Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"465db35f-eaea-44e9-909c-fd9e21ffea52","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Korábban mostohagyereknek számított a savanyú íz, a kutatások az édes és a sós ízre adott reakciókkal foglalkoztak. A savanyú íz általános megítélése negatív: „mintha citromba haraptál volna”, szól a mondás. Egy új vizsgálat viszont kiderítette, hogy ez egyáltalán nincs így, vannak, akik kifejezetten előnyben részesítik a „savanyúságokat”, és egyáltalán nincsenek kevesen.","shortLead":"Korábban mostohagyereknek számított a savanyú íz, a kutatások az édes és a sós ízre adott reakciókkal foglalkoztak...","id":"20241227_savanyu-iz-megitelese-kedvelese-kutatas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/465db35f-eaea-44e9-909c-fd9e21ffea52.jpg","index":0,"item":"23439200-33ad-4ad0-bce4-2e41238c2388","keywords":null,"link":"/tudomany/20241227_savanyu-iz-megitelese-kedvelese-kutatas","timestamp":"2024. december. 27. 18:03","title":"Nyolc emberenként van egy, aki valóban szereti a savanyú ízt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el a háttérben és hallgassa meg szerzőink legjobb írásait! A héten: férfiszorongások a munkahelyünkön. ","shortLead":"Elvitelre – a podcast, amelyben a hét legjobb HVG hetilapos és hvg360-as anyagaiból válogatunk. Csak indítsa el...","id":"20241229_Elvitelre-ferj-ferfi-szorongas-munkahely-ferfiszorongas-sorozat-podcast","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/15beeca8-9d3d-4e8c-a9a1-2cb62db96806.jpg","index":0,"item":"8f36c046-48f8-4f9a-a9a9-113faf2186c6","keywords":null,"link":"/itthon/20241229_Elvitelre-ferj-ferfi-szorongas-munkahely-ferfiszorongas-sorozat-podcast","timestamp":"2024. december. 29. 06:00","title":"Elvitelre #99: A férfiakat családapaként gyakran az nyomja előre, hogy mennyi pénzt kell hazahozni","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"677fb9fd-267f-45c6-b7f0-cb569e56c4b8","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Hát, ez nem jött be.","shortLead":"Hát, ez nem jött be.","id":"20241229_Az-MTVA-visszaszolt-Magyar-Peternek-A-kabare-mufaja-foglalt-arra-mar-leszerzodtunk-ebx","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/677fb9fd-267f-45c6-b7f0-cb569e56c4b8.jpg","index":0,"item":"0b59c8b3-61ab-4fd8-836e-25a919ed4285","keywords":null,"link":"/itthon/20241229_Az-MTVA-visszaszolt-Magyar-Peternek-A-kabare-mufaja-foglalt-arra-mar-leszerzodtunk-ebx","timestamp":"2024. december. 29. 14:49","title":"Az MTVA visszaszólt Magyar Péternek: A kabaré műfaja foglalt, arra már leszerződtünk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"7bc75663-7432-4956-ba90-061b00802498","c_author":"MTI","category":"vilag","description":"Volodimir Zelenszkij szerint ha Kína valóban arra törekszik, hogy ne szélesedjen ki az ukrajnai háború, akkor most befolyást kellene gyakorolnia Észak-Koreára, amelynek katonái súlyos veszteségeket szenvednek el a kurszki régióban, ahol gyakorlatilag védtelenül harcolnak az orosz erők mellett.","shortLead":"Volodimir Zelenszkij szerint ha Kína valóban arra törekszik, hogy ne szélesedjen ki az ukrajnai háború, akkor most...","id":"20241228_Zelenszkij-Az-oroszok-neha-kivegzik-az-eszak-koreai-bajtarsaikat","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/7bc75663-7432-4956-ba90-061b00802498.jpg","index":0,"item":"b0db8cb5-36bd-4fed-b585-87ca89a03335","keywords":null,"link":"/vilag/20241228_Zelenszkij-Az-oroszok-neha-kivegzik-az-eszak-koreai-bajtarsaikat","timestamp":"2024. december. 28. 07:52","title":"Zelenszkij: Az oroszok néha kivégzik az észak-koreai bajtársaikat","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1be7beb6-ba55-48ce-b3a8-5082011dada3","c_author":"Sükösd Miklós","category":"360","description":"Csalog Zsolt szociográfus dokuportrénak keresztelte izgalmas irodalmi munkáit, amelyeket magyar sorsfestésnek, sorskatalógusnak láthatunk. Dokuportréiban romák, fizikai munkások, hajléktalanok, kisstílű bűnözők, prostituáltak, kettétört karrierű volt kommunista párthívők, melegek és más marginalizált csoportok életútjai elevenednek meg. Máskor egész kötetben mondja el életszövegét egy szovjet kényszermunkatábor túlélője, egy idős parasztasszony vagy az 56-os forradalom egyik vezetője. A szociográfus életművét bemutató cikkünk első része.","shortLead":"Csalog Zsolt szociográfus dokuportrénak keresztelte izgalmas irodalmi munkáit, amelyeket magyar sorsfestésnek...","id":"20241227_Hangot-ad-a-nema-tomegeknek-Csalog-Zsolt-dokuportrei","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1be7beb6-ba55-48ce-b3a8-5082011dada3.jpg","index":0,"item":"2c6bc835-46d1-48e9-9a56-a66edb9aab99","keywords":null,"link":"/360/20241227_Hangot-ad-a-nema-tomegeknek-Csalog-Zsolt-dokuportrei","timestamp":"2024. december. 