szerző:
hvg.hu

Közel 3 millió forint lett a 18. Budapesti Nemzetközi Bor – és Pezsgőfesztivál záróakkordjaként megtartott jótékonysági borárverés bevétele, amelyet a szervezők a korábbi évek hagyományait folytatva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlottak fel.

Nyolcadik alkalommal fogtak össze neves hazai borászok – a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. szervezésében – a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, hogy hozzájáruljanak a rászorultak megsegítéséhez. A felajánlott borok szeptember 17-én, a Hadtörténeti Múzeumban, gálavacsorával egybekötött árverésen kerültek licitálásra.

Az eseményen Vecsei Miklós, a most húsz éves szeretetszolgálat elnökhelyettese köszöntötte a vendégeket, az árverést pedig Dula Bence, szőlő-bortermelő, nemzetközi szaktanácsadó vezette le. A 46 tétel között a borászok, borászatok és más cégek felajánlásai mellett a 10. VinAgora Nemzetközi Borverseny magyar és külföldi aranyérmes borai, valamint ausztrál, dél-afrikai és olasz borok, spanyol pezsgők is szerepeltek.  A felajánlott tételek többsége a kikiáltási árnál jóval magasabban, háromszoros, négyszeres áron talált gazdára.

Licit előtt. Felsorakoztak
Az egy palackos tételek közül, az indulási árhoz képest a legmagasabb vételi árat a Borfesztivál díszvendége, a katalán Freixenet Csoport által felajánlott Cordon Negro Brut Magnum Cava érte el, 10 ezer forintról indult és 110 ezer forintért vitték el. A magnum pezsgő különlegessége még, hogy a palackot kiváló magyar sportolok, olimpikonok – többek között Nagy Tímea, Talmácsi Gábor – látták el kézjegyükkel.

A több palackból álló tételek közül arányosan a legmagasabb leütési árat – három üvegért 130 ezer forintot – a Szekszárdi „La Vida” Cabernet Sauvignon 2003 érte el, amelyet maga a borász Vida Péter ajánlott fel. Magas, 135 ezer forintos leütési áron kelt el a Kovács Nimród által felajánlott Takler Regnum 2002 hat palackja, amely a Takler Pince csúcsbora és a Monarchia kereskedés saját márkája.

100 ezer forintért, illetve annál magasabb áron talált gazdára a Figula Sauvignon Blanc-Semillon Cuvée 2007 (12 palack), és a Villányi Cabernet Sauvignon Válogatás, Gere Attila, Polgár Zoltán és Bock József egy-egy tétele (3 palack). Az árverés különlegességének számított a Borfesztivál főtámogatója, a SPAR felajánlása, amely saját kínálatából 40 palack bort, valamint egy szobai borhűtőt tartalmazott, a leütés  300 ezer forintnál állt meg. 
         
A jótékonysági borárverés utolsó tétele stílusosan a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által palackozott Tokaji János-Áldás 2007 (Tokajbor-Bene Pincészet) egy palackja volt, amely a kikiáltási ár ötszöröséért, 50 ezer forintért kelt el.

A borfesztivál másnap, szeptember 18-án a Művészetek Palotájában gálakoncerttel fejeződött be. Valamennyi programját rendkívül nagy érdeklődés kísérte, látogatottsága megközelítőleg 70 ezer fő volt.

Menü

A jótékonysági borárverés La Fiesta által összeállított vacsoramenüje szépen példázta az ételek és borok harmóniáját.
Előétel: szekfűgombával töltött pisztráng szőlőlevélbe burkolva, padlizsánmártással – Gella Balatonszőlősi Sauvignon Blanc 2006 (Figula).
Leves: gesztenye kapucsínó libamáj falatokkal, tejszínhabbal – Villányi Chardonnay 2007 (Sauska).
Főétel: Rozmaringos bárányborda és konfitált marhapofa paprikás jus, vajon párolt bébi karotta, sütőtökös polenta és zelleres-zöldborsós burgonyakrém körettel – Merengő Egri Bikavér Superior 2006 (St.Andrea)
Desszert: mákos császármorzsa sárgabarack velővel, crembrulée, bazsalikomos csokoládé fagylalt – Tokaji Aszú 6 puttonyos, Bedencz dűlő 2000 (Patricius).


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Felcsúton gyűjtöttek aláírást a kétfarkúak - fotók

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Húsvét tinikkel: már megint csak a telefonját nyomkodja

Nem bírt a Milan a Parmával

Nem bírt a Milan a Parmával

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

Eurómilliárdos Adidas-szerződés a Reálnak

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

A húsvét nem is igazán a vallásról szól, hanem rólunk, emberekről

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor

Airsoft fegyverből lődözgettek járókelőkre szórakozásból autókázáskor