szerző:
Tóth Sándor

A legújabb kori magyar népvándorlás egyik kedvenc célállomása Spanyolország. Szeretjük az ibériai tengerpartokat, a középkori falvakat, a városok grandiózus műemlékeit. S nem utolsósorban a mediterrán vendéglátást és gasztronómiát.

Az egyik igazi spanyol specialitás a parador, amely megtestesítője a tradíciónak és csúcsvendéglátásnak, a hagyománynak és az evolúciónak. Szó szerinti fordításban fogadót jelent a parador, ami a mi értelmezésünkben kicsit archaikusnak tűnhet. Valójában egy olyan védjegyről, nemzeti szálloda- és gasztronómiai láncról van szó, amely 91 éve sikeres Spanyolországban. Az egykori spanyol kormány kezdeményezését a turizmus fejlesztésére és az ország nemzetközi imázsának a növelésére XIII. Alfonz király is támogatta. Így került sor 1928-ban az első fogadó, a Parador de Gredos átadására a Gredos-hegységben (Ávila tartomány). A jelenleg üzemelő 93 parador behálózza az egész országot. Többségükben műemlék épületekben – kastélyok, paloták, monostorok, kolostorok, kúriák – működnek; óvárosokban, természetvédelmi területek legszebb helyein találhatók. Spektrumuk a történelmi hangulatú vendégfogadóktól a luxushotelekig terjed, három, illetve négycsillagos színvonalon, de akad közöttük néhány ötcsillagos is.

Parador Alcalá de Henares. Újabb gyöngyszem
A parador-lánc legújabb gyöngyszemét az idei nyár derekán a spanyol miniszterelnök, José Luis Rodríguez Zapatero adta át a Madrid melletti Alcalá de Henaresben. A 16-17. századi épület eredetileg a dominikánus rend kolostora volt, majd csendőrlaktanya, később börtön. A leromlott műemlékegyüttes kiemelt állami program keretében születet újjá. A világörökség részeként jegyzett városban 30 ezer négyzetméternyi alapterületen, 128 szobájával, wellness szolgáltatásokkal és különleges ételekkel, a cervantesi-konyha remekeivel várja az érkezőket. Lévén a nagy spanyol író, az örökbecsű Don Quijote megalkotójának, Miguel de Cervantesnek a szülőhelye. A Parador Alcalá de Henares kormányfői megnyitója is hangsúlyt adott annak, hogy a nemzetgazdaságban súlyponti szerepe van az idegenforgalmi-gasztronómiai ágazatnak. Jól érzékelteti ezt az állami beruházás léptéke, mivel több mint 44 millió eurót költöttek a műemlék épületegyüttes felújítására és szállodává alakítására.

A spanyolországi parador-lánc legújabb létesítménye azon elképzeléseket, követelményeket vetíti előre, hogy milyen szintre szeretnék fejleszteni a jövőben a hálózatot a turizmussal foglalkozó szakemberek. A terveknek két fő iránya van: az egyik, a már működő paradorok egy részének fokozatos átalakítása, a másik pedig az Alcalá de Henares-i példához hasonló műemlékalapú, új vendégfogadók létrehozása. A 2009-2012-es stratégiai terv szerint 133 millió eurót költenek 19 parador modernizálására, míg 328 millió eurót fordítanak 9 újabb létrehozására. Az állami tulajdonú Paradores Nacionales de Turismo ma 10 ezres befogadó-szálláskapacitással, 4300 alkalmazottal piacvezetőnek számító lánc a Pireneusoktól a Kanári-szigetekig.

Sokan kifejezetten a kulináris élményekért keresik a paradorokat. E sorok írójának volt szerencséje a Gran Canárián található Parador de Cruz de Tejeda vendéglátását élvezni, megízlelni a tökhéjban tálalt sütőtöklevest, s a különösen jól sikerült paellát (rákos, kagylós, húsos, zöldséges, gombás, sáfrányos rizses spanyol nemzeti étel). Az Atlanti-óceán fölé magasodó Tejeda hegység pásztoremberei által készített kecskesajt zamata legalább annyira emlékezetes marad, mint a várszerűen épített vendégház kandallójában lobogó tűz jóleső melege a hegyi kirándulás után.

