a92eb49-6149-48a5-849a-bfe20d11fe05","c_author":"Balizs Benedek","category":"sport","description":"Korcsolyapályára emlékeztető pálya várta hétfő este az NB II. rangadóján a Kazincbarcikát és a Vasast, a mostoha körülmények között gól nélküli döntetlen született, de a vendégedző Pintér Attila szerint nem is lett volna szabad megrendezni a meccset. Összegyűjtöttünk néhány emlékezetes esetet a múltból, amikor nem a játékosok, hanem az időjárás volt az úr a pályán.","shortLead":"Korcsolyapályára emlékeztető pálya várta hétfő este az NB II. rangadóján a Kazincbarcikát és a Vasast, a mostoha...","id":"20250218_foci-sar-dagonya-vasas-fradi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/5a92eb49-6149-48a5-849a-bfe20d11fe05.jpg","index":0,"item":"0def49ad-9414-4045-8857-19b4c018b01d","keywords":null,"link":"/sport/20250218_foci-sar-dagonya-vasas-fradi","timestamp":"2025. február. 18. 14:26","title":"Ha a Fradival történne hasonló, két hétig cikkezne róla az Origo","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A dalmát partvidék asztalai mellett gyakran elhangzik, hogy a hal háromszor iszik. Először sós vizet a tengerben, másodszor olajat a tepsiben, és harmadszor, amikor az öblös pohárban csillogó Plavac Mali lecsúszik utána a torkunkon.
Dalmáciában – köszönhetően a hatalmas idegenforgalomnak és a globalizációnak – épp úgy ehetünk hamburgert, pizzát, bifszteket, bécsi szeletet vagy „hamisítatlan gulyást”, mint bárhol Európában. Ha azonban a dalmát konyha eredeti finomságait szeretnénk megtapasztalni, akkor elsősorban a végtelen változatosságban kínált halételeket érdemes megkóstolni.
A dalmát tengerpart több mint száz különböző jóízű hallal ajándékozza meg a konyhát. Többségük a mindennapi fogások alapanyagai közé sorolható. Az édesvízi halak közül egyedül a pisztrángot, az egyéb édesvíziek közül pedig a rákot és a békát ismeri a dalmát konyha. A ponty vagy a harcsa itt ismeretlenek. A dalmát tengerparton jellemzően olajat használtak a sütéshez-főzéshez, zsírt inkább a hegyek között. Paprika helyett borssal fűszereznek. A dalmát konyha eredetileg nem ismeri a sáfrányt sem,viszont sok hagymát és fokhagymát használ. Tucatnyi, nálunk ismeretlen mártással és főzelékkel garnírozza ételeit, amelyek között első helyen áll a hal.
Számtalan variációban készülnek a halak. Kezdve a mi halászlevünkhöz leginkább hasonlító brodettivel, aztán főzve, párolva, tepsiben, roston és nyárson sütve, na meg az egyik legkedveltebb módon, marinírozva. A főzés mindig bor és tengervíz keverékében történik. A dalmát partvidéken az emberek a halat úgy konzerválják, mint ahogyan egykor a magyar háziasszony tette el ecetbe az uborkát, vagy ahogy maga főzte be a paradicsomot.
Egyik finomságuk a girice. Ezt az apró szardellafajtát csak sóval, pirospaprikával kevert lisztbe forgatják és olajban ropogósra sütik. Van egy régi brodettirecept is, amiben nincsen hal. Ez az ő „kőlevesük”. Ha a halászok nem fogtak semmit, akkor likacsos tengeri köveket raktak a mázas lábosba – ezek ugyanis tele vannak mikroszkopikus, de ízletes tengeri lényekkel – erre tengervizet és olajat öntöttek, paradicsomot, hagymát, fokhagymát és petrezselymet tettek hozzá, és addig forralták, amíg a kő „elfőtt”.