27. 17:30","title":"Hangot ad a néma tömegeknek: Csalog Zsolt dokuportréi hajléktalanokat, gulág-túlélőket, csalódott munkásokat mutattak be a Kádár-korban","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9d8227d1-8a11-46cf-a7bc-950910649359","c_author":"Gyükeri Mercédesz","category":"elet","description":"A modern konyhák számtalan feldolgozott élelmiszerrel vannak tele, amik jól tárolhatók, egyszerű felhasználni őket, bármikor feldobnak egy ételt, vagy a semmiből adnak egy reggelit, vacsorát. Hogyan vették át az uralmat?","shortLead":"A modern konyhák számtalan feldolgozott élelmiszerrel vannak tele, amik jól tárolhatók, egyszerű felhasználni őket...","id":"20241227_feldolgozott-elelmiszer-kedvenceink-titkos-tortenete","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9d8227d1-8a11-46cf-a7bc-950910649359.jpg","index":0,"item":"e1533f92-6d83-4097-a527-58d919a95988","keywords":null,"link":"/elet/20241227_feldolgozott-elelmiszer-kedvenceink-titkos-tortenete","timestamp":"2024. december. 27. 18:51","title":"Miért imádjuk a háztartási kekszet? És ha még Nutella is van rajta? Kedvenceink titkos története","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"b5459404-06c3-4c45-82d0-2cebdb5c4add","c_author":"Bedő Iván","category":"360","description":"Külön tudomány lehet annak ösztönzése, hogy komplikációk nélkül kerüljenek a megfelelő helyre a közterületen eldobott italos üvegek és dobozok.","shortLead":"Külön tudomány lehet annak ösztönzése, hogy komplikációk nélkül kerüljenek a megfelelő helyre a közterületen eldobott...","id":"20241229_hatar-az-uvegvisszavaltasnal-betetes-gyuru-pfandring-mohu","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b5459404-06c3-4c45-82d0-2cebdb5c4add.jpg","index":0,"item":"66022ba0-0d74-4871-a778-4478dab289f0","keywords":null,"link":"/360/20241229_hatar-az-uvegvisszavaltasnal-betetes-gyuru-pfandring-mohu","timestamp":"2024. december. 29. 13:30","title":"Számít-e az ötezer forintos határ az üvegvisszaváltásnál? Van-e haszna a betétes gyűrűnek?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3926bd8d-4062-4f74-9a33-d4ed83335f7a","c_author":"Matalin Dóra","category":"360","description":"Művészettörténeti gyorstalpalóval érnek fel Bódi Kati illusztrátor önképei, amelyeken különböző művészek stílusában festi meg önmagát.","shortLead":"Művészettörténeti gyorstalpalóval érnek fel Bódi Kati illusztrátor önképei, amelyeken különböző művészek stílusában...","id":"20241128_hvg-bodi-kati-illusztrator-kepzomuveszet","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3926bd8d-4062-4f74-9a33-d4ed83335f7a.jpg","index":0,"item":"c7c15fd6-3b50-480d-90de-737abc1747f4","keywords":null,"link":"/360/20241128_hvg-bodi-kati-illusztrator-kepzomuveszet","timestamp":"2024. december. 28. 15:30","title":"Nem csak HVG-címlapokat készít, könyveken, plakátokon is dolgozik, kiállításokat is tart Bódi Kati képzőművész","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A gazdasági világválság a spanyol mezőgazdaság egyik húzóágazatára, az olívatermesztésre is hatással van. Mégis jelentős érdeklődést váltott ki május közepén a világ olíva fővárosává előlépett Jaénban a XIV. Expoliva.
Oro líquido - folyékony aranyként emlegetik az ibériai félsziget lakói a rómaiak által meghonosított olívafa termésének olaját. A táplálkozáshoz és gyógyászathoz egyaránt nélkülözhetetlen alapanyag történetéből kiderül: előállításában világviszonylatban is mindig élen állt Spanyolország. Jelenleg évente 1 millió tonna felett állítanak elő olívaolajt, ami a világon készített olívaolaj mennyiség 20 százalékát teszi ki. Ahogy az ókorban a Római Birodalom, ma a fő konkurensnek számító Olaszország is igényt tart a spanyol import olívára. Japántól az USA-ig, és sok európai országban, előnyben részesítik ezt a különleges spanyol kincset.
A gazdasági szakemberek mégis úgy vélekednek, a világválság továbbra is kihathat az olívaágazatra. Ez elsősorban az árviszonyok ellentmondásaiban, és a minőségi étolajok iránti kereslet csökkenésében jelentkezik. Talán túl pesszimista prognózis, hogy a jelenlegi 2,45 millió hektárt kitevő olívaültetvény termőterülete akár a felére zsugorodhat össze.