De térjünk vissza még a legújabb paradornak helyt adó Alcalá de Henaresre. A művészeti emlékekben, építészeti nevezetességekben gazdag város 2014-ben Európa kulturális fővárosainak egyik jelöltje. Cervantes szülővárosa a szellemi táplálékon kívül természetesen gasztronómiai hagyományokkal is rendelkezik. Az egyszerű, tipikus kasztíliai ételek közül nem egy szerepel az álmodozó Don Quijote élettörténetében is. A pisto vagy pisto manchego, a gazpacho, a manchai sajt, valamint a La Mancha-i és a valdepeňasi vörösborok a népi konyhából ismert ételek, italok. A gazpachóról, a hideg zöldséglevesről már korábban írtunk, mint a mediterrán diéta egyik tipikus spanyol ételéről, ezért most egy másik vitamin vagy zöldséges „bombáról” a pistóról essék néhány szó. Ez a zöldségekből készülő ételféle távoli rokonságban áll a magyar lecsóval.

Paradicsomból, zöldpaprikából, cukkiniből, padlizsánból és hagymából készül, melynek oliva olajon sült-párolt elegyét melegen és hidegen is fogyasztják a spanyolok a tetejére ütött vagy felvert tojással és sült sonkával. Szerintünk a hozzá sütött füstölt kolbászért sem „sértődne” meg a hispán gyomor. A húsimádók kedvéért jegyezzük meg, hogy a jóféle sültek sosem hiányoznak a kasztíliai terített asztalokról. Az egyik legfinomabb, éppen a leghagyományosabb: Bistec al natural – marhasült egyszerűen, ahogy csak egy spanyol tudja elkészíteni. Kedveltek a különböző édességek is, amelyek közül többnyire a hagyományos kandírozott, cukrozott, fahéjas, mandulás sütemények és könnyű fánkok sülnek a paradorok konyháin.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Lőrincz Zsolt Gasztro

Józsi bácsi, a spanyolok kedvenc aperitifje

Tío Pepe, azaz magyarul Józsi bácsi fogalom a spanyol borívók körében. Ez egy nagyon száraz, könnyű és nemes fehérbor, amit jól behűtve aperitifként szoktak fogyasztani. Kedveltségét egy véletlennek köszönheti. A 19. század közepén egy borkereskedő, Manuel González nagy sikerrel exportálta Angliába sűrű, sötét, édes, enyhén dióízű borát.

MTI Shake

Mit együnk Spanyolországban?

Paella, tapas, tengeri herkentyűk – az első szavak, melyek a spanyol konyhával kapcsolatban legtöbbünknek beugranak. Vajon mi mindent kínál még az Ibériai-félsziget a kulináris kalandokra vágyóknak?

Tóth Sándor Gasztro

Spanyolország szüzei: látványos show kóstolással

A gazdasági világválság a spanyol mezőgazdaság egyik húzóágazatára, az olívatermesztésre is hatással van. Mégis jelentős érdeklődést váltott ki május közepén a világ olíva fővárosává előlépett Jaénban a XIV. Expoliva.

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Feljelentést tett a polgármester a félbehagyott balmazújvárosi uszoda ügyében

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Kigyulladt egy lakás Budapesten, három kisgyerek volt benne, felnőtt nélkül

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Eminem kiadója több millió dolláros jogdíjat követel a Spotifytól

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

Boris Johnson: Az utolsó pillanatig bizonytalan, mi lesz a Brexittel

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Márki-Zay egy furcsa felmérés miatt magyarázkodik

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái

Sztrájkot jelentettek be a British Airways pilótái