Annak ellenére, hogy a dalmát konyha legfontosabb anyaga a hal, szép számmal akad húsétel is, melyek közül a legfontosabb a bárány. A szájhagyomány szerint ezen a vidéken azért sokkal finomabb, mint bárhol a szárazföldön, mert télen a bóra felkergeti a tenger vizét a parti legelőkre és tavasszal ide hajtják ki a nyájat legelni. Rengeteg pástétom is készül a bárányból, vérét fűszerezve dolgozzák fel. Néhol polentával készítik el, másutt vadasan vagy spenóttal tálalják, de vannak helyek, ahol konzerválják és elteszik télire is.
A dalmát konyhára jellemző a mártások és a főzelékek sokasága, bár ez utóbbit nem egészen úgy és abból készítik, ahogy mi. Mártást kavarnak a sózott szardellából, osztrigából és olajbogyóból is. Igen kellemes főzeléket készítenek a nekünk idegen alapanyagokból. Ilyen a cikória, az egészen kicsiny tök, tikvica a neve, a padlizsán, a csicsóka, az articsóka és az a vadon termő spárga, amelynek pikáns kesernyés mellékíze van. A főzelékeknek valót többnyire csak forrázzák, majd olajjal öntik le, a nálunk szokásos rántás errefelé ismeretlen.
Legjobb ételeik egyike a prsuto nevű sonka, a füstről a ház elé kerül és hónapokig a sós levegőn szárad. Papírvékonyságú szeletekre vágva, olajbogyóval körítve a nagy szállodák előételei között is a sor elején szerepel.
Ha csak a kontinentálissá avanzsált ízeknél akarunk maradni, akkor kérjük az asztalra az ismerős csevapcsicsát (čevapčiči), a pleskavicát, vagy a balkán országokban kedvelt muszakát, a mi rakott burgonyánkra emlékeztető, padlizsánnal, darált hússal rétegelt egy tál ételt. A fogásokhoz biztosan mindenhol megtaláljuk a hozzájuk illő, zamatos, helybeli borokat. Főleg fehér boraik vannak, de akad néhány vörös is. Azért legyünk óvatosak! Dalmáciában is kaphatók a mi kannásainkhoz hasonló, minősíthetetlen, tablettás borok, persze vonzó áron.
Belezzük ki és tisztítsuk meg a halat, majd sózzuk meg kívül-belül, és a hasüregbe tegyünk egy babérlevelet is. Húzzuk nyársra és süssük át faparázson. Sütés közben olajjal kenegessük és citromlével locsoljuk. Ha megsült, petrezselyemmel díszítsük.
Csevapcsicsa
Hozzávalók: marha- és birkahús, fokhagyma, só, bors, szódabikarbóna.
A húsokat ledaráljuk. Hozzáadjuk a sót, a borsot és a zúzott fokhagymát és egy-két teáskanál szódabikarbónát. Jól összedolgozzuk, és 5-6 cm hosszú, 2 cm vastag rudacskákat formázunk belőle. Forró roston mindkét oldalát pirosra sütjük. Legfinomabb apróra vágott, besózott lilahagymával.
Fehérborban párolt dalmát hal
Hozzávalók: tengeri halfilé, száraz fehérbor, olívaolaj, citrom, hagyma, fokhagyma, sárgarépa, petrezselyem, só, bors, babérlevél. A halfiléket tegyük egy lábosba, öntsünk rá száraz fehérbort, hogy éppen ellepje. A megtisztított hagymát, fokhagymát és egy kevés apróra vágott petrezselymet, a sót, a borsot és a babérlevelet, majd a citrom levét is adjuk hozzá. Fedő alatt kis lángon pároljuk puhára. Előmelegített tálon tálaljuk, és még forrón locsoljuk meg olívaolajjal. Szórjuk meg a maradék petrezselyemmel, és adjunk hozzá egy-egy citromkarikát. Ízlés szerinti körettel tálaljuk.