Oro líquido. Zavarbaejtő választék
Az eddig inkább virágzó spanyol olívaipar félmillió termesztőre, 1800 olajmalomra és 800 palackozóüzemre épül. 2008-ban a világ 133 országába exportáltak az olívaolajból, összesen 333 millió kg mennyiségben. Az ebből származó bevétel 965 millió euróra rúgott. Az olajfák Spanyolország majdnem minden régiójában megtalálhatók, s a legtöbb helyen egyforma jelentősége van az olívaolajnak és az étkezési olajbogyónak. Az országon belül is vannak kiemelkedő olívatermesztő vidékek: Dél- és Közép-Spanyolországban, illetve Katalónia területén. A legkiválóbb spanyol olívaolajok Lérida, Tarragona, Toledo, Sierra de Segura, Jaén, Córdoba, Granada és Andalúzia ültetvényeiről származnak. Sokfelé jellemző, hogy a szőlőbirtokosok párhuzamosan foglalkoznak olívagazdálkodással, de vannak többgenerációs, kizárólagos olívaspecialisták is.
A modern technológiai eljárásokkal ötvöződő termesztési, feldolgozási tapasztalatok, a bejáratott reklám és kereskedelmi gépezet ellenére jelentkeznek átmeneti problémák. Az El País gazdasági melléklete, a Negocios több válsággeneráló tényezőt is megemlít. A leglényegesebb, az árak csökkenése. A még további finomítást igénylő szűz olívaolaj (lampante) ára 1,70 euró/kg körül van jelenleg. Ez előtte 2,4-2,6 euró/kg volt, de a 2005/2006-os idényben elérte a 3,2 eurót is kilónként. A termelési költségek egyes olajfajtáknál meghaladhatják az eladási árakat. A nagy áruházláncok üzletpolitikája is érezteti kedvezőtlen hatását, felvásárolják a közepes minőségű olajokat, s szinte reklámáron értékesítik. Ez visszaveti a jó és kiváló minőségű termékek eladási lehetőségeit.
Minősítik is (Oldaltörés)
A olíva fellegvárának számító Jaénban május 13-16 között megrendezett Expoliva 2009 kiváló alkalomnak bizonyult ahhoz, hogy a kialakult helyzetre felhívják nemcsak a közvélemény, hanem a gazdasági döntéshozók figyelmét. A bajba jutott termesztők mezőgazdasági támogatását kezdeményezték a szakminisztérium felé. A nemzetközi vásár és szimpózium egyaránt lehetőséget nyújtott az üzleti lehetőségek bővítésére, s az olívaolaj táplálkozási-egészségügyi előnyeinek tudományos elemzésére. A 14-ik alkalommal megtartott Expoliva történetében először nyitottak a kozmetikai- és gyógyszeripar felé. A résztvevők az olívaolaj jelentőségének hangsúlyt adva, csatlakoztak több mediterrán ország kezdeményezéséhez, mely az olívaolajra alapuló úgynevezett mediterrán diétát a világ szellemi öröksége címre kívánja jelölni.
Nem csak sajtolva finom
Ha Spanyolországban az étolajról szó esik, elmaradhatatlan a minőségi igényeket megcélzó olívaolaj kóstolás. Igazi mestereit számon tartják országszerte. Az egyik legnagyobb szaktekintély Avelino Vea. Az ő képességeit a Gran Catador – Nagy Kóstoló – címmel ismerték el. Egyébként a kiváló minőségű Lérida és L’Estornell extraszűz olívaolajok előállítója, a Vea cég harmadik generációs tulajdonosa. Az olívaolaj kóstolásnak nagy kultusza van az Ibériai-félszigeten. Látványos shownak, az olajkóstolás megkoronázásának szánták a Jaénban május 17-én tartott kóstolási rekordkísérletet. Tízezren vettek részt az eddig egyedülálló eseményen, hogy bekerüljenek a Guiness-rekordok könyvébe.
Az olívaolajokat a borokhoz hasonlóan nemcsak kóstolják, minősítik is. A védett minőségi tanúsítványt feltüntetik az üveg címkéjén. Nem meglepő, hogy az európai uniós D.O.C. rendszer bevezetésének egyik kezdeményezője Spanyolország volt. A legértékesebb spanyol olívaolajok jelenleg 20 védett körzetből származnak. Az üvegcímkén ezt a Denominación de Origen, vagy a Denominación de Origen Protegida (D.O.P.) felirattal jelölik (az Olaszország által forgalmazott olívaolajokon ez a Denominazione d’Origine Protetta feliratra módosul). A példa kedvéért említjük a nálunk is beszerezhető, Jaén tartománybéli Orcera faluban készülő Orzeoliva extraszűz olívaolajt, mely egy mókust ábrázoló címkén tünteti fel a védettségét.
Mi lesz az orosz gázszállítással? Hogy került Elon Musk a Die Weltbe? Hogyan értékelik Putyin félig-meddig bocsánatkérését? Válogatásunk a világlapok írásaiból.